sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To powiedz tamtemu gościowi z forum, że jest idiotą i nie ma pojęcia o fizjologii człowieka.Szkoda głębiej komentować, tak głupie jest to co powiedział.Oczywiście, jest setka przykładów osiedlowych fikaczy którzy dorobili się niesamowitej siły i rzeźby, ale oni robili to latami i to nie w byle jaki sposób (5-7lat treningów jak nic), a to samo osiągniesz po 3-4latach dobrze przemyślanego treningu siłownianego. Da się dwoma sposobami? Da. Którym lepiej? Oceń sam.I dużo też zależy od predyspozycji danej osoby, oraz sterty innych czynników więc porównanie jest bardzo umowne.Nie mówiąc o tym, że Ci panowie z filmików mają nogi jak zapałki, bo ciężarem ciała tej partii się solidnie nie zbuduje - i tu jest pies pogrzebany, pół ciała masz mocne, a drugie nie - jak to się ma do definicji rozwoju ciała? No właśnie nijak, dlatego ten typ treningu jest często obiektem (zasłużonych) żartów, o ile nie myśli się o nim jako dodatku bądź czymś w przerwie, pomiędzy, na początek. Cytuj Link to post Share on other sites
mulator 3173 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Kalistenika. Nic innego jak nadanie wymyślnej nazwy zwykłym domowym ćwiczeniom, bo jej brak był już zbyt passe w dzisiejszym świecie. Zwykłym domowym ćwiczeniom? No tu sid pojechałeś Będąc na Ukrainie widziałem sporo młodych ludzi ćwiczących w taki sposób. I nie chodzi tu tylko o wypracowanie mięśni/sylwetki. To również trening równowagi, trochę akrobatyki. Na siłowni raczej tego nie uświadczysz. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Od kiedy trenuję sporty walki (a będzie to teraz 18 lat) spotkałem wielu niesamowitych gości którzy byli wyznawcami tego, że dobry trening bez utraty sprawności można osiągnąć tylko ćwicząc właśnie pod własnym obciążeniem. Nie będę wspominał o sile dynamicznej i statycznej oraz o tym jak mięśnie budują się gdy działają na nie skomplikowane obciążenia wynikającego z naturalnego ruchu a jak rozbudowują się gdy pompujesz jednopłaszczyznowe ćwiczenia które ktoś dla Ciebie opracował. Nie mówię że nie masz racji ale rozumiem tę logikę. Wyznaję też zasadę że najlepiej łączyć oba sposoby. Nie wspomnę już że ani jednemu z tych gości nie powiedziałbyś że jest idiotą. A nawet jeśli to tylko raz. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dlatego mówiłem o dobrze przemyślanym treningu na siłowni, który obejmuje także ćwiczenia nastawione na dynamikę, eksplozywność, wytrzymałość beztlenową czy wiele innych aspektów, a nie tylko wyciskanie na klatę jak to się popularnie ilustruje siłownię.Treningi podwórkowe ukraińców (bo mulator dobrze mówi, tam jest to cholernie popularne) też bazują na jakichś założeniach i opierają się na jakichś ogólnych zasadach - pod te same założenia i zasady można dopracować specyficzny trening pod kątem efektywności ćwiczeń, co oszczędzi nam czasu na dłuższą metę i w tym jego wyższość ponad samym zwisaniem na drążku czy pompkach na poręczach. Więc nawet czysto teoretycznie, trening oparty na ciężarze własnego tyłka zostaje w tyle. Wiadomo, siłownia to nie wszystko - ale jest zdecydowanie bardziej zbalansowanym, pełnym, wartościowym sposobem rozwoju niż fikandry na drabinkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi512 63 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Dzięki chłopaki,dało mi to do myślenia.Założę się,że Ci mężczyźni co trenują Kalistenike na pewno musieli zetknąć się chodź raz z siłownią.Ja na razie będę praktykował zwykłe pompki,ekspandery,podciąganie na drążku,brzuszki oraz muszę popracować nad kręgosłupem chodź by z tego względu,że mam dopiero 16lat i zaczynam zabawę z treningami itd. Mówię wam jaką to dużą satysfakcje daję jak np.zaczynam ćwiczyć pompki od np.10 a za miesiąc jestem w stanie zrobić ich 30. Może to jest błahostka,a strasznie mnie to motywuje.A co do siłowni,to niestety boję się przełamać zacząć na niej ćwiczyć - że ludzie będą się patrzeć na mnie cały czas co ja robię itd.Ogólnie mam stwierdzoną nadwrażliwość emocjonalną także mam ,,opory'' Jak kogoś to interesuje to łapcie kolejny filmik:(takie coś mnie mocno jara,ale do akrobatyki już jakoś nie po ostatnim poważnym złamaniu ręki) Edytowane 19 Lutego 2013 przez Yamakasi512 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czyli dobrze zrobiłem inwestując w Power Reck Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Z siłownią nie ma się co spieszyć, bo bezpieczny i solidny trening to przede wszystkim dużo wiedzy teoretycznej.Ćwiczenia domowe, tj. pompki, drążki, brzuszki też dadzą ogromne efekty dla początkujących (bądź zaniedbanych) przez dłuższy czas.Ważne, że jest motywacja i chęć do działania - bo to najważniejsze Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi512 63 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Czyli dobrze zrobiłem inwestując w Power Reck No pewnie że tak. Ja również sam myślałem nad zakupem czegoś takiego,lub drążka rozporowego,ale jakoś nie ma gdzie tego zamontować,a szkoda bo fajnie się ćwiczy.Pozostaje tylko sprawa ćwiczeń wiosną/latem na jakiś trzepakach. A tak po za tym testował ktoś ekspandery?Dobre efekty dają? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ekspander to całkiem pomocna zabawka, często tego używaliśmy na treningach kyokushin.Jako wspomagacz ćwiczeń domowych, świetna sprawa - nawet do pompek, drążka czy przysiadów! Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Widzę, że nie tylko ja mam doświadczenie z Kyokushin. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 OSU! Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ile ćwiczyłeś/ćwiczysz? Spotkałeś się z panem z piątym Dan'em? Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ćwiczyłem od małego, ale musiałem robić przerwy zdrowotne, aż w końcu zrównało się to z rezygnacją. Ale za jakiś czas wrócę, jak się postawię na nogi.A to zależy o którym panu-piątym-danie mowa, ale jednego spotkałem z pewnością Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pana Bogdana Jeremicza? Był na wszystkich moich egzaminach. Ja na razie ćwiczę 6 lat i obyło się bez przerw wymuszonych kontuzjami. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A to inna federacja, na dodatek na drugim końcu polski 6 lat to bardzo ładnie, nie pytam o generalne odczucia, bo ćwicząc taki szmat czasu już dawno zmieniłbyś dziedzinę jeśli by się nie podobało Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Myślałem też o Krav Madze, ale jako, że jestem niepełnoletni to odpada. Na razie odpukać nie musiałem wykorzystywać umiejętności gdzie indziej, niż na Dojo. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Krav Maga fajna rzecz, znajomy na to chodził i cholera było po nim widać rezultaty.50kg szczypior, którego omal tam na początku nie zamordowali, po pół roku miał uścisk jak imadło i refleks gajowego!Ja jeszcze myślałem o muay thai, ale u nas w kraju ciężko znaleźć dobrą szkołę - a od tego bardzo wiele zależy. (Jeżeli ktoś z czytających przy okazji, ma jakieś lepsze informacje na ten temat to niech się podzieli!) Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ja nie narzekam, czasem nawet trochę grappling'u mamy, próbowałem nawet sił w tym na zawodach, ale jednak mam trochę słabe warunki fizyczne na ten sport. Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Muay Thai musi być bardzo bolesne skoro się używa łokci i kolan. Warto się tak męczyć? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Myślę, że tu się sprawdza przysłowie: "Im więcej potu na treningu, tym mniej krwi na polu walki". Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Najbardziej destruktywny jest paradoksalnie, właśnie kyokushin. Brutalnością wcale nie odstępuje od MT, pomimo braku łokci i braku ciosów wyprowadzanych ręką na głowę przeciwnika. (A stąd się właśnie wziął zakaz, bo było za dużo śmiertelnych wypadków)A bolesne jest też życie, a jakoś wszyscy dajemy radę Cytuj Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To raczej powinno być, że na treningu się tak wykrwawisz, że na polu walki nie będziesz miał czym Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 19 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Warto przypomnieć, że każdy uczeń w Dojo Oyamy pod koniec staczał z nim walkę. Na początku ciosy w krocze i ataki na głowę były dozwolone. Chyba nie muszę wyjaśniać czemu tylko na początku? Cytuj Link to post Share on other sites
okar19 8223 Napisano 20 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) http://www.sadistic.pl/sk*****l-z-rosji-vt177483.htm ps 666 http://s6.ifotos.pl/img/lolpng_xawpswh.png http://www.sadistic.pl/tajemnica-skrotu-po-rozwiazana-vt177644.htm Edytowane 20 Lutego 2013 przez okar19 Cytuj Link to post Share on other sites
spider_1987 5488 Napisano 20 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Też chciałbym konkretnie kravke poćwiczyć ale czasu brak. O amatorce w moim wykonaniu nie wspominając- żadnego instruktora itd, Totalne samouctwo o ile o nauce można mówić Dlaczego akurat to- spodobała mi się bezkompromisowość+ficzery w wersji militarnej Polecam książkę Davida Kahna, ładnie opisana. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts