Irek. 0 Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Mianowicie chce zmienić sprzęt ale w taki sposób żeby nie musieć zbyt wiele robić. Chce założyć mojego obecnego Samsunga F3 , który teraz pracuje z płytą GA P35 do nowego sprzętu również opartego na GA tylko P55. Czy dysk będzie działał na nowej płycie bez instalowania Windy na nowo ? Może jest na to jakiś sposób ? Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 27 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Czy dysk będzie działał na nowej płycie bez instalowania Windy na nowosposobem na to jest format c i instalacja windy Cytuj Link to post Share on other sites
Irek. 0 Napisano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Tego własnie chce uniknąć. Wiele programów będę musiał na nowo instalować. Może jednak ? Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Zależy jak leży... mi osobiście siódemka działa po takim zabiegu (G31->X38) Cytuj Link to post Share on other sites
Irek. 0 Napisano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 No to jest kosmos. Tez mam 7 64bit. Nie masz żadnych komplikacji ? Ale czy zajarzy z P35-P55 ? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Moze zajarzyc, a moze nie. Nie ma sposobu zeby powiedziec na 100%, po prostu przeloz i sprawdz. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 IMO nie da rady - podczas uruchamiania systemu będzie Ci migał kursor w lewym górnym rogu i nie dasz rady odpalić systemu Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 podczas uruchamiania systemu będzie Ci migał kursor w lewym górnym rogu i nie dasz rady odpalić systemumiędzy innymi miałem to na myśli.format jest przy takiej akcji potrzebny a instalacja win7+stery i parę programów i ich konfiguracja to max 2,5 godziny także nie jest tak źle Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 @Irek. jak masz na twardzielu jakieś ważne dane to zawsze możesz je zgrać na pendrivea, płytki DVD, czy na jakiś internetowy hosting Cytuj Link to post Share on other sites
bigosx 1 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 U mnie gdy wymieniałem płytę z Asus-a M4A77D na Gigabyte GA770-US3 i jakoś WIN7 działa Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Trudno, żeby nie działało skoro to ten sam chipset Cytuj Link to post Share on other sites
Irek. 0 Napisano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Jeśli sformatuje C to strącę wiele programów i danych z nimi powiązanych , które trzeba będzie na nowo instalować. Niektórych programów nie da się skopiować bo po formacie i tak nie będą działały lub utracą cześć danych , które zapisują na C mimo ze są na innym dysku.. W moim przypadku to KUPA roboty. Sama instalacja Windy to pikuś. Czyli mam się nastawić ze po zmianie chipsetu nie ma innej możliwości jak format? To ze płyty pochodzą od jednego producenta jednak z innym chipsetem nie daje nadziei ? Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Nie da się ponieważ razem z windowsem instalowane są domyślne sterowniki, dla danego chipsety. Możesz spróbować, ale wątpię żeby się udało. Cytuj Link to post Share on other sites
bossot 0 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Zacznijmy od tego że mechanizm aktywacji raczej nie przepuści takiej zamiany, i zażąda nowego "cd-keya". Do tego dochodzi HAL, czyli mechanizm komunikacji systemu z sprzętem, instalka ma kilkanaście jego wersji i dobiera właściwą do wykrytych urządzeń. No i jeszcze sterowniki, a te od czipsetu są najważniejsze (właśnie takowy obsługuje wszelakiej gniazdka zewnętrzne i magistrale (pci-x, gniazdko procesora, pamięci itp). Pod Linuksem mógłbyś w zasadzie wyjąć dysk i wsadzić do innego kompa, w najgorszym przypadku dostał byś komunikat ze na wskutek niekompatybilności sterowników z kartą graficzną uruchomi się podstawowy (zmiana z nvidii na amd/ati albo na odwrót). Windows niestety nie jest przystosowany do tego typu "rozbudowy". Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Na mechanizm aktywacji jest metoda telefoniczna, nie wiem jak z jej legalnością, ale działać działa Gdy przeszedłem z AMD 770 na 790X bez reinstalki się nie obyło - niestety, za to z aktywacją problemów nie miałem (wersja OEM). Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Jeśli sformatuje C to strącę wiele programów i danych z nimi powiązanych , które trzeba będzie na nowo instalować. Niektórych programów nie da się skopiować bo po formacie i tak nie będą działały lub utracą cześć danych , które zapisują na C mimo ze są na innym dysku.. W moim przypadku to KUPA roboty. Sama instalacja Windy to pikuś. Czyli mam się nastawić ze po zmianie chipsetu nie ma innej możliwości jak format? To ze płyty pochodzą od jednego producenta jednak z innym chipsetem nie daje nadziei ? Jeden ciag: %APPDATA% I po problemie. Cytuj Link to post Share on other sites
Irek. 0 Napisano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 @GreQonE Niestety nie wiem o co chodzi ? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Mozesz skopiowac ustawienia aplikacji do nowego systemu, po reinstalce systemu i aplikacji przywroca sie ich wszelkie ustawienia, ktore nie sa zapisywane w rejestrze. Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 poza tym win7 oferuje mozliwosc kopiowania plikow i ustawien do innego komputera za pmoca pondraka,takze nawet nie potrzeba do tego jakichs specjalnych narzedzi.. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts