gelou307 0 Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Witam w mojej obudowie słychać jakby tarcie wentylatora. Powymieniałem wszystkie wentylatory w obudowie dodatkowo zatrzymywałem je dla pewności lecz dźwięk dalej występuje, sprawdzałem również chłodzenie na karcie graficznej oraz procesorze. Niestety nie mam możliwości nagrania tego dźwięku. Czy to możliwe, że łożysko wentylatora w zasilaczu może wydawać taki dźwięk ? - Sprawdzałem zasilacz od dołu i wydawało mi się, że żaden z jego elementów nie ociera. Czy może to w jakiś negatywny sposób wpłynąć na jego pracę ? (Zasilacz raczej się nie grzeje oraz pracuje normalnie) Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 XFX ma wentyl na łożysku kulkowym, więc łożysko może hałasować gdy się wyeksploatuje. Cytuj Link to post Share on other sites
gelou307 0 Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Zasilacz mam ok 1 rok. Z tego co pamiętam przy 1 uruchomieniu wtedy coś brzęczało troszkę ale po 1-2 dniach było ok oprócz tego "tarcia". Czy ten problem może jakoś negatywnie wpłynąć na pracę zasilacza czy nie przejmować się tym ? Dodam jeszcze, że tarcie jest troszkę głośniejsze przy graniu itp. ale zasilacz nie grzeje się jakoś drastycznie. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Przy obciążeniu zasilacza ( gry ) wentylator zwiększa obroty, dlatego jest bardziej słyszalne.Nie przenosi się to jednak negatywnie na pracę zasilacza. Jak cię bardzo denerwuje, możesz przerzucić zasilacz do góry nogami ( tak żeby wentylator był na dole/u góry ) Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 albo oddać na gwarancję (ja miałem coś takiego w ocz zt i dostałem nowy) Cytuj Link to post Share on other sites
Verus 8 Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Miałem tak sam problem jakiś rok temu , zasilacz wylądował na gwarancji i dostałem nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Prawda, ale też trzeba by mieć 2 zasilacz pod ręką, bo od ręki ci tego nie wymienią ( leci na serwis producenta ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts