Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

możliwe, że padłem ofiarą ataku. Podałem z własnej głupoty dane do gg i maila(Nowo utworzone nie moje główne). Osoba zaczęła się chwalić, że zna hasła do wszystkich moich maili i do kont w grach. Zaczęła je wypisywać. Zainstalowałem adwcleaner i malware anti bytes, wpisałem także netstat ano, czy jakoś tak i w nasłuchiwaniu były same zera, czyli podobno jest ok. Nic nie pomogło. Zmieniłem za pomocą innego komputera hasło do gg, maila i zalogowałem się na swoim komputerze i ponownie wlazł mi na gg. Proszę o pomoc nie wiem co mam robić ta osoba się bawi ze mną.

Mam inaczej wpisuje to nie działa. Wpisuje 192.168.0.1. Hasło jest inne coś chyba pamiętam, że mama zmieniała. Ale mi się sztuka trafiła ;/. Ciekawe co on zrobił. Mówił żebym musiał dostawcę zmienić. Format nic tu chyba nie da. Zainstalowałem SpyHunter 4, ale to pewnie nie to ;/

Edytowane przez walker666

Włamanie "za router" to nie jest taka prosta sprawa w związku z NAT, który w praktyce uniemożliwia dostanie się do komputerów. Widzę dwie opcje w takiej sytuacji:

- to Ty musisz nawiązać połączenie z "hakierem" np. przy pomocy jakiegoś złośliwego programu

- router został skonfigurowany aby na jakimś porcie przekierowywać hakiera do twojego komputera

Biorąc pod uwagę, że masz problem z zalogowaniem się włamanie na router jest najbardziej prawdopodobne (być może to nie jest zwykłe zapomnienie hasła). Aby wyeliminować router wypnij go i wepnij się bezpośrednio komputerem do dostawcy.Upewnij się, że wszystkie możliwe zabezpieczenia masz uruchomione. Myślę o Windows Firewallu, Defenderze, antywirusie.

Dodatkowo poblokuj wszystkich użytkowników Windowsowych, zostaw sobie tylko jednego i ustaw mu skomplikowane hasło.

Jeśli to pomoże to znaczy, że router został zaatakowany. Teraz pozostaje pytanie czy wynika to z jakieś dziury w zabezpieczeniach urządzenia, czy np. z jakiegoś user/hasła admin/admin.

Jeśli dalej będziesz miał problemy to z innego komputera pozmieniaj wszystkie hasła z jakich korzystałeś na starym kompie. Starego kompa zaoraj całkowicie.

Do routera fajnie byłoby się jakoś dostać. Przywrócenie do ustawień fabrycznych wyczyści konfigurację i będziemy mieli problem z udowodnieniem, że coś tam było źle.

Edytowane przez maryaChi
  • Popieram 2

Wszystko było włączone tylko zainstalowałem adwcleaner i malwarebytes. On dostaje to co pisze ze wszystkich komputerów czy tylko z tego?. Zmiana użytkownika i zabezpieczenie hasłem zablokuje mu?. I mam pytanie, jak będę chciał się gdzieś zalogować i będę kopiował literkę po literce dostanie moje hasło?. Chyba włączę do tego klawiaturę ekranową. Mam się z nim kontaktować?. 

Niestety nie mam pojęcia czego używa intruz do podsłuchu.

Zastanawiam się w jaki sposób "przez głupotę" podałeś gdzieś dane gg i maila. Skąd taki pomysł?

Czy gdy wyłączysz GG to problem występuje?

• Popieram 1

Tak, to było przez głupotę ;/. Nabijałem się z niego(chciał mi dać administratora na jakimś serwerze. Tak naprawdę to nie był jego serwer i  od początku o tym wiedziałem) i specjalnie zrobiłem nowego maila,gg i mu podałem. Potem mi podał hasło do wszystkich trzech maili. Za każdym razem, jak je zmieniałem to mi je podawał. Odinstalowałem gg, bo myślałem, że to jest winą(nie jestem pewien). Na razie nic się nie dzieje pewnie nie ma go w domu.

Jak będzie się to ponownie działo to uruchom program TCPView. Jest do ściągnięcia z MS Technet.

Powyłączaj wszystkie programy, przeglądarki i w momencie gdy będziesz widział coś niepokojącego zrób zrzut ekranu. Powinieneś widzieć tam wszystkie aktywne połączenia TCP.

Myślę, że on nie słucha tego co wklepujesz w klawiaturę, ale może mieć dostęp do tego co masz na dysku lub słucha ruchu na karcie sieciowej.I robi to jakimś programem uruchomionym u ciebie. Dlatego przydałaby się lista połączeń TCPView.

Zresztą podałes nam mało danych. Samo podanie danych logowania do bezużytecznego konta e-mail i gg wiele nie da oprócz tego, że się tam ten gość zaloguje. Jeśli nie czujesz się na siłach  aby namierzyć podejrzane aplikacje i połączenia zgłoś się do jakiegoś kolegi, który się na tym zna. Im szybciej tym lepiej.

Najłatwiejsza droga do wykasowania mu dostępu to w pierwszej kolejności.

1.Reset routera do ustawień fabrycznych

2.Wymazywanie wszystkich danych na dysku programem Eraser lub Hardwipe

3.Zainstalowanie ponownie systemu operacyjnego

4.Ustawienie nowego hasła do routera.

Najszybsza droga do wolności, bez instalowania multum programów które będą godzinami szukać ,,wejścia:".Pewnie te ,,wejście:" nie jest pojedyńcze i zabezpieczył sobie już teraz wiele możliwości...

Skoro chciał ci dać jakiegoś admina na jakimś serwerze to pewnie do jakiejś gry.

Pewnie do prywatnego serwera.

Pewnie masz klienta tej gry.

Pewnie masz pliki tego serwera.

Pewnie w plikach serwera masz jakiegoś wirusa i  ma dostęp do każdego komputera.

Gość jest przestępcą i ma stały wgląd na twój komputer :)