Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Panowie mam problem ponieważ wczoraj coś się stało z moim nowiutkim SSD (nie pochodził długo bo nie cały tydzień),którego kupiłem 28.10.15.

SSD w ogóle nie jest widziane przez BIOS ani gdy go podepnę pod laptopa.(kablem do gniazda USB).

Zakupiłem go w neonecie więc nie wiem ile potrwa cała sprawa z gwarancją( kupiłem w sklepie stacjonarnym więc nie ma opcji na odstąpienie od umowy,14dni).

Wydaje mi się że coś się stało ze sterownikiem i dlatego jest nie widziany.

Używałem windowsa 10 i za instalowaniu aktualizacji komp się nie chciał wyłączyć ani zresetować,więc wyłączyłem go na zasilaczu.

Czy próbował ktoś takiego sposobu:

Samsung 850 Pro SSD Corrupted Firmware Fix: Read first

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2551781/samsung-850-pro-ssd-corrupted-firmware-fix-read.html

Zawsze mógłbym kupić drugi,ale nie wiem czy warto się w to bawić.

Szkoda mi trochę danych na dysku,zdjęcia i save z gier które utracę,oraz tego że nie wiadomo ile będę musiał czekać na naprawiony lub nowy dysk ssd.

dzięki

Jestem z zawodu technikiem informatykiem i interesuję się dość mocno pamięciami NAND, powiem ci, że wiedząc jak wygląda zapis i odczyt od strony sprzętowej, nigdy bym nie wziął dysku na TLC. Zapis jest wolny, odczyt jeszcze wolniejszy, bardzo często trzeba wspierać się dużym ECC, co makabrycznie pogarsza wydajność dysku. Retencja danych też jest kilkukrotnie wyższa od kostek MLC. 

Jest tylko jedna rzecz dobra w tym dysku w porównaniu do innych ( wersja pro też to ma ), izolator na "floating gate" 

• 2 tygodnie później...

Wczoraj upłynęło 2 tygodnie od zawiezienia dysku do sklepu.

Zrobiłem więc dzisiaj małą akcję.Na zgłoszeniu reklamacyjnym kierownik "przez przypadek" napisał: reklamacja gwarancyjna zamiast niezgodność towaru z umową (gdzie po dwóch tygodniach sklep musi dać mi odpowiedź i spełnić żądanie klienta,ja od razu mówiłem o zwrocie pieniędzy).

Powiedziałem w sklepie co o tym myślę i jakie są moje prawa w poniedziałek mam dostać kasę za zakup dysku (który jak się okazuję wysiadł i byłby wymieniony na nowy,ale w tej sytuacji kierownik idzie mi na rękę).

Możecie mi polecić dysk SSD,oczywiście na kościach MLC,dzięki.

Raczej ciężko będzie mi dołożyć do Samsung 850 pro 256gb,który kosztuje 570zł z wysyłką.

Jaki dysk dorównuje pro a jest tańszy?

http://www.x-kom.pl/p/203934-dysk-ssd-samsung-256gb-25-sata-ssd-seria-850-pro.html

Edytowane przez jimhaumman

Było już trochę podobnych tematów

Jak mało kasy to plexor M6s 128GB 275zł ( kupowanie czegokolwiek poniżej nie jest dobrym pomysłem )

Jak możesz dozbierać to crucial BX100 250GB 355zł ( najlepszy cena/wydajność )

Tu się akurat wtrącił A-DATA Premier Pro SP920 256GB 359zł ( kontroler ten sam co M550 i kostki MLC 20nm od microna, chyba najbardziej opłacalny, przynajmniej według mnie )

Jak możesz jeszcze dozbierać to crucial MX200 250GB 399zł

Jak potrzebujesz pojemniejszego dysku to crucial MX200 500 GB 729zł

Jak chcesz coś szybkiego na M.2 32GB/s to samsung 950 pro ( najlepszy z szybszych ssd cena/wydajność )

• Popieram 1

Mam w budzie MX100 i EVO 850 w wersji 250GB. Dysk od Samsunga ma dużo większy zapis i minimalnie wyższy odczyt od Cruciali na MLC. Według powszechnych testów, TLC w tym EVO ma troche poprawek względem poprzedników z TLC.

Nie mierzyłem jeszcze z trybem rapid, ale sądzę, że TLC TLC nierówne, przykład niedaleko z BX200.

@Crout Baa według testów to EVO jest szybsze od PRO ( co jest fizycznie niemożliwe ) 
A poczekaj jak zostawisz coś na dłużej i przez retencje danych ( "brama pływająca" nie utrzymuje pożądanego ładunku )  i załączy się ECC, to ci zacznie mulić jak jakiś SSD na sandforce. 

Teraz dużo producentów stosuje tzw. bufor zapisu ( wszystko świeżo zapisane znajduje się na tam 9GB kostek pracujących programowo jako SLC ( czyli kompletnie bez ECC i z uproszczonymi algorytmami zapisu, odczytu), dzięki temu szybszych, niestety fizycznie nadal na kostkach TLC czyli małej żywotności ) i zarządzaniem tym rejonem może dać złudzenie szybkości. 
Ale nie po to kupujesz SSD, aby dostać tylko 9GB szybkiej przestrzeni ( chcesz całą ), równie dobrze można kupić SSHD. 

Albo włączyć rapid, lub jego odpowiednik ( łoo jakie to szybkie, tylko szkoda że odczyt czegokolwiek będzie i tak taki sam ) 

Edytowane przez kokosnh
  • Popieram 2

Było już trochę podobnych tematów

Jak mało kasy to plexor M6s 128GB 275zł ( kupowanie czegokolwiek poniżej nie jest dobrym pomysłem )

Jak możesz dozbierać to crucial BX100 250GB 355zł ( najlepszy cena/wydajność )

Tu się akurat wtrącił A-DATA Premier Pro SP920 256GB 359zł ( kontroler ten sam co M550 i kostki MLC 20nm od microna, chyba najbardziej opłacalny, przynajmniej według mnie )

Jak możesz jeszcze dozbierać to crucial MX200 250GB 399zł

Jak potrzebujesz pojemniejszego dysku to crucial MX200 500 GB 729zł

Jak chcesz coś szybkiego na M.2 32GB/s to samsung 950 pro ( najlepszy z szybszych ssd cena/wydajność )

950Pro odpada na pewno (za drogi,oraz moja płyta nie wspiera PCIe NVMe)

Zastanawiam się pomiędzy MX200 250GB a Samsung Pro 256GB ( czy warto dawać 170zł więciej,czy różnica w cenie wynika tylko że Samsung daje 10 lat gwarancji?,czy technologicznie Pro jest lepsze od mx200,wiem że jest troszkę szybszy)

Mam w budzie MX100 i EVO 850 w wersji 250GB. Dysk od Samsunga ma dużo większy zapis i minimalnie wyższy odczyt od Cruciali na MLC. Według powszechnych testów, TLC w tym EVO ma troche poprawek względem poprzedników z TLC.

Nie mierzyłem jeszcze z trybem rapid, ale sądzę, że TLC TLC nierówne, przykład niedaleko z BX200.

Samsung Evo jest już u mnie spalony,padł po tygodniu.

czy warto dawać 170zł więciej,czy różnica w cenie wynika tylko że Samsung daje 10 lat gwarancji?,czy technologicznie Pro jest lepsze od mx200,wiem że jest troszkę szybszy)

Technologicznie jest lepszy, ma najżywotniejsze kostki na rynku 3D nand na 40 nm, spokojnie pokona 1PB zapisów  

tylko opłacalność tego jest taka sobie, ja podczas 2 lat nawet 7TB nie zapisałem więc o żywotność kostek martwić się nie musisz.

Prędzej padnie elektronika sterująca, a to już losowe. 

Różnica w wydajności jest według większości nieopłacalna. 

Jedyne co kusi to gwarancja 10 lat, ubezpieczenie pieniężnie wyjdzie podobnie, a masz spokój i nie użerasz się z ubezpieczycielem. 

Pytanie czy należysz do osób, które zwracają uwagę na ubezpieczenie, czy nie. 

Edytowane przez kokosnh

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=samsung%20pro&search_scope=category-123540&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-ele-1-3-1120&buyNew=1

Patrzyłem na allegro i jest trochę Samsungów SSD Pro 256 GB,nowych na licytacjach w przystępnych cenach.

Są one nowe ale nikt nie ma do nich rachunków ze sklepu,więc jak myślicie skąd one są?powystawowe,kradzione,nie chce mi się wierzyć że wszyscy je dostali w prezencie.

• 2 tygodnie później...

Samsung 850 evo był zepsuty i zaoferowano mi wymianę na nowy,menadżer w neonecie popełnił błąd przy wypisywaniu protokołu przez co udało mi się otrzymać zwrot pieniędzy za zepsuty dysk ssd.

Czas załatwienia sprawy to jeden miesiąc od zawiezienia dysku do sklepu.

Kupiłem MX200 250GB.

Temat do zamknięcia.

Edytowane przez jimhaumman