Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Witam złożyłem dopiero nowego PC skylake, GTX 970, 8Gb RAM i teraz mam taką zagwozdkę gdyż nie wymieniałem dysków HDD pochodzą one ze starych PC. Wczoraj zainstalowałem BATTLEFIELDA 4 i wg opinii powinno być na ULTRA około 100FPS, natomiast tak mi sie zacinał iż nie mogłem grac, podbnie World of Warcraft niby FPS jest około 90 ale skacze tak jak by nie nadązało doczytywać z dysku. Pytanie czy stary dysk może tak zamulać PC ?? dlaczego wcześniej na starym PC dysk tak nie zamulał ? Może wina Windowsa 10 wcześniej był 8.1 ? Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
tomaszkomputer 0 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 a to jest dysk na sate ? czy ata po 1 bo jeśli ata to nie nadrobi za sprzętem Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) SATA , może trzeba go porządnie sformatować tzn ja go sformatowałem przed instalacją Windowsa 10 ale może trzeba coś ustawić w biosie albo go jakoś inaczej wyczyścić czy przywrócić do stanu "sklepowego" nie wiem jakieś mapowanie czy czyszczenie pustej przestrzeni ?? Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
piotr7543 101 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Ja bym zbierał na SSD obojętnie jakie, 128 GB pod system i gry a programy mniej ważne na HDD Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) wiem wiem szykuje się na SSD ale zanim nazbieram kasę na niego to chciałbym żeby ten HDD dawał z siebie wszystko. Może chcecie jakiś screenshot z jakiegoś programu diagnostycznego ?? Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
practiced 2 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 ja stawiałbym na przytkany przewód od monitora, obraz dobrze nie dochodzi i przerywa. może być też że źle współpracuje procesor z katą graficzna - procesor generuje jedną klatkę a karta inną i jest konflikt, tak samo mogą być trudności w odczycie pamięci i nie mając nowych danych komputer podaje stare klatki na ekran i jest wrażenie jakby się zacinało Cytuj Link to post Share on other sites
Blakeburn 31 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 komputer podaje stare klatki na ekran i jest wrażenie jakby się zacinało Skisłem ze śmiechu xD Reszty nie cytuje, ale powiem krótko: trolling lvl 9999+ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Powiem szczerze że odnośnie kabla od monitora i nie współgrającym procesorem z karta graficzną to wg mojej opini to jest ok. Test w 3Dmark wychodzi normalnie ponad 9000 pkt na Firestrike. Ogólnie mówiąc FPS'y są jest około 100 w kazdej grze lecz i tak sie zacina i dlatego podejrzewam stare HDD nie wyrabiające. Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Zerknij po prostu na diodę od dysku, czy w tym czasie intensywnie pracuje. Będziesz miał niejako podpowiedź, czy to po jego stronie leży problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 on prawie ciagle pracuje tzn świeci sie często Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17818 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Może jakieś aktualizacje w tle się ściągają lub innego tego typu „ustrojstwa". Zerknij na uruchomione procesy w trakcie takich operacji. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) pewnie coś korzysta z dysku podczas gry ( u mnie jak mam grę na HDD i nagle zacznie ściągać aktualizację, skanowanie, itp. to też się zaczyna ścinać ) Edytowane 26 Października 2015 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
Blakeburn 31 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Sprawdź Crystal Disk Info ogólną kondycję dysku bo mam 320 GB jako main i wiem, że już pracuje długo i słychać go. Sama dioda jak i odgłosy pracy (szczególnie długie przeszukiwanie) świadczą o zużyciu. Proponuje przenieść wrażliwe dane do backupu i powoli poszukać następcy. Cytuj Link to post Share on other sites
kukinh 13 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 ja stawiałbym na przytkany przewód od monitora, obraz dobrze nie dochodzi i przerywa. może być też że źle współpracuje procesor z katą graficzna - procesor generuje jedną klatkę a karta inną i jest konflikt, tak samo mogą być trudności w odczycie pamięci i nie mając nowych danych komputer podaje stare klatki na ekran i jest wrażenie jakby się zacinało "Ekspert"... Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) dobra panowie to może inaczej czy istnieje możliwość abym coś zle podłączył lub miał ustawione w biosie coś nie tak jak należy?? Saty mam 3. 2x HDD + 1x DVDROM może jakieś inne konfigruacje kabli SATA albo same kable są złe ? Dodam że dysk 500GB z systemem mam podłączony do SATA1. Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Może jeszcze od innej strony - czy to na pewno wina HDD? 1. Sprawdź, czy monitor czasem nie jest podłączony pod integre zamiast GTX 970. Możliwe że źle podpiąłeś kabel i pracujesz na integrze, wtedy nie dziwota że Ci się zacinają gry 2. Sterowniki. Instalowałeś je wszystkie, włącznie ze sterownikami chipsetu? Sterowniki do grafiki poprawnie zainstalowane? Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) co do grafiki to jest podłączona pod GTX 970, Sterowniki od Nvidi najnowsze (wczorajsze) dla WIN10x64, Do chipsetu tez sterowniki zainstalowane z płyty DVD od MSI. Te gry sie zacinają ale w taki inny sposób taki jakby textury dopiero doczytywało z HDD niekiedy mam brzydkie tekstury dopiero po chwili wskakują ładne i ostre. Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 A jak zmienisz usuwanie gry? Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) nie sprawdzałem ale podejżewam że dalej tak bedzie z tym że bede miał wiecej FPS, bo chodziło Ci o ustawienia prawda ? Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Jaki procesor? Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 i5 6600k @ 4.1Ghz Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Daj screen z programu czysta dysk info. Możliwe ze jak są to nagle przecięcia to masz bady i gra na nich jest zainstalowana a jak próbuje odczytać to zawiesza się. W funkcjach zmień wartość raw na 10 Dec i dopiero screen Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 i5 6600k @ 4.1Ghz PPM na pasku zadań > menedżer zadań zakładka Wydajność i tam masz ile się odczytuje z dysku i jakie jest obciążenie. Spróbuj skopiować coś z dysku na dysk albo ściągnij jakiś discmark żeby ocenić jak jest słaby. A tak naprawdę to stawiam na przegrzewający się procesor. Pod obciążeniem rośnie temperatura więc proc ogranicza wydajność, temperatura maleje i wraca do pełnej wydajności i tak dalej. Może sprawdzić OCCT (to jeszcze chodliwe jest)? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Puść jakiś benchmark wydajności dysku ( np hd tune i patrz czy są skoki ), wrzuć screen tabelki smart dysku ( też jest w hd tune ) Jedyne co zostaje, to albo uszkodzony dysk ( zużyty ), albo procesy w tle korzystające z niego Cytuj Link to post Share on other sites
Gungosa 2 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) powiem wam ze odpalam BF4 gram i w sumie nie zacina, jestem zdziwiony czy faktycznie cos w tle W10 tak mocno może mnie chwilowo obciążyć ? PPM na pasku zadań > menedżer zadań zakładka Wydajność i tam masz ile się odczytuje z dysku i jakie jest obciążenie. Spróbuj skopiować coś z dysku na dysk albo ściągnij jakiś discmark żeby ocenić jak jest słaby. A tak naprawdę to stawiam na przegrzewający się procesor. Pod obciążeniem rośnie temperatura więc proc ogranicza wydajność, temperatura maleje i wraca do pełnej wydajności i tak dalej. Może sprawdzić OCCT (to jeszcze chodliwe jest)? Procesor zimny Poniżej Screeny z HD Tune i CrystalDischttp://zapodaj.net/72c86b17f4d4f.jpg.html http://zapodaj.net/3fc9a32a11351.jpg.html http://zapodaj.net/bfac338624171.jpg.html http://zapodaj.net/71117a2546d2e.jpg.html http://zapodaj.net/8531185013e8a.jpg.html Edytowane 26 Października 2015 przez Gungosa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts