Skocz do zawartości

Monitor do użytku domowego/gry/filmy[~550zł].

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez elkomendante,

Recommended Posts

Witam, zamierzam kupić monitor w granicach ~550 zł przeszukałem sieć i proszę o pomoc w wyborze monitora do w/w zastosowań oto kilka którym się przyglądałem:

BENQ GW2265HW

AOC I2269VWM

LG 22MP57VQ-P

LG 22MP55/65HQ-P

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Właśnie ten AOC był pierwszym monitorem który mnie zaciekawił tylko że 22", tylko co do tej firmy jest mi kompletnie nie znana.

I jak ma się ten AOC w czasie wielogodzinnej pracy nie męczy oczu ? Bo inne mają jakąś funkcje  Flicker-Safe, Flicker-Free faktycznie jest ta funkcja pomocna, czy to tylko chwyt marketingowy ?

Powiem Ci tak, siedzę przed tym monitorem dziennie około 5h, i żadnego dyskomfortu patrząc w niego nie odczułem :) a jeżeli chodzi ci o funkcje Flicker-Safe ta funkcja jest już chyba standardzie w każdym monitorze wliczając w to mojego 5 letniego laptopa i jego prostą zwykłą matryce. Chodzi oto jak włączysz aparat/kamerę to ekran nie miał żadnych pasków czy jakiegoś mrugania mogę zrobić Ci foto jak będę w domu około 20.

Jestem mega zadowolony z monitora możesz poczytać recenzje na necie lub youtube a tak że w sklepach morele.net czy agito.pl.

• Popieram 2

Foto będzię zbędne. :)

Recenzje oczywiście przeglądam, praktycznie same pozytywne opinie. Jedną z wad słaba równomierność luminacji jak to wygląda u Ciebie i jak z czernią w tym monitorze tak samo jak z innymi kolorkami ?

I skoro jest taki dobry to czemu nie widziałem go w żadnych rankingach i w polecanych na forach ?

Edytowane przez Kwiecio

Jedną z wad słaba równomierność luminacji jak to wygląda u Ciebie i jak z czernią w tym monitorze tak samo jak z innymi kolorkami ?

jeżeli masz specjalny miernik to może jest nie równomierność ale ja nic takiego nie zauważyłem co do koloru to czarne jest czarne a białe, białe :) do 550 zł moim zdaniem najlepszy.

Jak ktos kiedys mi odp. na tym forum "dobre monitory zaczynają się od 1500zł do 600 wszystkie są takie same zmienia się tylko marka i cale"

Jak ktos kiedys mi odp. na tym forum "dobre monitory zaczynają się od 1500zł do 600 wszystkie są takie same zmienia się tylko marka i cale"

Fakt nie ma co wymagać od moniora w takim przedziale cenowym. Także dzięki za cenne rady :) Jeśli ktoś mógłby się jeszcze wypowiedzieć to czekam.

@Kwiecio

Od kilku miesięcy szukam monitora i niebawem będę kupował LG 22MP57VQ-P, bo nie ma nic innego do wyboru. Jest też LG 23MP67VQ-P, ale ma 1 cm ramkę na ekranie. Powinieneś wiedzieć, że AOC i2369Vm to jest monitor cinema screen, który ma na ekranie ramkę, jest to 1 cm ramka nieaktywnego obrazu. http://forum.benchmark.pl/topic/173028-monitor-z-cienką-ramką-1-cm-ramka-nieaktywnego-obrazu/
Może Ci to nie będzie przeszkadzać, ale warto o tym cię poinformować. Monitor pewnie jest dobry, bo aż 155 ludzi dodało komentarze.

@Hamma 

Jak to jest grając w gry, cokolwiek, patrząc na monitor, który ma 1 cm ramkę nieaktywnego obrazu?

Edytowane przez abc99

@abc99

Wiem o tej ramce, ale czy ona zabiera ten 1cm z 23" ?

Tak, 1 cm po lewej, prawej i u góry. Zobacz jak to wygląda:

W 2:09 możesz zobaczyć jak to wygląda.

W 3:19 posłuchaj co o tej ramce mówi ten gość.

Edytowane przez abc99

Dzięki za podesłane linki.

LG w tej cenie widzę same na złączach D-SUB i HDMI, ten o którym wspomniałeś LG 22MP57VQ-P ma DVI, ale gdzie jakieś opinie o nim, na ceneo nie ma, przeszukałem w niektórych sklepach internetowych i też nie znalazłem opini jak ten monitorek się sprawuje.

Dzięki za podesłane linki.

LG w tej cenie widzę same na złączach D-SUB i HDMI, ten o którym wspomniałeś LG 22MP57VQ-P ma DVI, ale gdzie jakieś opinie o nim, na ceneo nie ma, przeszukałem w niektórych sklepach internetowych i też nie znalazłem opini jak ten monitorek się sprawuje.

Zdecydowanie jak kupować monitor to z DVI lub DP. Dokładnie tak, nie rozumiem tego, tyle osób na morele kupiło ten monitor, bo pamiętam jak było 30 sztuk dostępnych i wszystkie się rozeszły, ale nikt nie potrafi skomentować tego produktu. Jedyne opinie: http://www.vobis.pl/monitor-lg-22mp57vq-p-2-140218.html#opinie

Edytowane przez abc99

A co z stwierdzeniem, że użycie 21,5" monitora w Full HD to "strzał w stopę" :co:  czy coś podobnie było napisane w jednym z tematów na tym forum przez użytkownika drachenfeles. Jak mam to rozumieć?

Chodzi o to, że monitor 21.5 cala ma mniejszą plamkę dla tekstu niż 23 calowy. Monitor 21.5 cala ma plamkę 0.247, a monitor 23 calowy ma plamkę 0.262 lub więcej. Drachenfelesowi chodziło o to, że jeśli ktoś chce pracować z tekstem to do tego jest wymagana większa plamka, ponieważ czcionki ponoć wyglądają lepiej i nie męczy się tak wzrok. Nie wiem jak to jest z tym, ponieważ nie mam 21.5 calowego monitora, ale zamierzam go kupić i zobaczymy jak to będzie. Od czasu do czasu pracuje z tekstem w wordzie itp., więc mam nadzieję, że plamka 0.247 okaże się odpowiednia, a jeśli nie to nie wiem... Kupiłbym jakiegoś LG 23 calowgo, ale jest lipa z tymi monitorami od LG, bo jedne albo nie mają złącza DVI albo są cinema screen. 

http://s5.ifotos.pl/img/plamkapng_wanrwxw.png

Edytowane przez abc99

Może nie będzie to jakieś męczące, mało pracuje w programach tekstowych, tak jak wspominałem na wstępie chce monitorek do gier, filmów, codzienny użytek tj. internet itp. Ktoś jeszcze się wypowie czy nie ma co się zastanawiać i brać tego 22" LG?

Edytowane przez Kwiecio

Może nie będzie to jakieś męczące, mało pracuje w programach tekstowych, tak jak wspominałem na wstępie chce monitorek do gier, filmów, codzienny użytek tj. internet itp. Ktoś jeszcze się wypowie czy nie ma co się zastanawiać i brać tego 22" LG?

Możesz kupić w sklepie internetowym np. morele i jeśli Ci się nie spodoba ten monitor to go możesz oddać zgodnie z 14 dniowym prawem do zwrotu.

Edytowane przez abc99

Dobra przemyślałem sprawę, odłoże pięniądza i w sierpniu kupie coś w przedziale 700-800zł. Co powiecie o iiyama Prolite X2483HSU 24'' ? Mowa tu o używaniu tego monitora do multimedii i gier, czy ta matryca będzie ok w przypadku gier?

Odświeżam :)

Hej, ja wlasnie kupilem ten monitorek. Jutro bedzie juz u mnie tak ze dam znac co i jak. Z tego co sie dowiedzialem monitor ten jest bardzo dobry do gier. Ma lepsza matryce niz ips i tn. Teraz jest w promocji za 699 zl w esc.pl.

Było by fajnie gdybyś podzielił się właśnie tym jak radzi sobie z grami. Wiadomo dużo nie będziesz w stanie powiedzieć po 1 dniu użytkowania, ale zawsze to przybliży mnie w jakimś stopniu do podjęcia decyzji. :)

No to jestem oo malym tescie monitora. Faktycznie przesiadka z tn na matryce w iiyama robi roznice. Dodatkowo 75Hz tez. Musze sie tylko do tego nowego monitora przyzwyczaic. O wiele ladniejsze kolory, kontrast no i jest 2.5 cala wiekszy. Podlaczony dvi-d dual. Jutro sprawdze jeszcze dvi-d single i hdmi. Porownam sobie obrazy.

• Rozwiązanie

Siemka. Sorki ze tak pozno odpisuje. Tak sprawdzalem w grach takich jak diablo3, wot, wiedzmin3, pillars of eternity. W strzelanki nie gram raczej. No, coz moge powiedziec, niebo a ziemia w porownaniu do matrycy TN. Zero bad pixeli itp. Naprawde polecam.

Tylko ze trzeba sie przyzwyczaic do nowego obrazu. Tutaj szare, czarne jest naprawde takie jak byc powinno. Kolory sa duzo ladniejsze, bardziej wyraziste. No i pelne 24 cale, nie zadne 23.6 czy 23.8. Tylko, ze ja mam kartr amd r9 390, nie wiem jaki bedzie obraz na kartach nvidii. Ale pewnie roznic sie wiele nie bedzie, kwestia pobawienia sie ustawieniami karty. Aaa i esc monitor jest za 699 z gwarancja 0 bad pikseli.