Skocz do zawartości

Duża waga folderu Windows.

Recommended Posts

Witam mam problem otóż folder na dysku C, Windows zajmuje aż 28GB, przeszkadza to trochę bo mam tylko dysk SSD 120GB i po instalacji GTA V zostaje mi jedynie 4GB wolnego miejsca co jest lekkim problemem używałem też programu HDGraph do przeskanowania tego Windows i wyświetliło że 10GB pożera niejaki folder Instaler ale on jest ukryty bo nie wyświetla się i jeszcze folder WinSxS zajmuje 7GB można te foldery jakoś oczyścić żeby spadła ich waga? 

Procesor: Intel i5 4570 @ 3.2GHz
       Chłodzenie: SilientumPC Fortis3
Karta Graficzna: MSI GTX 760 OC Edition
                 RAM: Crucial Ballistix 2x4GB 1600MHz
     Płyta główna: MSI B85-G43
                  HDD: --------------
                  SSD: Crucial M500 120 GB
             Zasilacz: XFX TS 550W
          Obudowa: Zalman z9 u3      

Foldery, które wymieniłeś są folderami systemowymi i usuwanie z nich jakichkolwiek plików to zły pomysł. Nie pozostaje Ci nic innego jak dołożenie HDD na magazyn danych i instalowanie gier. Dyski SSD dla poprawnego działania i żywotności powinny mieć około 10% wolnego miejsca. 28 GB to raczej normalna objętość systemu u mnie np. mam 54 GB.

Edytowane przez lonialomax

jeśli dobrze widze w opisie to masz 2x4gb ramu, więc plik stronnicowania mozesz ustawić np na 2gb (oczywiście ustawiany manualny, nie zarzadzany przez system) nie powino nic sie złego dziać. No chyba że jakas aplikacja bedzie robiła "fochy" to mozna w przyszłości zwiększyć.

Hibernacja włączona?

Kopia zapasowa też jest na systemowym zapisywana?

Dzięki zrobię tak jak kazałeś a i jeszcze mam taki problem bo nie wiem co to ale chyba karta graficzna może cewki?  tak brzęczą trochę jak jest obciążona temp. dojdzie do około 55stopni a zanim dojdzie do 75stopni po 75 trochę jakoś ucicha tak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=tMhn2VyJCA8 na filmiku słabiej słychać bo wentylatory od zalmana też mają taką trochę kulturę pracy ale jednak jak się wsłucha to słychać takie pyrczenie :D

Jak masz ją na gwarancji to możesz próbować wysłać ją do serwisu(niezgodność towaru z opisem), ale pewnie i tak nic z tym nie zrobią.

Taką przypadłość często można zaobserwować, jeśli z pozycji pracy przy komputerze tego nie słychać to szkoda sobie zajmowac tym głowę. ;)

Cewki zazwyczaj "piszczą", spowodowane jest to niewytłumionymi wibracjami o wysokiej częstotliwości. Piszczące cewki to częsta przypadłość nowego sprzętu, nawet tych lepszych producentów(bo liczy sie sztuka...). A czy musi sie od tego popsuć?- raczej nie :)

A moze to brzeczenie pochodzi z dysku twardego(jeśli go posiadasz), to najbardziej by pasowało do objawów.

A zreszta jak sprzet na gwarancji to nie ma co sie za dużo na zapas przejmować, dopuki wszysko chodzi :) (jajca są dopiero po gwarancji...)

• 3 tygodnie później...

To jest "specjalność" Windowsów od lat, że potrafią zeżreć dowolną ilość MB na dysku. W Win 10 rzeczy które można bezpiecznie usunąć to:

a) zawartość folderu Software Distribution

b) śmieci po analizie oczyszczania dysku - funkcja Oczyszczanie plików ( w tym oczyszcz.plików systemowych)

c) folder Temp  (start->uruchom->%temp%)

poza tym redukcja:

d) plik hibernacji - jeśli faktycznie nie jest ci to potrzebne

e) plik wymiany ograniczyć do 1-2 GB

f) wyłączenie funkcji Przywracania systemu - niepotrzebne jeśli przywracasz system z obrazu zrobionego np.Ghostem

g) aplikacji Sklepu Windows -jesli nie korzystasz.

Edytowane przez Marqvs