Popularne posty FeX 6361 Napisano 22 Grudnia 2015 Popularne posty Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Recenzja SteelSeries RAW Prism Dobra ludziska. Czas rozprawić się ostatecznie ze słuchawkami SteelSeries RAW Prism. Na samym początku chcę poinformować, że recenzja powstała spontanicznie, a słuchawki zostały przeze mnie zakupione, nie otrzymałem ich, ani nie wypożyczyłem, a na moją ocenę nie miały wpływu osoby trzecie. Ostatnimi czasy przeglądając internety zachodzę w głowę dokąd zmierza dzisiejszy gracz. Jestem nieco zaniepokojony faktem, że szeroko stosowany marketing ma tak olbrzymi wpływ na klienta, na konsumpcję. Reklamy, sponsorowane turnieje, sponsorowane drużyny tam wszędzie chodzi tylko o jedno, tak macie rację chodzi o $$$. Rynek sprzętu „dla graczy” wciąż rośnie i nabiera z każdą chwilą tempa. Producenci szykują coraz to nowsze modele, żeby tylko zjednać sobie przychylności nie do końca świadomych potencjalnych klientów. Przedmiotem recenzji będą słuchawki, które już jakiś czas temu pojawiły się na rynku, nie jest to jakaś nowość. W każdym razie jeszcze cieszą się popularnością. Jako entuzjasta sprzętu audio, głównie słuchawek postaram się możliwie najlepiej oddać moją opinię na temat sprzętu, którego miałem możliwość jakiś czas użytkować. 1. Opakowanie Ten punkt może nie jest najważniejszym, ale wbrew pozorom daje też pewien obraz całości produktu. Słuchawki przychodzą w zwykłym kartonie oczywiście o kolorystyce, jak najbardziej rzucającej się w oczy, w końcu o to chodzi W środku kartonu znajdujemy słuchawki umieszczone na plastikowej wytłoczce. Pachnie chińszczyzną… na kilometr. Dostając sprzęt, który jest wyceniony na 199zł (można też za 169zł kupić) można spodziewać się nieco więcej, a został on zapakowany, jak marketowe słuchawki za złotych 40. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_1344689.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_1813553.jpg 2. Wykonanie RAW Prism są wykonane tak, jak większość słuchawek przeznaczonych graczom, czyli wszędzie plastik, plastik, plastik. O ile słuchawki mogą być częściowo wykonane z tworzyw sztucznych i wcale nie przeszkadza to w ich użytkowaniu, o tyle gdy materiałem jest tylko i wyłącznie plastik zaczyna być nieciekawie. Słuchawki są bardzo lekkie, ważą około 225gram. Czy to jest wada? Nie, niska waga pozwala nam zapomnieć o tym, że mamy słuchawki na głowie. Niestety przy RAW Prism tak niska waga oznacza również typowo księgowe podejście do budowy słuchawek. Znowu kasa… Tworzywo z jakiego są wykonane słuchawki nie budzi u mnie zaufania. Szczególnie tyczy się to kwestii pałąka, który jest ogniwem łączącym muszle. Pałąk jest w CAŁOŚCI wykonany z plastiku, plastikowe są również prowadnice, które mają około 2mm grubości. Przy rozsuniętym pałąku w miejscu, gdzie prowadnica zostaje odsłonięta powstają największe naprężenia i jestem pewien, że w tym miejscu słuchawki będą zwyczajnie pękać. Metalowe prowadnice w słuchawkach to dla mnie konieczność. Jeśli chodzi o wygląd no to już jest kwestia gustu, ale muszę przyznać, że gdyby nie ten kolorowy pierścień (który można wyłączyć) to te słuchawki mogą się podobać. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_1115392.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2268901.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2899885.jpg Muszle i nausznice mogłyby być nieco większe, aby było więcej miejsca na ucho. Wewnętrzna strona nausznic dotyka małżowiny ucha, co może niektórym przeszkadzać. Nausznice są wykonane z tiulu siatkowego, podobnie poduszka na pałąku. Akurat jeśli o ten materiał chodzi to producent mówi prawdę, bo on rzeczywiście oddycha i dzięki temu ucho się nie poci, materiał jest w miarę przyjemny w dotyku. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2710769.jpg Zdejmując nausznicę ukazał mi się taki widok… toż to porażka projektanta! Nie zastosowano żadnych bassportów, czy czegokolwiek, aby poprawić cokolwiek. Wygląda to na projektowane na kolanie elementy, które mają po prostu do siebie pasować po złożeniu. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_1424497.jpg Producent podaje długość kabla 1,5m, a w rzeczywistości ma 2m Taki bonus! Kabel jest sztywny, brak mu elastyczności, pozostaje w chaosie przez cały swój „żywot”. Zakończony jest nieszczęsną wtyczką USB. Dlaczego nieszczęsną spytacie? Z tego względu, że tym samym daje nam do zrozumienia, że słuchawki posiadają w sobie „kartę dźwiękową”. Cudzysłów jest użyty umyślnie, bo przetworniki cyfrowo-analogowe mieszczące się często w słuchawkach są marnej jakości, a jeśli mamy do czynienia ze sprzętem wykonanym w taki, a nie inny sposób to rezultat takiego zabiegu jest dla mnie wiadomy już zawczasu http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2784020.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2968346.jpg 3. Funkcjonalność Jak na headset przystało SteelSeries RAW Prism posiadają wbudowany mikrofon. Jest on umieszczony w lewej muszli, na której umieszczono przycisk „mute”. Przeprowadziłem chwilowe nagranie i muszę przyznać, że czystość i szczegółowość są na całkiem niezłym poziomie, a nagranie zabrzmiało dobrze, ale dopiero, jak odsłuchałem je na innych moich słuchawkach Mikrofon ma jednak wadę, zbiera dźwięki z otoczenia, na nagraniu było słychać cichą rozmowę 2 osób oddalonych koło 10m. Słuchawki posiadają funkcję, której wprowadzenie wydawało mi się zupełnie bezsensowne, a chodzi tutaj o świecący pierścień umieszczony na muszli. Przecież nic tak nie poprawia skilla, jak trochę światełek w końcu idą święta, więc trochę więcej lampek w domu nikomu nie zaszkodzi Oprogramowanie dodane do słuchawek umożliwia zmianę barwy pierścienia na jeden z 16,8mln kolorów lub możemy ustalać całą gamę barw, która będzie się zmieniać w czasie. Wiadomo, mając je na głowie tego bajeru nie wykorzystamy w żaden sposób, ale w tym całym oprogramowaniu jest zakładka „gamesense”, która nieco mnie zaciekawiła chwilę. http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2893310.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_245053.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_89045.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_99927.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_221542.jpg http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_101150.jpg Okazuje się, że można utworzyć sobie profil zmiany kolory pierścienia zgodny z podaną grą, aby kolor zmieniał się wraz z zmianą posiadanych punktów życia, ilości ammo, fragów, kasy, armora i innych. Co nie sprawdzi się przy grze jednoosobowej, bo nie widzimy w ogóle słuchawek na naszej głowie może sprawdzić się podczas gry wraz z zespołem, kiedy to patrząc na kogoś słuchawki, mamy lepszy obraz sytuacji. Pytanie, czy ma to sens? Nie wiem... 4. Dźwięk Muzyka Przechodzimy teraz do meritum recenzji, bo dźwięk to według mnie główny składnik tej całej potrawy. Jak wspominałem słuchawki bazują na wbudowanej w słuchawki karcie dźwiękowej oraz posiadają wtyk USB. Ja nie potrafię zrozumieć fenomenu takich słuchawek oraz ilości sprzedanych sztuk. Kabel jest umocowany na stałe, więc jesteśmy skazani na podłączanie ich do USB. Mając SteelSeries RAW Prism i dobrą kartę dźwiękową nie będziemy w stanie wykorzystać jej potencjału, a RAW Prism zabrzmią wszędzie tak samo. Możecie mi wierzyć, bądź nie, ale to pierwsze słuchawki, które powodowały u mnie dosłownie łzawienie oczu. Znaczna pogłosowość dźwięku oraz wykręcona scena, powodują, że moje oczy i mózg starają się do tego dopasować i muszę w tym czasie cierpieć katusze. Niestety inaczej tego dźwięku nie można opisać. Tonalność słuchawek jest totalnie rozjechana, tam brakuje wszystkiego. Góra jest kłująca, a wyższa średnica świdruje w głowie, jak konkretne wiertło. Bas jakiś tam jest, ale brzmi jakby ktoś kopał w kartonowe pudło. Sądziłem, że może to wina oddychających padów, bo często welurowe pady odchudzają brzmienie, ale po aplikacji innych padów efekt był podobny. Słuchawki grają wprost tragicznie, na tyle tragicznie, że dodawany w oprogramowaniu EQ według mnie jeszcze pogarsza temat, a jego stosowanie jest dla mnie irracjonalne. Muzyki w tych słuchawkach słuchać się nie da, głupiego clipu na yt tez nie obejrzę, bo nie ma to sensu przy takim dźwięku. Tutaj SteelSeries popłynął i to ostro. Gry Jako, że to słuchawki z nastawieniem na graczy, warto było sprawdzić ich działanie na polu bitwy Sprawdzone zostały na grach: CS 1.6, CS:GO. Pograłem koło 30 minut, bo chciałem, jak najszybciej zdjąć te słuchawki z głowy. Niestety ogólna jakość i odbiór dźwięku na samym początku nas masakruje. Mija kilka chwil i słychać jakieś prześwity w pozycjonowania, jednak dalekie jest to od jakichkolwiek słuchawek jakie miałem. W każdym razie w bliższym polu jeszcze to pozycjonowanie jakoś egzamin zdaje, ale dalej to już się zaczynają się problemy. Dźwięku są zwyczajnie bardzo sztuczne, a odgłosy karabinów pistoletów to jakiś żart w stylu „w krzywym zwierciadle”. Nie wiem, czy coś wynieśliście z tego opisu, bo one są tak słabe, że nie mam na to zwyczajnie słów. 5. Podsumowanie Słuchawki SteelSeries RAW Prism to według mnie robienie sobie żartów z klienta, wróć, to właściwie kradzież, bo cena jaką przychodzi nam zapłacić za produkt marnej jakości przewyższa znacznie ich możliwości. Znacznie lepiej grają Rocking Residence RR261, które kosztowały swego czasu 39zł i mają mikrofon, lepiej grają też chińskie doki AWEI Q3, które można kupić za 3,5$! http://forum.mp3store.pl/uploads/gallery/album_743/gallery_32061_743_2783124.jpg Pierwszy raz w mojej karierze (grubo powiedziane) wycofałem się z dalszej odsprzedaży słuchawek zarówno na forum, jak i na Allegro. Nie chcę przykładać się do szerzenia marketingowych bredni. Najgorzej wydane 129zł (w promocyjnej cenie) w moim życiu. Zalety: Wyraźny mikrofon Materiałowe pady oraz poduszka pałąka Lekkość konstrukcji - waga Świecący pierścień, wbrew pozorom Wady: Plastik, plastik, plastik Fatalna jakość dźwięku Fatalny kabel Pady mogłyby być jednak większe Muszle projektowane na kolanie Mikrofon zbiera dźwięki otoczenia Dzięki za uwagę! Do następnego! Pozdrawiam FeX Edytowane 22 Grudnia 2015 przez FeX 30 Cytuj Link to post Share on other sites
tom013 7 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 No niestety, ale nastały czasy akcesoriów gamingowych, które mają wspaniale prezentować się w kamerkach na streamach, świecić na wszelkie możliwe sposoby i przez to kosztować tyle, ile kiedyś w miarę porządny sprzęt... Mikrofon na prawdę jest aż tak dobry? Po obejrzeniu kilku nagrań z Youtuba właśnie z powodu jego kiepskiej jakości postanowiłem tych słuchawek nie kupować - niedawno były gdzieś w na prawdę fajnej przecenie, dzięki której można by przymrużyć oko na wiele negatywnych aspektów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
katystopej 838 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dobrze by było gdyby jakiś podkleił temat z przestrogą dla potomnych. A ten świecący pierścień to teraz jest na czasie, wieszasz kilka takich par na choince, i masz gejmingową choinkę z bombkolampkami led 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 kastystopej mam nadzieję, że co jakiś czas uda się jakąś recenzję sprzętu za ludzkie pieniądze wypuścić. Teraz pora na HyperX żeby zachować balans pomiędzy dobrem i złem Właściwie ciężko stwierdzić, czy ten świecący pierścień naprawdę się przyda, ale jako bajer raczej wadą być nie może No niestety, ale nastały czasy akcesoriów gamingowych, które mają wspaniale prezentować się w kamerkach na streamach, świecić na wszelkie możliwe sposoby i przez to kosztować tyle, ile kiedyś w miarę porządny sprzęt... Mikrofon na prawdę jest aż tak dobry? Po obejrzeniu kilku nagrań z Youtuba właśnie z powodu jego kiepskiej jakości postanowiłem tych słuchawek nie kupować - niedawno były gdzieś w na prawdę fajnej przecenie, dzięki której można by przymrużyć oko na wiele negatywnych aspektów. Sam jestem ciekaw ile by te słuchawki kosztowały bez tego pierścienia... Pośród tego całego bagna, które oferują te słuchawki to właśnie według mnie mikrofon jest miejscem, gdzie można było znaleźć trochę stałego lądu Nagrywałem próbkę w rejestratorze dźwięku, rozmowę między mną a żoną, która była w kuchni niecałe 10m ode mnie. Nagranie było zwyczajnie wyraźne, zarówno mój głos i głos mojej kocicy. Tylko właśnie w tym problem, że mikro tutaj zbiera wszystko... W fajnej cenie powiadasz? Dla mnie nie ma takiej ceny, która sprawi, że te słuchawki będą warte zakupu. Jak chcesz mikrofon to podobnej jakości, a nawet lepszy Zalman ZM-MIC1 rozwiązuje sytuację za nieco ponad 20 PLN i nie jesteś uwiązany do fatalnej jakości przetworników, jakie siedzą w tych słuchawkach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dobra robota Fex dawaj więcej takich 1 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Męczyłem się okrutnie przy odsłuchu Cytuj Link to post Share on other sites
suszin 155 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Super, czekałem za tym tekstem:) Nie myślałem że będzie aż tak tragicznie. Miałem v2 na uszach i nie były chyba aż tak złe jak prism:) Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 V2 to poziom zupełnie inny, nieosiągalny dla RAW Prism Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Może je zdemontuj i sprzedaj po kawałku:) Do HM2 będzie jak znalazł ta poduszka z pałąka Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Wczoraj odesłane do sklepu, nie będzie już okazji. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Wczoraj odesłane do sklepu, nie będzie już okazji. Już myślałem, że je rytualnie zniszczysz, rozjedziesz walcem albo podpalisz. Zawiodłem się Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) cooger był taki pomysł, ale nie lubię marnotrawić pieniędzy, bo już wolałbym je biednym oddać. W pracy mamy krawędziową prasę 600-tonową, chyba dałaby radę Edytowane 23 Grudnia 2015 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
NewSky 1872 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dobrze zrobiłeś. Kupienie ich i zniszczenie to najlepsze co można zrobić dla ich producenta - nie dość że za nie zapłaciłeś to jeszcze nie puścisz w rynek wtórny. Szkoda tylko że nie pokusiłeś się o ich porównanie bezpośrednie z najpopularniejszymi słuchawkami 'gejmerskimi', czyli Siberia V2 oraz Krakenami. Co do recenzji to aż mi się wierzyć nie chce że są aż tak złe W końcu to wyższy próg cenowy niż większość Superluxów (tak wiem, cena nie gra) Osoby postronne mogą Ci zarzucić złe nastawienie już na starcie, przez co w ich oczach recenzja może stracić na obiektywności. Cytuj Link to post Share on other sites
Pura1314 9 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dobra robota ! Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Szkoda tylko że nie pokusiłeś się o ich porównanie bezpośrednie z najpopularniejszymi słuchawkami 'gejmerskimi', czyli Siberia V2 oraz Krakenami. Co do recenzji to aż mi się wierzyć nie chce że są aż tak złe W końcu to wyższy próg cenowy niż większość Superluxów (tak wiem, cena nie gra) U siebie w domu miałem Syberie V2 modowane oraz Frost Blue fabryczne. One grają znacznie lepiej od tego nieudanego eksperymentu. Ostatnio w MM słuchałem takich Fatal1ty czy Tactic 3D Alpha i one grają też znacznie lepiej. RAW Prism to jakaś masakra. Osoby postronne mogą Ci zarzucić złe nastawienie już na starcie, przez co w ich oczach recenzja może stracić na obiektywności. Na razie to wygląda dość jednostronnie, ale z czasem i przy większej ilości recenzji (jeśli będzie mi się chciało) wyjdą na wierzch takie sprawy i zauważycie, że nawet słuchawki dla gracz mogą mieć bardzo zróżnicowaną jakość. Chciałbym już teraz wszystko opisać, ale wolę pisać recenzję na sprzęcie, którego posłuchałem na spokojnie w domu w ciągu kilku dni, tygodnia, bo wtedy pozbywam się nalotu pierwszego wrażenia. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
Po1nter 10 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Spoko recka. Czekam na HyperX Cloud. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 O HyperX już sporo pisałem i w sumie to będzie tylko taka retrospekcja. Chciałbym poznać niektóre gamerskie produkty, bo to one są łyżką dziegciu w tym całym audio. Nie jestem aż tak krytyczny, jak się wydaje, bo takie RR261 za 30-40zł potrafią już zagrać i potrafię je docenić, czy nawet trochę droższe HD681/668B, które miałem/mam i są to bardzo opłacalne sprzęty. Cytuj Link to post Share on other sites
suszin 155 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Ciekawie by było poczytać recenzje gamingowe shitu od razera itd. Może Roccat Kave XTD 5.1 Analog Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Roccatów nie udało mi się posłuchać w MM, bo one wymagają USB, mają sporą kartę na kablu i chyba 4 jacki, jak się nie mylę, bo tam są 3 przetworniki na muszlę http://img.clubic.com/04032756-photo-roccat-kave-hp.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
suszin 155 Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Do wersji analog trzeba mieć kartę dźwiękową która obsługuje 5.1, bo ma x4 jack. Wiem że te słuchawki to gamingowy shit i w recenzjach piszą że słuchanie na nich muzyki jest katorgą. Ale czytałem recenzje że sprawdzają się w grach bo mają świetne pozycjonowanie dzięki tym 3 przetwornikom na muszlę.Prawdę mówiąc jestem ciekawy czy tak jest w rzeczywistości. Oczywiście w życiu bym tych słuchawek nie kupił Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Do 3 przetworników podchodzę sceptycznie, ale to świetna ciekawostka. Strojenie jednego przetwornika zabiera sporo czasu, nie mam pojęcia, jak oni to robią z trzema albo w ogóle tego nie robią Gdy posłuchasz sobie odpowiedniego materiału, na dobrym sprzęcie, mówię tu o słuchawkach premium i pełnym zestawie DAC + AMP to czasem zdejmiesz słuchawki, bo masz wrażenie, że to głośniki grają 2 metry od Ciebie. Zwykłe słuchawki z 1 przetwornikiem na muszlę potrafią oddać całą przestrzeń wokół gracza. R70x + M-DAC (no drogo, ale co poradzić...) robią to tak zjawiskowo, że tych połaci przestrzeni czasem wydaje się za dużo Cytuj Link to post Share on other sites
lukas20021401 3 Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 A co myślisz o tym tworze w postaci - Plantronics RIG Surround ? W euro kosztują 260 zł i prezentują bardzo ciekawe sztuczki marketingowe Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 prezentują bardzo ciekawe sztuczki marketingowe tzn jakie niby ?? Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Problem jest złożony. Sam z siebie nie polecam żadnych słuchawek "dla graczy" nie warto, po prostu, ale marketing robi swoje. Właściwie taki proces istnieje w każdej niszy, czy to płyty główne, monitory, gdziekolwiek gdzie uda się wyperswadować lepszość sprzętu "dla graczy". Dla mnie to jest zwyczajnie pusty slogan. Takie słuchawki/headsety bazują na zupełnie innych założeniach niż profesjonalne sprzęty audio, czy chociażby te dobrze grające, których głównym założeniem jest jakość dźwięku. Wielu modeli słuchawek "dla graczy" nie słuchałem, a rynek rośnie w siłę i nowe modele powstają. Ja dobrze poznałem rynek profesjonalnych sprzętów, jakościowo odbiegających od wspomnianych grających gadżetów. Potrzeba też czasu na poznanie słuchawek/headsetów tych typowo gamingowych i nie ukrywam, że spotkanie z takimi słuchawkami bywa bardzo nieprzyjemne. Tak, jak to miało miejsce z RAW Prism. Sporo lepiej grają chociażby Creative Fatal1ty (do kupienia za 99zł), Tactic 3D Alpha (do kupienia za 149zł), ale te znów słuchałem w Media Markcie na telefonie LG G2. Co do Plantronics RIG Surround zdania nie mam, ale po opiniach na amazonie, to nie spodziewałbym się żadnych cudów i jakości, bo tam tego nie znajdziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
lukas20021401 3 Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 tzn jakie niby ?? Słuchanie muzyki z telefonu i jednoczesne granie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts