Skocz do zawartości

Chłodnica samochodowa do PC

Recommended Posts

To chyba dobry jak 140L? Mi zależy żeby nie była głośniejsza od wentylatorów i będę zadowolony. Przy okazji się zapytam czy to normalne że jak podpinam pod molexa ją to 1sec minie i dopiero startuje i z 1-2sec się wkręca na pełne obroty? To nie przypadkiem jakaś oznaka że już swoje przeszła i lepiej ją oddać póki mogę czy spokojnie jeszcze pochodzi parę lat?

Jeśli ten czarny element na "schemacie" to blok grafiki to nieźle zamotałeś. Po co tam te jakieś dodatkowe wyprowadzenia ? Jeśli rzeczywiście w sumie są 4 to 2 zaślepiasz korkami i łączysz blok szeregowo z innymi elementami zestawu... po co kombinować ? :)

Druga sprawa o której chyba nikt tu nie wspomniał. Chłodnica samochodowa której foto wrzuciłeś na samym początku ma gęste upakowanie finów, a co za tym idzie... podejrzewam, że wentylator puszczony na 800 obrotów może mieć problemy z jej przedmuchaniem.

Na pewno będzie ciężko napełniać układ-trójnik umiesciłbym na wężu wlotowym do pompy. 

Kolejna sprawa podłączenie bloku karty. IMO płyn poleci po najmniejszej lini oporu i do bloku tylko resztki wlecą. W najlepszym wypadku stracisz na wydajności. Rozsądnym rozmieszczeniem byłyby węże umieszczone po przeciwnych stronach

Spokojnie, nic nie straci na wydajności, jedynie trochę mocniej flow rate utnie takie połączenie. Zresztą takie połączenie skutecznie testoswał Elder z sli 480 i cepem, jak i ostatnio np Malik. Jedynie co to trójnik na wlot do pompy jak wspomniał @sebbo98

• Popieram 1

Wpisz sobie w google "parallel loop", układ będzie działał bezproblemowo. Plusem tego układu jest że karta graficzna nie podgrzewa procesora (lub na odwrót) minusem większa restrykcyjność jak przy normalnym szeregowym połączeniu. Jeżeli taki układ Ci się podoba i pasuję to nie widzę żadnych przeciwwskazań jego zastosowania, tylko jak wspominaliśmy - trójnik na wlot do pompy 

Ten swiftech 355 tak zapierniczał jak podłączyłem chłodnice+1 blok gpu. Myślę że dodatkowy bloczek i takie połączenie nie będzie dla niego dużo większym problemem, a co do montażu tego trójnika tak naciskacie aby go montować przy wlocie do pompy czyli u mnie to by było zaraz po chłodnicy bo coś to zmienia w układzie (znacząco). Pytam bo obecnie wężyki mam pomierzone tak że trójnik jest za wylotem od pompki, ale jakiś większych problemów żeby to zmienić nie ma. Czekam tylko teraz na złączki od angeli i bloczek na CPU i montuje w kupe to do tego czasu się uporam z wężykami.

Spoczko już rozumiem o co chodzi. Pierwszy raz montuje takie dziwadło. heh ;) Jak o chłodnicy wspomniałeś mam taką 3x120mm co z tyłu ma taką śrubeczkę do odpowietrzenia jak już woda się nie mieści to rozumiem mam przekręcić chłodnice by ta śrubeczka była do góry i ją poluzować żeby wypuścić powietrze?

EDIT.

Mam pytanie do kogoś kto zna jakieś testy albo sam miał do czynienia, która z tych chłodnic jest w stanie bardziej schłodzić?

http://angela.pl/p10605,watercool-mo-ra3-360-core.html

http://angela.pl/p7773,phobya-xtreme-nova-1080.html

Załóżmy że obie by chodziły z 3x120mm wentylatorami na 600-800obr.

Edytowane przez Overclock666G

Do watercool-a potrzeba dodatkowego shroud-a dokupić aby można było montować wentylatory. Phobya już taki ma fabrycznie. Różnicy między nimi w wydajności nie odczujesz

p.s. Duniek z pclaba powinien jeszcze mieć more ze shroudem i calym osprzętem w dobrej cenie, odezwij się do niego