rczi256 0 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam Ostatnio z ciekawości przejrzałem status S.M.A.R.T mojego dysku i zobaczyłem, że dzieje się z nim coś nieciekawego. Mam już powoli zbierać na nowy dysk czy jeszcze nie ma się czym martwić? http://imageshack.com/a/img907/1973/uZb1ma.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Bardzo duze wartosci parametrow w RAW Read Error Rate i Write Error Rate co moze oznaczac problemy z powierzchnia dysku. Zrob jeszcze "Error scan" w HDTune - koniecznie z ODZNACZENIEM opcji "Quick scan" ( skanowanie bedzie powolniejsze ale za to dokladniejsze, moze to troche potrwac). Z dyskiem dzieje sie cos niepokojacego czy na razie dziala normalnie ? Cytuj Link to post Share on other sites
rczi256 0 Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Niczego niepokojącego nie zauważyłem. Zrzut ze skanu błędów http://imageshack.com/a/img908/5143/IWFeWs.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Jestem ciekawy jak samsung monitoruje parametry "01" i "C8" ( bo z nimi są tylko problemy ) Aczkolwiek skan powierzchni jest czysty i nie są to atrybuty krytyczne. Ps. jest też 6 błędów "BF" czyli wywołane wstrząsem, ruszałeś dysk podczas pracy ? ( na szczęście bez konsekwencji bo skan powierzchni czysty ) Cytuj Link to post Share on other sites
rczi256 0 Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Nie ruszałem samego dysku ale bardzo prawdopodobne, że mogłem szturchnąć cały komputer gdy pracował. Jak mocny musi to być wstrząs by taki błąd został odnotowany? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Nie mam pojęcia , każdy producent ma pewnie inaczej to ustawione. Cytuj Link to post Share on other sites
rczi256 0 Napisano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Za miesiąc porównam wyniki z tymi jakie miałem teraz. I jeśli stan będzie się pogarszał to wtedy zaopatrzę się w nowy dysk a jeśli nie to będę sprawdzał jego stan co jakiś czas. W każdym razie dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
rczi256 0 Napisano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Trwało to trochę dłużej niż planowałem ale dzięki temu mamy więcej informacji. Cytuj Link to post Share on other sites
paw565 30 Napisano 16 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Zrób jeszcze error scan (bez opcji quick). Cytuj Link to post Share on other sites
golin 72 Napisano 16 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Proponowany skan z HDTune z opcją jako wolne skanowanie z odznaczonym guick. Może dać taki sam wynik jak poprzednio, czyli jak to już nazwano, czysty skan. Ten czysty skan z HDTune nie uwzględnia wolne sektory, a przy nich mogą pojawiać się błędy odzytu i zapisu. Smart ostatni, wykazuje właśnie wzrost wspomnianych parametrów i też wstrząsów. Do tego ostatniego, czyli od wstrząsów zależnie od czułości tego parametru i może wzrastać pomimo zachowanej ostrożności, chyba że było mocne poruszenie w czasie pracy. Jak skan z HDTune wyjdzie ponownie czysty, to zostaje użyć programu, który wykazuje dokładniej czasy dostępu sektorów, czyli uwzględnione są różne przedziały. Zalecanym programem aby wynik był wiarygodny, nie zafałszowany wynikiem z poziomu działającego systemu, jest program z dos MHDD. Instrukcje jego obsługi i zależności, znajdziesz w internecie. Po skanie zrobisz zdjęcie i dasz na forum. Chyba że MHDD będzie z grany na pena i wyniki log w txt raczej są smart i drugi skan który by nas interseował, będą na nim zapisane, z tym że nie wszystkie sposoby umieszczenia MHDD na pena, dają automatyczny zapis działań na nim. To zostaje zrobić zdjęcie albo wyszukać nazwę woluminu na którym są zapisane wyniki i z kopiować z komendy na wolumin fat32, innych chyba nie będzie widział do zapisu, chyba że masz partycję dysku w fat 32, tylko kto teraz ma, więc chyba na pendraka zostaje do zapisu, o ile ogarniasz komendy. Cytuj Link to post Share on other sites
adriankomaniecki 1 Napisano 18 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Według mnie wszystko jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4853 Napisano 18 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Moim zdaniem również OK. Jak nie odczuwasz żadnego dyskomfortu z powodu dysku to nie ma co się przejmować. Mój ma tak wysypane błędy odczytu, a nic się nie dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 19 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Mój ma tak wysypane błędy odczytu, a nic się nie dzieje. ty masz seagate Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts