TheMaverickMX 1 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Witam, oglądam film na YT i komputer sam się wyłączył, jak by prądu zabrakło. Ponadto nie można bylo go z powrotem włączyć i musiałem listwę wyłączyć i włączyć, i dopiero pc się normalnie włączył. Wcześniej nie było takich problemów. Jedynie mam wrażenie, że są niekiedy problemy z włączaniem, raz chyba się zresetował podczas włączania, ale z trym nie jestem pewny. PC: CPU: AMD Athlon64 3000+ MOBO: GIGABYTE K8VT800PRO GPU: GF 7600 GT 512/128 GDDR2 AGP RAM; 3Gb DDR 400 PSU: Logic 400W Cytuj Link to post Share on other sites
zwolay 26 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Zobacz w dzienniku zdarzeń co się stało-obstawiam Kernel 41 -zgadłem? Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Sprawdz czy nie jest zakurzona plyta glowna... przycisk czy dobrze dziala... chociaz znajac zycie zasilacz umiera... Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 W dzienniku zdarzeń nie ma żadnych błędów. Płyta nie jest zakurzona i przycisk raczej dobrze działa. Możliwe, że faktycznie może to być zasilacz. Ma niestety swoje lata, a ponadto nie jest markowy Cytuj Link to post Share on other sites
KomaNdoRamBoo 287 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 oglądam film na YT i komputer sam się wyłączył PSU: Logic 400W Sam sobie odpowiedziałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Jako że stary komputer to stawiam na przegrzewanie się procesora. Sprawdź temperaturę programem HWMonitor - najlepiej zrób screen shota z temperaturami. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Temperatury są raczej w normie, screena zrobiłem po zagraniu jednego meczu turniejowego w CS GO http://www.iv.pl/images/08911531592422223875.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) zagraniu jednego meczu turniejowego w CS GO Gratuluje determinacji. Rozgrywka nie jest komfortowa co nie? Pobierz OCCT. Włącz go i ustaw test CPU z small data set, zrób i test 30min lub najlepiej 1h. W tle zostaw włączony HWMonitor podczas tego testu i daj jeszcze raz screena. Na chwilę obecną widzę wahania 3.3V i 5v. Te ujemne napięcia też są dziwne, ale na nie nie ma sensu zwracać uwagi. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
karaskiew 7 Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ligic 400..........i raczej na tym sie skup. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Gadanie... Przy jego komputerze nie ma to takiego znaczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Jakiś kupowaty ten OCCT, pokazuje, że osiągnął procesor temperaturę 124C :| Normalnie to chyba przy takiej temperaturze CPU by się chyba stopiło ;d Problemów ze stabilnością podczas testu nie było. http://www.iv.pl/images/01606555421492147688.jpg Tak średnio się gra, bardziej zależy to czy mam dobry dzień do grania Ogólnie to tragedii nie ma, FPSy oscylują w przedziale 20-30. Jedynie na mapach Overpass i Cobblestone jest mniej. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Spokojnie krzem może się stopić przy.. zresztą: https://www.google.pl/search?q=krzem+temperatura+topnienia&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=0WSGVYrjMIGsU4q0gqgBTaka dziwna sprawa, ponieważ na pierwszym screenie z HWMonitor nie ma TMPIN2, na drugim jest i pokazuje... 124 stopnie. Nie poruszyłeś komputerem przypadkiem?PS. Dla mnie 40FPS to już jest mało w CSGO. Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Właśnie nie, nie dotykałem w ogóle pc, w tym czasie oglądałem na telefonie YT Rozumiem, że przez poruszeniem PC mogło się coś obluzować/przestawić i stąd taka temperatura? Czy obudowa wpadająca w wibracje mogła by to spowodować? Bo czasami wpada. Tak jeszcze zapytam od czego jest TMPIN2 dokładnie? Edytowane 21 Czerwca 2015 przez TheMaverickMX Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Temperatura ta elementu nieznana jest. Możliwe że płyta główna pokazuje jakieś dziwne rzeczy. Czy na płycie nie masz wybrzuszonych kondensatorów? Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Sprawdziłem i nie dopatrzyłem się ani jednego wybrzuszonego kondensatora Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Masz dostęp do volto-mierza ? Przydało by się sprawdzić napięcia i mieć pewność że to nie one. Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Tak, posiadam volto-mierz. Tylko powiedz mi jak mam zmierzyć, bo nie wiem w którym miejscu mam przyłożyć pręciki volto-mierza(nie wiem jak się to fachowo nazywa), albo które wtyczki mam sprawdzić? Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Zlokalizuj wtyczkę molex - https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Molex_female_connector.jpg/150px-Molex_female_connector.jpgUżyję YT i podam Tobie link do filmiku. Ciężko mi to wytłumaczyć. Masz tam pokazane gdzie mierzyć z tym że Ty masz mierzyć na 12V od procesora (4 piny) i zasilaniu płyty(24piny). Kolory kabli oznaczają napięcie które powinny mieć: Czerwony 5v, żółty 12v, pomarańczowy 3.3v.I miej OCCT w tle włączonego aby zasilacz był wykorzystywany. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Sprawdziłem i na żółtym kablu wyszło 12.05V, pomarańczowym: 3,25V i na czerwonym 5.05V. Wychodzi na to, że wszystko w porządku jest. Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Całkiem nieźle A w idlu czy przy obciążeniu takie wyniki miałeś? Spróbuj podmienić GPU jeśli problem będzie się powtarzał a z zasiłką będzie w porządku. Ewentualnie zbij jej taktowanie ze 100, może 50 MHz na rdzeniu. Przedmuchaj jej sekcję zasilania. Mam swoją (na razie bez konfirmacji) teorię, bo u siebie też mam podobny problem. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez KIciulek Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Podczas odpalonego OCCT sprawdzałem Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Logic 400W utrzymuje napięcia XDJedną z moich teorii jest to że płycie głównej coś się pomyliło i za temperaturę procesora uznała TMPIN2(124 stopnie) i włączyła zabezpieczenie. Możliwe też że AMD Cool'n'Quiet źle ustawiło napięcia a w związku z tym zanikiem zasilania komputer się wyłączył. Tak czy inaczej jeśli nie powtarza się taka sytuacja to zwyczajnie nie przejmuj się tym.Ewentualnie jak jeden z użytkowników napisał wyżej to karta graficzna może być u końca przygody. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Nom, mnie też to dziwi zważywszy na to, że ten zasilacz juz pracuje u mnie w PC ze 4-5 lat Ogólnie od założenia tego tematu nie było więcej z tym problemów, możliwe, że tak było. Temat założyłem, ponieważ jestem przewrażliwionym już na punkcie mimowolnych resetów po przygodzie z poprzednim zasilaczem(modecom feel) Mam nadzieję, że karta jednak nie pada, jest to już druga i nie chcę inwestować więcej w to próchno ;d Jakie są jeszcze symptomy padającego GPU? I tak jeszcze zapytam: czy ten procesor ogranicza kartę graficzną? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 A może jakieś niedomaganie listwy zasilającej było? Miałem taką z Tajwanu, naszpikowaną elektroniką, co potrafiła włączać komputer bez mojej ingerencji. Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 nie mam pojęcia czy to wina listwy czy samego pc już. Listwę która mam to najzwyklejsza z włącznikiem i bezpiecznikiem topikowym. Mam ją od początku swojego PC i nigdy nie było z nią problemów, jedynie raz się bezpiecznik zjarał, ale to z mojej winy ;d Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts