Skocz do zawartości

Gtx 970 z DX12 czy SLI 2-way 760

Recommended Posts

Witam was. Mam pewien dylemat. Po wypuszczeniu wieśka na rynek stwierdzam że mojemu potworkowi jeszcze cos brakuje (na dole opis sprzętu). Posiadam GTX 760 z OC i zastanawiam się które posunięcie nad polepszeniem renderowania grafiki będzie lepsze. Ciągle widze testy i komentarze jakie to DX12 jest super więc zastanawiam się czy nie lepiej było by sprzedac GTX 760 i kupić GTX 970

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-970-4gb-gddr5-256bit-hdmi-dvi-i-dl-displayport-gv-n970g1-gaming-4gd-665541/ czy jednak dokupić sobie drugą 760 i wydajność wzrośnie dwukrotnie. 970 jest droga i tutaj też chodzi mi o: ilość pieniędzy/klatkę na sekundę.

O prąd się nie martwie mi zalezy na najlepszej wydajności więc stąd dylemat i tak muszę wymienić PSU. Która opcja wydaje wam się lepsza ? Oczywiście GTX 760 Gigiabyte kupuje używaną bo inaczej mi sie nie opłaca.

Jak dołożysz drugiego GTX 760 to wydajnośc wcale nie wzrośnie dwukrotnie, to się tak nie skaluje. Poza tym 760tka ma tylko 2 GB pamięci także to współczesnych gier mało i stąd też dokładanie drugiej mija się z celem. SLI czy CF to opłaca się robić z kart o najwyższej wydajności i z dużą ilością pamięci... a i to nie zawsze. 

Podsumowując - zakup 970tki jest znacznie sensowniejszym wyborem, przyrost wydajności będzie większy, no i ominą cię wszystkie problemy charakterystyczne dla SLI.

Zdecydowanie bierz gtxa 970  , zakup drugiego gtxa 760  do sli to bardzo nierozsądny pomysł głównie   ze względu na zbyt małą ilość pamięci na karcie tylko 2gb  druga sprawa to sterowniki gdzie doskonale widać że NVidia sztucznie zaniża wydajność poprzedniej generacji kart faworyzując serie 900 . Jeśli nie chcesz wydawać aż tyle na gtxa 970 alternatywa może być  r9 290 używka z autorskim chłodzeniem i gwarancją  w cenie ok  900- 1000zł

Edytowane przez robertgr1

Ja będę mieć gtx780  na sprzedaż :) hehe A co do tematu to oczywiście, że gtx970, to bardzo fajna karta, jak pisze kolega wyżej przebijająca mojego gtx780. Dobra wersja z msi jest super, wydajność, cisza i chłód. Mam w drugim kompie gtx970 gaming z msi to wiem co mówię, w grach ma maks 67 stopni. Wiedźmin3 chodzi na ultra bez hw bez przycinki. Sli się nieopłaca z takich kart robić bo mają tylko 2gb ramu i wydajność i tak będzie średnia.

Edytowane przez carroarmato