hetman83 0 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Witam, zmieniłem komputer na: Obudowa Zalman R1 (1 wentylator przód, 1 góra, 1 tył - wszystkie fabryczne) Płyta MSI Z97 G43 i5 4690K 8gb DDR3 R9 270 MSI Gaming Zasilacz, Thermaltake 530W modularny chłodzenie BeQuiet Pure Rock SSd Crucial bx100 240GB Hdd Seagate 1T napęd DVD Wiadomo, wentylator od chłodzenia procka podłączyłem pod CPU Fan (4pin). Od przedniego panelu ida 3 kable od sterowania wentylatorami, 2 takie małe które mają w środku 2 bolce, i 1 taki na 4 większy (molex?) - nie znam się. i teraz tak: jeśli podłączam któreś z dwóch wentylatorów które mam w obudowie pod te 2 końcówki (od wentylatorów maja 3 piny) to kręcą wszystkie te 2 ale 1 nie bo nie mam tyle kabli, jeśli podłącze góre i tył to krecą, jeśli przód to tylko świeci on na niebiesko ale nie kręci, dlaczego ? potrzebuje innego napięcia ? na Płycie mam wejscia Sys Fun ale one maja 4 bolce a od wentylatora przedniego koncówka ma 3 wejscia...jak to rozegrac ? Dodam że regulator działa na górny i tylny wentylator ale jeszcze wlasnie powinna na ten przedni działac ale on nie kręci.....help Dodam, że jak ten przedni wentylator 3 pinowy podłączam pod 4 pinowe wejscie na płycie sys fan to nic sie nie dzieje... Edytowane 30 Września 2015 przez hetman83 Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 http://aab.com.pl/kable-pc-fdd-hdd-sata.html 4 pin (nie Molex) odpowiada za PWM, czyli za automatyczną regulację obrotów. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 powiem tak, nic nie zrozumiałem Wentylator z 3 pin można podpinać pod 4 pin, tak samo jak wentylator z 4 pin można podpinać pod 3 pin ( będą się kręcić, tylko nie będzie kontroli ich obrotów ( jedyna możliwa to kontrola obrotów przez napięcie ) Wentylatory wykorzystują jedno napięcie 12V Ten jeden wentylator kiedy się nie kręci ? Cytuj Link to post Share on other sites
hetman83 0 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Już się wyjasniło, ten przedni ledowy nie kręcił bo filtr go jakoś zablokował w R1 Zalmanie, więc teraz mam kotrolę obrotów tego przedniego oraz tylnego, a ten na topie jest na sztywno podpięty pod sys fan. Ten na topie rozumiem że on wtłacza powietrze do obudowy? bo nad nim jest klapka pełna i bez sensu by było jakby wydmuchiwał bo nie miałby gdzie.....Narazie testtuje temperatury itd , bawię się, jeszcze procka nie podkręcałem ale czy może ktoś ma taką obudowe i wiecej niz 3 wiatraki ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts