kokosnh 4162 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Masz trochę realokowanych sektorów ( ale wszystkie poprawnie, co widać na scanie ) to może w pewnym stopniu ograniczać wydajność ( bo głowica musi zaczytywać z sektorów zapasowych ), ale w dość małym stopniu patrząc po ilości. benchmark dysku wyszedł dobrze, nie ma skoków do 0 MB/s, czy problemów z czasem dostępu. Winowajcą może być parametr C3, bo niestety ECC działa dużo wolniej niż normalny odczyt i może powodować skoki w wydajności ( spróbuj odpalić grę na której się zacina i patrzyć czy wartość RAW przy tym parametrze wzrasta ) Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 mozna cos zrobic aby w tym programie CristalDisc nie było stanu żóltego uwaga ?? Cytuj Link to post Share on other sites
kukinh 13 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 mozna cos zrobic aby w tym programie CristalDisc nie było stanu żóltego uwaga ?? Tak można zmienić dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 mozna cos zrobic aby w tym programie CristalDisc nie było stanu żóltego uwaga ?? można zrobić zerowanie ( usunie wszystko z dysku ), ale nie pamiętam, czy zerowanie czyści SMART-a w tym parametrze "05". Ale popatrz czy C3 nie rośnie Cytuj Link to post Share on other sites
golin 72 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Znowu muszę przypominać o specyfice dysków Seagate. A konkretnie chodzi o wykaz smart z dysków tej firmy. Mianowicie wszystko na to wskazuje, że parametr C3 w tym modelu, też nie jest monitorowany. Jak i inne parametry jak: "01", "07" i świadczyć może o tym, astronomiczna liczba w wartościach raw(data). Już prędzej można dać wiarę wynikowi parametru "BC", chociaż i ten parametr zdarza się, żę nie jest monitorowany niektórych modelach. Ale w tym modelu "BC" może być, ale i też nie musi monitorowane, i jak są problemy można wziąć pod uwagę. Co do skanu powierzchni, ten z HDTune nie jest do końca wiarygodny. I dokonuje się skan MHDD który wykaże czy są sektory z dłuższym czasem odczytu. Tym bardziej przemawia żeby zrobić skan MHDD, na fakt realokowanych sektorów, czy sektory przechodzą stopniowo w bad sectory. Jakby wykazało trochę sektorów o dłuższym odczycie, to może mieć wpływ na działanie, systemu programów. @kokosnh, zauważ że dziwnym trafem parametry; "01" i "C3" np. z HDTune mają dokładnie te same wartości raw. Co wydaje się nieprawdopodobne, żeby miały tą same dokładnie liczbę. A czego tak wykazuje, to już ,sam sobie odpowiedż, czy trafnie ocenisz to nie wiem. Nie mogę ujawnić, bo w innym przypadku powtórzysz ocenę, i możesz wprowadzić wbłąd. Jeśli autor ma Windows 10, to właśnie otarło się mi, że ktoś miał problemy w grach na tym systemie. I jak powrócił do, nie pamiętam dokładnie , może Windows 7, to problem zniknął. Edytowane 28 Października 2015 przez golin 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dobra moi drodzy forumowicze - dziękuje wszystkim bardzo za pomoc i stwierdzam: Zacinanie się BF4 i WOW'a było spowodowane jakimiś procesami ze strony Windowsa 10(aktualizacja, analizowanie dysków nie wiem co), w chwili obecnej gram i chodzi płynnie aż miło wczoraj nie mogłem się oderwać od gry w BF4 a na święta najprawdopodobniej SSD Cruciala będzie siedział u mnie w budzie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts