Skocz do zawartości

Zalman R1, przedni wiatrak nie kręci

Recommended Posts

Witam, zmieniłem komputer na:

Obudowa Zalman R1 (1 wentylator przód, 1 góra, 1 tył - wszystkie fabryczne)

Płyta MSI Z97 G43

i5 4690K

8gb DDR3

R9 270 MSI Gaming

Zasilacz, Thermaltake 530W modularny

chłodzenie BeQuiet Pure Rock

SSd Crucial bx100 240GB

Hdd Seagate 1T

napęd DVD

Wiadomo, wentylator od chłodzenia procka podłączyłem pod CPU Fan (4pin). Od przedniego panelu ida 3 kable od sterowania wentylatorami, 2 takie małe które mają w środku 2 bolce, i 1 taki na 4 większy (molex?) - nie znam się. i teraz tak: jeśli podłączam któreś z dwóch wentylatorów które mam w obudowie pod te 2 końcówki (od wentylatorów maja 3 piny) to kręcą wszystkie te 2 ale 1 nie bo nie mam tyle kabli, jeśli podłącze góre i tył to krecą, jeśli przód to tylko świeci on na niebiesko ale nie kręci, dlaczego ? potrzebuje innego napięcia ? na Płycie mam wejscia Sys Fun ale one maja 4 bolce a od wentylatora przedniego koncówka ma 3 wejscia...jak to rozegrac ? Dodam że regulator działa na górny i tylny wentylator ale jeszcze wlasnie powinna na ten przedni działac ale on nie kręci.....help

Dodam, że jak ten przedni wentylator 3 pinowy podłączam pod 4 pinowe wejscie na płycie sys fan to nic sie nie dzieje...

Edytowane przez hetman83

powiem tak, nic nie zrozumiałem 

Wentylator z 3 pin można podpinać pod 4 pin, tak samo jak wentylator z 4 pin można podpinać pod 3 pin ( będą się kręcić, tylko nie będzie kontroli ich obrotów ( jedyna możliwa to kontrola obrotów przez napięcie ) 
Wentylatory wykorzystują jedno napięcie 12V 

Ten jeden wentylator kiedy się nie kręci ?

Już się wyjasniło, ten przedni ledowy nie kręcił bo filtr go jakoś zablokował w R1 Zalmanie, więc teraz mam kotrolę obrotów tego przedniego oraz tylnego, a ten na topie jest na sztywno podpięty pod sys fan. 

Ten na topie rozumiem że on wtłacza powietrze do obudowy? bo nad nim jest klapka pełna i bez sensu by było jakby wydmuchiwał bo nie miałby gdzie.....Narazie testtuje temperatury itd , bawię się, jeszcze procka nie podkręcałem ale czy może ktoś ma taką obudowe i wiecej niz 3 wiatraki ?