Skocz do zawartości

Prośba o ocenę specyfikacji komputera

Recommended Posts

Witam. Właśnie przymierzam się do zakupu nowego komputera. W sklepie komputerowym ułożyli mi taką oto specyfikację:

1.Procesor - i5 - 4670k - 949zł

2.Wentylator - brak

3. Płyta główna - MSI B85M - E45 -230zł

4. Pamięć - Crucial 8GB 1600 -297zł

5.Karta graficzna - GTX 770 2GB JetStream - 1251zł

6.Dysk twardy - SP920 128GB + 1TB Sata III (jeśli dobrze rozczytałem pismo sprzedawcy :D) - 275zł + 221zł

7. Obudowa - MoneCom Pro-Station  \ obudowa i zasilacz zapisane razem

8. Zasilacz - CTG 750w                       /                jako 466 zł

9. Stacja dysków, karta dźwiękowa itp. około 100zł

Razem 3769zł

Co sądzicie o takim zestawie? Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie

Edytowane przez Krisbart

Zestaw jest bardzo słaby,ale czego spodziewać się po ludziach ze sklepów komputerowych.

Zastosuj się do wzoru:

• Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.),
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach)
  • Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.)
  • Czy używane części wchodzą w grę?:
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking)
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu)
  • Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste)
  • Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą)
  • Popieram 1

Witam. Właśnie przymierzam się do zakupu nowego komputera. W sklepie komputerowym ułożyli mi taką oto specyfikację:

1.Procesor - i5 - 4670k - 949zł

2.Wentylator - brak

3. Płyta główna - MSI B85M - E45 -230zł

4. Pamięć - Crucial 8GB 1600 -297zł

5.Karta graficzna - GTX 770 2GB JetStream - 1251zł

6.Dysk twardy - SP920 128GB + 1TB Sata III (jeśli dobrze rozczytałem pismo sprzedawcy :D) - 275zł + 221zł

7. Obudowa - MoneCom Pro-Station  \ obudowa i zasilacz zapisane razem

8. Zasilacz - CTG 750w                       /                jako 466 zł

9. Stacja dysków, karta dźwiękowa itp. około 100zł

Razem 3769zł

Co sądzicie o takim zestawie? Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie

tak jak kolega wyżej mówił

procek jest odblokowany do oc a płyta mu na to nie pozwoli

i jeśli chodzi o procka to gdzie kupujesz że on taki drogi ? i to jeszcze bez chłodzenia :o

zasilacz za 450zł ? toż to masakra, weź sobie cooler mastera g550m spokojnie starczy a dwie stówy w kieszeni za które kupisz płyte

i karte na r9 290 próbuj zmienić bo jest to wydajnośc gtx 780

a gdybyś kupił sobie coś takiego i mógłbyś spokojnie zrobić OC  :D  jak kupisz gdzie indziej to procek bedzie kosztowac około 860zł i wtedy nie będzie problemów z budżetem

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi panowie :D A więc tak:

1. Komputer przeznaczony do gier.

2. Chciałbym zmieścić się w kwocie 3500zł ale jeżeli zajdzie taka potrzeba to mogę ewentualnie wysupłać jeszcze jakieś zaskórniaki :D

3. Potrzebuję samej jednostki. Obecny monitor (Samsung SyncMaster BX2235) z rozdzielczością FullHD w zupełności mi wystarcza.

4. OC - na tą chwilę nie, aczkolwiek jeśli sądzicie że warto by być przygotowanym na taką ewentualność to jestem otwarty na propozycje.

5. Komputer będzie stał we wnęce w biurku więc zależy mi na dość dobrym chłodzeniu żeby nie buczał jak kosiarka co ma miejsce obecnie :D

6. Poprzedni zestaw raczej nie wchodzi w grę - głównie dlatego, że środki z jego sprzedaży mam zamiar przeznaczyć na zakup nowego komputera, a co za tym idzie - nie będę go rozdrabniał.

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit (947/5000)

MSI B85-G43 /intel B85, LGA 1150/

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Fractal Design Core 3000 USB 3.0 (b/z)

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Na razie zestaw bez możliwości OC procesora. Mocny, 4-rdzeniowy CPU od Intela, mobo w formacie ATX z chłodzoną sekcją i bogatym tylnym panelem. Porządne ramy sprawdzone przez rynek, zasilacz oparty na DC-DC z częściowo modularnym okablowaniem i wysoką kulturą pracy. Do tego R9 290 z 3-letnią gwarancją i cichym chłodzeniem. Wszystko w bardzo solidnej i przewiewnej obudowie.

Kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014)

Razem: ~3450 zł

Edytowane przez szambor5

Miło czasem posłuchać profesjonalistów :D Słyszałem, że ta GTX 770tka dobrze gra z i5 Intela. Jest w tym jakieś ziarno prawdy? I co sądzicie o zakupie dysku SSD 128GB żeby służył jako partycja C? Gość w sklepie komputerowym mocno zachwalał to rozwiązanie. Słusznie?

Dobra myślę, że to rozwiewa większość moich wątpliwości. Dzięki za pomoc panowie - uchroniliście mój budżet przed niemałym zmarnotrawieniem środków :D Poczytam jeszcze to i owo, pospisuję sobie ceny i chyba spróbuję złożyć taki zestaw jak zaproponowałeś Szambor :)

• 11 miesięcy temu...

Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym żebyście rzucili okiem na ten zestaw http://www.morele.net/inventory/info/NNXWMv/. Sama skrzynka. OC nie planuję. Jeśli macie jakieś sugestie co tu zmienić to byłbym bardzo wdzięczny. Wybaczcie, że znowu piszę podobny temat po paru miesiącach jednak na skutek pewnych komplikacji finansowych nie mogłem wtedy złożyć komputera a wszyscy wiemy, że przez ten czas ceny zdążyły się zmienić diametralnie :D

ładnie namieszałeś  ;).

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Razem 3954zł  +  kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

jak widzisz można zrobić to lepiej i sporo taniej. W zestawie znalazł się bardziej opłacalny procesor, 8GB RAM do gier jest to nadal wystarczająca ilość, wydajniejsze GPU w postaci GTX 970 karta od MSI bardzo cichy i wydajny układ chłodzenia, tryb półpasywny pracy wentylatorów, a także Backplate, SSD 250GB na system i gry, dobrze wykonana obudowa Gelida z oknem, porządny zasilacz na przetwornicy DC-DC, certyfikat Bronze i 5 lat gwarancji.

By poprawić kulturę pracy możesz zainwestować w wydajniejszy i cichszy cooler SilentiumPC Fera 2 HE1224
  • Popieram 2

Dzięki wielkie za propozycję. Jednak nie jestem pewien czy nie lepiej byłoby zainwestować pieniędzy z dysku SSD na jakiś lepszy procesor. Bądź co bądź dysk zawsze tam kiedyś można dokupić (co prawdopodobnie zrobię) a ze sprzedawaniem i ponownym kupowaniem procesora raczej mi się bawić nie chce :D

OC nie planuję.

To jest jedyna słuszna droga, masz niezły budżet idź w zestaw z możliwościami OC  ;).

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ + Gigabyte GA-Z87X-OC /intel Z87, LGA1150/ + Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 orange + Thermalright HR-02 Macho rev.B

Wtedy bez dysku SSD zapłacisz 4198zł

Zyskujesz procesor z odblokowanym mnożnikiem, topowa płytę na chipsecie Z87 z mocną sekcją zasilania, szybszą pamięć co da kilka fps w zależności od gry, a także wydajniejszy cooler o dobrej kulturze pracy.

Edytowane przez Sadek.0
  • Popieram 2

Chodzi o to, że dysku SSD na razie nie chcę kupować bo mam zamiar dokupić go później. I jeszcze jedna kwestia. Czy w związku z nadejściem nowych Radeonów (lub jakiegokolwiek innego czynnika :D) wstrzymywać się z zakupem komputera?

Edytowane przez Krisbart

nie

Co do zestawu to lepiej iść w możliwość OC I ram-u i CPU, bez dysku SSD 

i RAM lepiej www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_278&products_id=44043
różnica 30 zl za najlepszy ram na rynku, to nie dużo 

Nie bawimy się tu w duże OC, ale bez najmniejszego problemu Podkręcisz CPU do 4.1-4.3 GHz ( utrzymując niskie temperatury ) 
I ram tez się kręcić ładnie powinien.  
Jedyne na co musisz uważać, to żeby nie mieć więcej niż 1.7V na RAM ( nawet na 1.65V powinieneś mieć ładne wyniki )
I nie przekraczać 1.3V na CPU, 1.25V jak się będzie grzać. ( niektórzy robią 4.7GHz na 1.25V )

Do 24h OC 

Edytowane przez kokosnh
  • Popieram 1