Jacgues 24 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Witajcie, Do domu wprowadzil mi sie pasozyt z rodziny, ktory unika pracy jak ognia, zyje czesciowo na moj koszt (choc na papierosy zawsze znajdzie kase) i uzywa mojego internetu, za ktory ja sam place. Dostep do szybkiego neta to jedna z podstawowych rzeczy, ktora go tutaj trzyma. Nie chce zmieniac hasla do wi-fi. Chcialbym za to jakos upozorwac awarie - np. mocno ograniczyc mu transfer, spowodowac zaklocenia i czeste przerywanie sieci (najchetniej tylko dla niego). Sytuacja jest taka, ze musze udawac milego, chociazby ze wzgledow rodzinnych (dluga historia), choc w srodku wszystko sie we mnie gotuje, bo gosc ma 30 lat na karku, jest zerem zyciowym, a jego nieudolonosc w tym zakresie odbija sie na mnie. Czy jest to wykonalne? Jak to zrobic? Edytowane 24 Lipca 2015 przez Jacgues Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Po pierwsze próbuj się pasożyta pozbyć co z tego, że rodzina (nawet piąte przez dziesiąte) z tą i tak zazwyczaj najlepiej wychodzi się na zdjęciach, a i to nie zawsze . Ma na faje, niech się dokłada do neta Najprostszym sposobem wydaję się być ograniczenie transferu poprzez odpowiednią konfigurację routera np.: http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/konfiguracja-bandwidth-control-na-routerze-tp-linka/ Cytuj Link to post Share on other sites
Jacgues 24 Napisano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Gdyby to ode mnie zależało, to już dawno odciąłbym pępowinę. Nawet jemu by to pomogło, bo jeśli chciałby mieć gdzie i za co żyć, musiałby się wziąć do roboty - to jest najlepsza motywacja. Dzięki za pomysł, pokombinuję Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie rozwiązania tej sytuacji, proszę się nie krępować Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Więcej informacji potrzeba.Jak on z tego internetu korzysta? Siada przy twoim komputerze,czy jak? Jaki masz modem czy ruter...? Kto ci dostarcza sygnał? Edytowane 24 Lipca 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
kedziu 23 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Postaw router obok mikrofalówki i jak zacznie korzystać to włączaj mikrofale. Cytuj Link to post Share on other sites
Jacgues 24 Napisano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 modem cisco epc3010 isp - multimedia router tp link WR-1043ND korzysta ze smartphona Cytuj Link to post Share on other sites
Pietrak 11 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Wgraj gargoyle i ogranicz mu predkosc do bardzo niskiej wartości wg tegohttp://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=977 Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Musisz mieć jego mac i przypisać do maca adres ip i wtedy ograniczyć mu transfer do 128kb/s w niecie jest poradnik gdzieś kiedyś widziałem na filmiku, jak znajdę to wstawie. I powiedzieć jasno nie płacisz to nie ma i jak masz na fajki to na internet też znajdź. Ja tam się nie pitole nawet z bliską rodziną tak na marginesie, kuzyn bliski wisiał od 3 miesięcy "tylko" 30 zł za grafikę i jakoś nie miał dla mnie a na inne pierdoły miał to poszedłem do ciotki moja chrzestna i mu wymontowałem grafikę i zostawiłem integrę i karteczkę z dopiskiem będzie kasa będzie grafika. Uwież szybko poskutkowało. Edytowane 24 Lipca 2015 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
Jacgues 24 Napisano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Sytuacja niestety jest zawiła i muszę udawać miłego, choć w środku cały jestem spięty i tłumię w sobie te emocje... Gdyby to ode mnie zależało, to w ogóle do takiej sytuacji bym nie dopuścił i nikogo w swym domu nie ugościł - poza absolutnie najbliższą rodziną. Dzięki za liczne rady, ale zauważyłem, że w panelu routera TP Link mam zakładkę Bandwidth control, która umożliwia mi przydzieleniu mu jakiejś śmiesznej przepustowości rzędy 256kb/s. Robię wg. tego poradnika. http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/konfiguracja-bandwidth-control-na-routerze-tp-linka/ Zarezerwowałem sobie ip w sieci domowej dla swojego komputera i smartphona, nie mam tylko jego adresu mac, ale na ogół są 2 urządzenia w sieci, więc automatycznie przypisuje się mu adres z końcówką 102, który ma solidne ograniczenia. Na razie i tak byłem dobroduszny i ustawiłem symetrycznie 150-320 kb/s. Jak nie poskutkuje, wartość tę będę sukcesywnie zmniejszać. Edytowane 24 Lipca 2015 przez Jacgues Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) 320 to do neta i "fejsa" aż nadto, pokusiłbym się o bardziej oldschoolowe 56kb/s Edytowane 24 Lipca 2015 przez Czaszka Cytuj Link to post Share on other sites
Pietrak 11 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Wgraj na router gargoyle. Będziesz miał większą kontrolę, będziesz widział adresy mac, a zasięg zwiększy się o ok. 20%. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 IMO Gargoyle nie ma sensu. Ten Tplink w standardzie jest niezły.Autorze - zarezerwuj to IP dla jego MAC, bedziesz mial pewnosc, ze internet juz mu sie "sam" nie naprawi. Zmien tez hasla dostepu do routera - "pasozyt" moze byc w miare rozgarniety i wlezc na router. Cytuj Link to post Share on other sites
Jacgues 24 Napisano 25 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) Chciałbym właśnie zarezerwować ip dla jego mac, ale nie znam jego adresu mac. Jak mogę go poznać bez fizycznej ingerencji w jego smartphone? Dzięki za radę, dane do panelu administracyjnego zmieniłem w pierwszej kolejności, choć wątpię, aby pasożyt był na tyle kumaty. Nie chcę przesadzić z ograniczeniem, żeby przypadkiem nie chciał / nie próbował korzystać z mojego sprzętu. Pomijając już fakt, że "za darmo", to bardzo cenię sobie swoją prywatność i nie wyobrażam sobie, żeby ktoś blokował mi dostęp do mojej maszyny Zmieniłem na 150-256 kb/s i będę obserwował reakcje. W zależności od efektów, ograniczenie zwiększę lub pozostawię takie, jakie jest. Eksperyment rozpoczęty Nie mam tylko pewności, czy ip w sieci z końcówką 102, w stosunku do której założyłem gorset, jest na 100% przypisany do niego. Jest to wysoce prawdopodobne, gdyż poza moim komputerem i smartphonem, dla których zarezerwowałem ip, w sieci nie powinno być innych urządzeń. Edytowane 25 Lipca 2015 przez Jacgues Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Nie wiem jak w tp ale mam D-linka teraz i jak coś się połączy z nim to mam opis co to, tv, nazwa kompa lub android, obok mam ip i mac adres, po lukaj w routerze powinno być co jest aktualne podłączone i jego mac. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) Co za kombinacje proste musisz po prosu siedzieć przy kompie zalogowany do routera w momencie kiedy on będzie korzystał z neta na smartphonie. Router złapie jego MAC, ty go zobaczysz i z niego skorzystasz blokując/ograniczając mu dostęp wg poradnika Jego MAC się NIGDY nie zmieni (chyba, że zmieni telefon) więc przy każdym następnym logowaniu do routera będzie miał ograniczony/zablokowany dostęp. Nie musisz wgrywać żadnego softu, tym bardziej zmieniać go w routerze Edytowane 25 Lipca 2015 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts