mrbiedny 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam, pod pewnym filmem na YT zacząłem się kłócić z pewnym typem, który jest wszechwiedzący. Zaczął mi wmawiać, że gry typu: League of Legends, Diablo 3, Titan Quest, Dawn of War itd. posiadają grafikę 2/2,5D, a nie 3D. I pytam się znawców jak to jest? Czyżbym się mylił i owy koleś miał rację? Dodaję jeszcze link do "wymiany zdań". http://zapodaj.net/a42c26f6eded9.png.html Link to post Share on other sites
Matiziol 318 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Hmmm wszystko zależy od interpretacji, jak dla mnie skoro jest szerokość, wysokość i długość to jest 3d.Ale wszystko zależy od interpretacji Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Matiziol Link to post Share on other sites
maciek1235 41 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Możnaby się kłócić, że jeśli nie da się obejrzeć terenu ani postaci z każdej strony i są one relatywnie płaskie to nie jest to 3D... ale jak już pewnie zauważyłeś, wyniknie z tego tylko jakaś bezsensowna kłótnia. Jak narysuję na kartce rzut sześcianu to też będzie miał i wysokość i szerokość i długość, a jest płaski. Monitor i obraz też są płaskie. Wszystko sprowadza się do pytania: czym w ogóle jest 3d? 2 Link to post Share on other sites
Sleeper82 16 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Grafika 3d prezentowana na monitorze, czy też malarstwo przedstawiające (np. z natury) to lepsze lub gorsze przedstawianie obiektów trójwymiarowych, czyli przestrzennych na płaszczyźnie dwuwymiarowej. Doskonała grafika 3d to pewna gra z obserwatorem, to bliskie malarstwu iluzjonistycznemu, które wywoływało złudzenie - iluzję rzeczywistości, gdzie obiekty na dwuwymiarowej powierzchni były przedstawiane jako trójwymiarowe. Z "prawdziwym", "namacalnym" 3d mamy do czynienia oglądając świat, obchodząc rzeźby dookoła, które są dodatkowo kompozycjami czasoprzestrzennymi. Link to post Share on other sites
mrbiedny 0 Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedzi, ale czy Waszym zdaniem grafika w tak grze jak LoL to 3D? Jak dla mnie jest to oczywiste. Według kolesia gry RTS( czyt. tam gdzie widok jest z lotu ptaka) nie mają grafiki 3D, a jedynie nazywane przez graczy 2,5D. Nie mam na myśli tutaj GTA2 etc. Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) jest długość? jest szerokość? jest wysokość? no to 3 wymiary... Nie ma któregoś to mamy 2 wymiary. Zapytaj się tego kogoś co to jest 0,5D (i nie chodzi o dioptrie)... Nie jestem jakimś znawcą, ale na chłopski rozum - nie istnieje coś takiego jak synteza 1/2szerokości+1/2długości = dodatkowe 5D... Edytowane 10 Czerwca 2015 przez KIciulek Link to post Share on other sites
pentaggon 41 Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Przestrzeń n-wymiarowa może mieć wymiar ułamkowy, np. 2,504357 czy 1,886 i są to wymiary fraktalne. 1 Link to post Share on other sites
8slawek8 72 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Na moje Diablo to pełne 3D ale widok jest z rzutu perspektywicznego. Proste podsumowanie jak wyżej GTA2 i chociażby LOL To jest 3D i koniec Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 12 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 Chwila, GTA2 raczej nie ze względu na to że pojazdy i przechodnie były dwuwymiarowe, ale w LoLu już postać jest obiektem 3D tak jak i świat. Link to post Share on other sites
8slawek8 72 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Mi chodziło o porównanie GTA2 do LOL-a Link to post Share on other sites
maku1980 392 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Przestrzeń n-wymiarowa może mieć wymiar ułamkowy, np. 2,504357 czy 1,886 i są to wymiary fraktalne. tylko to co podałeś to Cytat z sieci "Wymiar fraktalny niesie w sobie bardzo ważną informację - pokazuje w jakim stopniu fraktal wypełnia przestrzeń, w której jest osadzony" Więc raczej nie o tym tu mowa Gra LOL D3 Metin2 to wszystkie 3D Link to post Share on other sites
dr_NO 3 Napisano 31 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 2,5D... Obiekty 3d umieszczone bądź poruszające się po płaskiej dwuwymiarowej planszy. 1 Link to post Share on other sites
Max 0 Napisano 13 Maja 2021 Udostępnij Napisano 13 Maja 2021 (edytowane) Jeżeli zobaczysz sobie na filmiki jak tworzą na przykład skiny w LoL-u albo postacie to robią modele/obiekty 3d, które potem animują. Więc według mnie jest to 3d lecz nie da się tego dokładnie zobaczyć (w grze) Edytowane 13 Maja 2021 przez Max Link to post Share on other sites
Recommended Posts