Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

Niekoniecznie, Alfy 159 są chyba fabryczne z 1,7 TBi.

Mniejsza o to. Kia czy Hyundai nie potrafią zrobić silnika. Mają te 2.0 140KM a to auto wcale nie jedzie, pomimo stosunkowo niewielkiej masy. Dla porównania Alfa 159 1.9 120KM waży 1650kg, a bez problemu objeżdża te chińskie wynalazki...

U nas w firmie były Ceedy SW właśnie z tym motorem i ciężko mi się z tym zgodzić. Nie są to demony prędkości ale bujnąć się potrafią (jak to Diesle, dynamiczne są do 140-150km/h).

te chińskie wynalazki...

Jakie?

Nie twierdzę, że nie potrafią dojechać do tych 150 - w końcu to diesle, ale o samą konstrukcję, która pomimo takiej mocy i małej masy jest wolniejsza od innych samochodów z mniejszą mocą - AR 159 SW, Audi A4 czy BMW 3

No to koreańskie wynalazki :P

Edytowane przez Johny3

Creed'y są wszędzie a tak mówiąc na marginesie; najwięcej jest ich w warsztatach. Przy ich ciągłym eksploatowaniu, nie słyszałem u siebie o takiej która by bez dłuższej wizyty w warsztacie przejeździła więcej jak 5-6 miesięcy :)

Ten silnik to dokładnie 1750 TBi i takie też ma oznaczenie, czasem 1,75 TBi ;)

Ten silnik w dokumentach jest wpisany jako 1,8, a i taka informacja prasowa była podawana przez KGP w trakcie zakupu tych pojazdów przy projekcie „Doposażenie jednostek Policji w specjalistyczny sprzęt służący poprawie bezpieczeństwa w ruchu drogowym na obszarze całego kraju” :)

Edytowane przez sajmon154

Haha, widać jakie to trwałe. Ale awaryjne to są Alfy. A te jakoś jeżdżą, na początku miały problemy z elektroniką, czemu się nie dziwię, skoro władowali tam tyle radarów i innych zabawek.

Moje następne auto to tez będzie Alfa :D Zakochałem się w tych autach odkąd "kazałem" tacie kupić 159 zamiast A4 :D

Może jakaś 156 2,4 JTDm 175KM

No ja teraz potrzebuje właśnie większej alfy :) Mały samochodzik na wyjazdy od września to Mazda Roadster mx 5 coupe, czeka na szlify i wymianę przedniego zawieszenia (od 9 miesięcy w garażu, wstyd się przyznać ale jak ma się czym jeździć tzn, alfa to z lenistwa i braku potrzeby, nie chce mi się ruszyć i zacząć robić tego małego czarnego roadster'a)  :)

Ale jak będziesz sprzedawał to możesz podrzucić linka do fotek czy do ogłoszenia na jakimś portalu ;) Może akurat będę miał już coś odłożone, a resztę się jakoś już wymyśli ;)

Sam jeszcze nie wiem co chcę konkretnie, bo na pewno autko z dieslem powyżej 170KM (najlepiej na stocku, żeby potem zawirusować na ok. 200KM) i najlepiej sedan/coupe. No i cena niewygórowana - póki co tylko 156 spełnia kryteria ;)

Ale to wszystko się jeszcze może zmienić. 

Szczerze mówiąc to nawet te trochę ponad 120KM w Alfie 159 taty daje radę i da się trochę pocisnąć, ale jako, że teraz jeżdżę aż 75KM to chciałbym coś zwinniejszego i zrywniejszego.

Niestety, do wszystkiego trzeba dojść stopniowo :) Najpierw Siena, teraz będzie coś do 20k, pewnie AR 156, a potem to mam nadzieję, że będzie tylko lepiej :D Marzy mi się Brera 3,2 - tylko, że to już jako auto od święta, bo nieźle pali. Ewentualnie 159 w 2,4 200 kucy i 156 GTA 3,2 v6 - to byłby dla mnie duet idealny ;)

Ja mam tylko jeden typ do zakupu (max: w ciągu następnych 12 lat.)  Impala 67' , nie ważne ile będzie paliła, będę Nią jeździł często i dużo. 
Pewnie po zakupie, wsiądę i powiem że wrócę za 3,5 tysiąca kilometrów.

W Chinach bardzo dobrze żyje się bez demokracji, a tempo rozwoju wgniata w fotel. W Szanghaju nawet nie chciało mi się zbierać z podłogi szczęki, bo za moment lądowałaby tam ponownie.