Skocz do zawartości

Pozorowanie awarii Wi-Fi, zakłóceń, ograniczenie transferu.

Recommended Posts

Witajcie,

Do domu wprowadzil mi sie pasozyt z rodziny, ktory unika pracy jak ognia, zyje czesciowo na moj koszt (choc na papierosy zawsze znajdzie kase) i uzywa mojego internetu, za ktory ja sam place.

Dostep do szybkiego neta to jedna z podstawowych rzeczy, ktora go tutaj trzyma.

Nie chce zmieniac hasla do wi-fi. Chcialbym za to jakos upozorwac awarie - np. mocno ograniczyc mu transfer, spowodowac zaklocenia i czeste przerywanie sieci (najchetniej tylko dla niego).

Sytuacja jest taka, ze musze udawac milego, chociazby ze wzgledow rodzinnych (dluga historia), choc w srodku wszystko sie we mnie gotuje, bo gosc ma 30 lat na karku, jest zerem zyciowym, a jego nieudolonosc w tym zakresie odbija sie na mnie.

Czy jest to wykonalne? Jak to zrobic?

Edytowane przez Jacgues

Po pierwsze próbuj się pasożyta pozbyć :)  co z tego, że rodzina (nawet piąte przez dziesiąte) z tą i tak zazwyczaj najlepiej wychodzi się na zdjęciach, a i to nie zawsze :D . Ma na faje, niech się dokłada do neta

Najprostszym sposobem wydaję się być ograniczenie transferu poprzez odpowiednią konfigurację routera np.:

http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/konfiguracja-bandwidth-control-na-routerze-tp-linka/

Gdyby to ode mnie zależało, to już dawno odciąłbym pępowinę. Nawet jemu by to pomogło, bo jeśli chciałby mieć gdzie i za co żyć, musiałby się wziąć do roboty - to jest najlepsza motywacja.

Dzięki za pomysł, pokombinuję :)

Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie rozwiązania tej sytuacji, proszę się nie krępować :)

Musisz mieć jego mac i przypisać do maca adres ip i wtedy ograniczyć mu transfer do 128kb/s :D w niecie jest poradnik gdzieś kiedyś widziałem na filmiku, jak znajdę to wstawie. I powiedzieć jasno nie płacisz to nie ma i jak masz na fajki to na internet też znajdź. Ja tam się nie pitole nawet z bliską rodziną tak na marginesie, kuzyn bliski wisiał od 3 miesięcy "tylko" 30 zł za grafikę i jakoś nie miał dla mnie a na inne pierdoły miał to poszedłem do ciotki moja chrzestna i mu wymontowałem grafikę i zostawiłem integrę i karteczkę z dopiskiem będzie kasa będzie grafika. Uwież szybko poskutkowało.

Edytowane przez kamil_18_19

Sytuacja niestety jest zawiła i muszę udawać miłego, choć w środku cały jestem spięty i tłumię w sobie te emocje...

Gdyby to ode mnie zależało, to w ogóle do takiej sytuacji bym nie dopuścił i nikogo w swym domu nie ugościł - poza absolutnie najbliższą rodziną.

Dzięki za liczne rady, ale zauważyłem, że w panelu routera TP Link mam zakładkę Bandwidth control, która umożliwia mi przydzieleniu mu jakiejś śmiesznej przepustowości rzędy 256kb/s.

Robię wg. tego poradnika.

http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/konfiguracja-bandwidth-control-na-routerze-tp-linka/

Zarezerwowałem sobie ip w sieci domowej dla swojego komputera i smartphona, nie mam tylko jego adresu mac, ale na ogół są 2 urządzenia w sieci, więc automatycznie przypisuje się mu adres z końcówką 102, który ma solidne ograniczenia. Na razie i tak byłem dobroduszny i ustawiłem symetrycznie 150-320 kb/s.

Jak nie poskutkuje, wartość tę będę sukcesywnie zmniejszać.

Edytowane przez Jacgues

IMO Gargoyle nie ma sensu. Ten Tplink w standardzie jest niezły.Autorze - zarezerwuj to IP dla jego MAC, bedziesz mial pewnosc, ze internet juz mu sie "sam" nie naprawi. ;)

Zmien tez hasla dostepu do routera - "pasozyt" moze byc w miare rozgarniety i wlezc na router.

Chciałbym właśnie zarezerwować ip dla jego mac, ale nie znam jego adresu mac. Jak mogę go poznać bez fizycznej ingerencji w jego smartphone?

Dzięki za radę, dane do panelu administracyjnego zmieniłem w pierwszej kolejności, choć wątpię, aby pasożyt był na tyle kumaty.

Nie chcę przesadzić z ograniczeniem, żeby przypadkiem nie chciał / nie próbował korzystać z mojego sprzętu.

Pomijając już fakt, że "za darmo", to bardzo cenię sobie swoją prywatność i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś blokował mi dostęp do mojej maszyny ;)

Zmieniłem na 150-256 kb/s i będę obserwował reakcje. W zależności od efektów, ograniczenie zwiększę lub pozostawię takie, jakie jest. Eksperyment rozpoczęty :) Nie mam tylko pewności, czy ip w sieci z końcówką 102, w stosunku do której założyłem gorset, jest na 100% przypisany do niego. Jest to wysoce prawdopodobne, gdyż poza moim komputerem i smartphonem, dla których zarezerwowałem ip, w sieci nie powinno być innych urządzeń.

Edytowane przez Jacgues

Co za kombinacje :D proste musisz po prosu siedzieć przy kompie zalogowany do routera w momencie kiedy on będzie korzystał z neta na smartphonie. Router złapie jego MAC, ty go zobaczysz i z niego skorzystasz blokując/ograniczając mu dostęp wg poradnika :)

Jego MAC się NIGDY nie zmieni (chyba, że zmieni telefon) więc przy każdym następnym logowaniu do routera będzie miał ograniczony/zablokowany dostęp.

Nie musisz wgrywać żadnego softu, tym bardziej zmieniać go w routerze :)

Edytowane przez chrisplbw