Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

To powiedz tamtemu gościowi z forum, że jest idiotą i nie ma pojęcia o fizjologii człowieka.
Szkoda głębiej komentować, tak głupie jest to co powiedział.

Oczywiście, jest setka przykładów osiedlowych fikaczy którzy dorobili się niesamowitej siły i rzeźby, ale oni robili to latami i to nie w byle jaki sposób (5-7lat treningów jak nic), a to samo osiągniesz po 3-4latach dobrze przemyślanego treningu siłownianego. 
Da się dwoma sposobami? Da. Którym lepiej? Oceń sam.

I dużo też zależy od predyspozycji danej osoby, oraz sterty innych czynników więc porównanie jest bardzo umowne.
Nie mówiąc o tym, że Ci panowie z filmików mają nogi jak zapałki, bo ciężarem ciała tej partii się solidnie nie zbuduje - i tu jest pies pogrzebany, pół ciała masz mocne, a drugie nie - jak to się ma do definicji rozwoju ciała? No właśnie nijak, dlatego ten typ treningu jest często obiektem (zasłużonych) żartów, o ile nie myśli się o nim jako dodatku bądź czymś w przerwie, pomiędzy, na początek.

Kalistenika.

Nic innego jak nadanie wymyślnej nazwy zwykłym domowym ćwiczeniom, bo jej brak był już zbyt passe w dzisiejszym świecie.

Zwykłym domowym ćwiczeniom? No tu sid pojechałeś :D Będąc na Ukrainie widziałem sporo młodych ludzi ćwiczących w taki sposób. I nie chodzi tu tylko o wypracowanie mięśni/sylwetki. To również trening równowagi, trochę akrobatyki. Na siłowni raczej tego nie uświadczysz.

Od kiedy trenuję sporty walki (a będzie to teraz 18 lat) spotkałem wielu niesamowitych gości którzy byli wyznawcami tego, że dobry trening bez utraty sprawności można osiągnąć tylko ćwicząc właśnie pod własnym obciążeniem. Nie będę wspominał o sile dynamicznej i statycznej oraz o tym jak mięśnie budują się gdy działają na nie skomplikowane obciążenia wynikającego z naturalnego ruchu a jak rozbudowują się gdy pompujesz jednopłaszczyznowe ćwiczenia które ktoś dla Ciebie opracował. Nie mówię że nie masz racji ale rozumiem tę logikę. Wyznaję też zasadę że najlepiej łączyć oba sposoby.

Nie wspomnę już że ani jednemu z tych gości nie powiedziałbyś że jest idiotą. A nawet jeśli to tylko raz. 

Dlatego mówiłem o dobrze przemyślanym treningu na siłowni, który obejmuje także ćwiczenia nastawione na dynamikę, eksplozywność, wytrzymałość beztlenową czy wiele innych aspektów, a nie tylko wyciskanie na klatę jak to się popularnie ilustruje siłownię.

Treningi podwórkowe ukraińców (bo mulator dobrze mówi, tam jest to cholernie popularne) też bazują na jakichś założeniach i opierają się na jakichś ogólnych zasadach - pod te same założenia i zasady można dopracować specyficzny trening pod kątem efektywności ćwiczeń, co oszczędzi nam czasu na dłuższą metę i w tym jego wyższość ponad samym zwisaniem na drążku czy pompkach na poręczach. 
Więc nawet czysto teoretycznie, trening oparty na ciężarze własnego tyłka zostaje w tyle. 

Wiadomo, siłownia to nie wszystko - ale jest zdecydowanie bardziej zbalansowanym, pełnym, wartościowym sposobem rozwoju niż fikandry na drabinkach.

Dzięki chłopaki,dało mi to do myślenia.Założę się,że Ci mężczyźni co trenują Kalistenike na pewno musieli zetknąć się chodź raz z siłownią.Ja na razie będę praktykował zwykłe pompki,ekspandery,podciąganie na drążku,brzuszki oraz muszę popracować nad kręgosłupem chodź by z tego względu,że mam dopiero 16lat i zaczynam zabawę z treningami itd.

Mówię wam jaką to dużą satysfakcje daję jak np.zaczynam ćwiczyć pompki od np.10 a za miesiąc jestem w stanie zrobić ich 30.

Może to jest błahostka,a strasznie mnie to motywuje.A co do siłowni,to niestety boję się przełamać zacząć na niej ćwiczyć - że ludzie będą się patrzeć na mnie cały czas co ja robię itd.Ogólnie mam stwierdzoną nadwrażliwość emocjonalną także mam ,,opory'' :D

Jak kogoś to interesuje to łapcie kolejny filmik:(takie coś mnie mocno jara,ale do akrobatyki już jakoś nie po ostatnim poważnym złamaniu ręki)

Edytowane przez Yamakasi512

Z siłownią nie ma się co spieszyć, bo bezpieczny i solidny trening to przede wszystkim dużo wiedzy teoretycznej.
Ćwiczenia domowe, tj. pompki, drążki, brzuszki też dadzą ogromne efekty dla początkujących (bądź zaniedbanych) przez dłuższy czas.

Ważne, że jest motywacja i chęć do działania - bo to najważniejsze :)

Czyli dobrze zrobiłem inwestując w Power Reck ;)

No pewnie że tak.

Ja również sam myślałem nad zakupem czegoś takiego,lub drążka rozporowego,ale jakoś nie ma gdzie tego zamontować,a szkoda bo fajnie się ćwiczy.Pozostaje tylko sprawa ćwiczeń wiosną/latem na jakiś trzepakach.

A tak po za tym testował ktoś ekspandery?Dobre efekty dają?

Krav Maga fajna rzecz, znajomy na to chodził i cholera było po nim widać rezultaty.
50kg szczypior, którego omal tam na początku nie zamordowali, po pół roku miał uścisk jak imadło i refleks gajowego!

Ja jeszcze myślałem o muay thai, ale u nas w kraju ciężko znaleźć dobrą szkołę - a od tego bardzo wiele zależy. (Jeżeli ktoś z czytających przy okazji, ma jakieś lepsze informacje na ten temat to niech się podzieli!)

Najbardziej destruktywny jest paradoksalnie, właśnie kyokushin. 
Brutalnością wcale nie odstępuje od MT, pomimo braku łokci i braku ciosów wyprowadzanych ręką na głowę przeciwnika. (A stąd się właśnie wziął zakaz, bo było za dużo śmiertelnych wypadków)

A bolesne jest też życie, a jakoś wszyscy dajemy radę ;)

Też chciałbym konkretnie kravke poćwiczyć ale czasu brak. O amatorce w moim wykonaniu nie wspominając- żadnego instruktora itd, Totalne samouctwo o ile o nauce można mówić ;)

Dlaczego akurat to- spodobała mi się bezkompromisowość+ficzery w wersji militarnej :D

Polecam książkę Davida Kahna, ładnie opisana.