Skocz do zawartości

Ogromne zużycie ramu

Recommended Posts

Witam, mam mały problem z ramem a dokładnie z użyciem go :P
Posiadam ram 8GB w jednej kości 2133 Mhz oraz Win 10 (I tutaj jest chyba ten problem)

Komputer zaraz po włączeniu jest ok ale gry zacznę otwierać chroma, steama itd. itp. to wszystko zaczyna mi się (chyba) odkładać w ramie do tego jak dojdzie aktualizacja która na win 10 działa chyba automatycznie żużycie ramu sięga nawet 99% no i wtedy bez restartu komputera się nie obejdzie.
W momencie pisania tego posta zużycie: (miałem odpalonego tylko chroma nic konkretnego w tle)
http://i63.tinypic.com/103xvg2.png

Co do specyfikacji dokładnie nie pamietam jeśli będzie potrzebne to z rana wrzucę:
* Intel Core I7
* GTX 970
* dysk ssd crucial mx200 oraz wd red 1TB
* Windows 10 64bit

* Antivirus AVAST

Prosiłbym o jak najszybszą pomoc gdyż wczorajszego dnia musiałem restartować komputer 4 razy bo nie dało się nic zrobić ;/

Edytowane przez yberias

Z tego co widać na screenie, to prawie 70% pamięci zużywa Chrome. Jeżeli nie musisz to np Firefox jest o wiele lżejszą aplikacją, i obecnie wyszła wersja 64- ro bitowa.

Przeskanuj advcleanerem i malwerbyte.Może coś znajdzie..

@up - też przed chwila policzyłem tego Chrome i prawie 40%..

adw cleaner nic nie znalazł a co do chroma to po jego zamknięciu znika może 1 % pamięci (tj. zwiększa się)

Moim zdaniem (to tylko moje zdanie) windows 10 nie czyści tego ramu w należyty sposób mniej wiecej tak jak na urządzeniach mobilnych

P.S. Na początku miałem jeszcze problem z tym że po zamknięciu systemu pamięc się nie zerowała :P Komputer wszystko pamietał dopóki nie (uruchomiłem go ponownie) ale z tym już sobie poradziłem 

Gdzieś czytałem aby plik stronicowania ustawić na 1,5x RAM więc dałem mu 12 Gb. i jeśli ram jest zużyty w 99 - 100% Zaczyna zamulać mi dysk. Wtedy nawet ciężko zamknąć komputer ;/

Edytowane przez yberias

Witam jarrino.  Zgadza się podliczyły mi się % systemu. Do autora, zoptymalizuj system pod względem prywatności- poradniki są w sieci.

Ok dzięki jak na razie :) Prywatność ustawiłem. Jak tylko uda mi się to przetestować czy nie będzie wzrastać dam znać.

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie