Skocz do zawartości

Ulepszamy sprzęt benchmarkowców, czwarta edycja

Recommended Posts

Odnośnie zapisu zmuszającego użytkownika do zgłaszania najsłabszego komputera, to uważam że jest totalnie bez sensu.

Ja takiego zapisu nie podałem :D , podałem tylko żeby użytkownik miał w profilu tego kompa i wyniki dla niego, a nie wyniki dla różnych kompów.

Edit: ale w tym przypadku i tak by to niewiele zmieniło, bo ma 3 wyniki dla tego starszego kompa w różnych benchmarkach. Dlatego dobrze byłboy zwięjszenie ilości wyników z 3 do 4 lub 5.

Faktycznie, trochę niedomówień jest w tym konkursie, ale sam się nie zgłaszałem (mam za mało benchmarków zrobionych i jestem praktycznie tu nie znany ;p), więc nie mnie oceniać ;p

moja propozycja:

Gigabyte GA-EG43M-S2H 385,

Intel Pentium Dual Core E5200 2.5 GHz (S775) BOX 289,

OCZ Technology 2x 1GB DDR2 1066MHz Titanium Intel CL5 150,

Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W bulk 198.

Suma: 1022,-

Jednak nie zawiera obudowy, można wziąć za to jakiąś słabszą płytę główną i dokupić coś z Chiefteca za ponad 100 zł.

Moja propozycja zestawu:

Modecom MC-350 - ok. 100-110zł

Intel pentium E2200 -240zł

Gigabyte P31 - 230zł

2x1GB Goodram CL5 - 90zł

Obudowa zwykła - 50zł

Radeon 3850 256MB - 260zł

i mieścimy się w 1000zł, dysk może póki co zostać stary.

Radeon 3850 256MB - 260zł

To już lepiej jakiś dysk sensowniejszy dać imo. Jakaś integra AMD/nVidia będzie tu lepszym rozwiązaniem, bo wtedy komputer wyjdzie od redakcji naprawdę odmieniony, praktycznie w całości nowy. Poza tym, nie ma co uszczęśliwiać na siłę, do gier ma nie być :)

Jakby były spory czy AMD/Intel/nVidia to ja proponuję:

- procesor Intela

- chipset nVidii

- grafika AMD (którą zwycięzca sobie dokupi)

Modecom MC-350 - ok. 100-110zł

Ciekawe jak z tego komputronik.pl się wywiąże, będą musieli zrobić promocje, nie ma co. Ciężko u nich dostać dobry zasilacz do 150zł :D

2x1GB Goodram CL5 - 90zł

Zakładając, że komputer by został tak jak jest - to ok, ale patrząc pod względem dalszej modernizacji chyba lepiej dać od razu 2GB w jednej kości. Tym bardziej, że możliwe jest, że płyta główna (przez to, że tańsza) będzie miałą tylko 2 sloty RAM.

Obudowa zwykła - 50zł

Mam taką na strychu, mogę sprzedać redakcji :P

No z obudowy można zrezygnować i dać wtedy mocniejszą kartę graficzną, pewnie jakiegoś 3870.

Co do cen, to pewnie benchamrk będzie miał wszystkie ceny netto, więc będzie jeszcze lepszy sprzęt.

Widzę, że nagonka trwa. Zatem raz jeszcze powtarzam. Po pierwsze zwycięzca nie złamał regulaminu konkursu, po drugie żaden z Was nawet w najmniejszym stopniu nie udowodnił mu oszustwa - ten jeden wynik w rankingu z innego komputera, to żaden dowód na cokolwiek. Po trzecie, nie pomyśleliście o tym, że runio nie odzywa się dlatego, że.... nie ma w tej chwili na czym? Kompa już wysłał do redakcji.

ale w tym przypadku i tak by to niewiele zmieniło, bo ma 3 wyniki dla tego starszego kompa w różnych benchmarkach. Dlatego dobrze byłboy zwięjszenie ilości wyników z 3 do 4 lub 5.

Co zmieniła by konieczność zrobienia 5 benchmarków zamiast 3? Jak dla mnie nic :D

Są jeszcze kafejki internetowe, koledzy, szkoła/praca. Jakby chciał to by coś napisał.

Tomek ma racje, że runio nie złamał regulaminu. Ten temat możemy zostawić. Ale przydałaba się aktualizacja tego regulaminu.

---

Co by zmieniła z 3 do 5? Byłoby mniej starszych kompów, których nie można zmdoernizować, bo trzeba kupić nwogo kompa.

---

Tomku znowu piszesz posta pod postem, użyj opcji "zmień".

@kubbak - zwycięzcy zmieniać nie chcę, bo po co? A tak w ogóle to już nawet pożartować na ten temat nie można? Zostało mi coś jeszcze, skoro tak wiele osób chwali sobie cwaniactwo runia?

@Tomek Stiller - o ile dobrze kojarzę, rdzenie odblokowano na Asrock A790GXH/128M. Nie jest to jakoś zatrważająco droga płyta, ale każdy grosz się liczy, więc można spróbować na A780GXH/128M bądź jeśli uda wam się jakimś cudem zdobyć Gigabyte'a GA-MA770-UD3 rev. 2.0.

Gigabyte jest w zasięgu ręki, problem w tym, że ta płyta nie ma zintegrowanej grafiki - oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że trzeba by dokupić kartę przerażającą całość. Natomiast Asrocka nie ma w tej chwili w komputroniku w sprzedaży. Zapytam, czy mogą ją dla mnie ściągnąć.

Są jeszcze jakieś opcje?

Jest taki AsRock za to:

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/ ... ,id,71889/

ACC jest ponoć dostępne od SB710. Sam pomysł fajny i w ogóle, tylko że nie ma żadnej pewności czy to pójdzie. Właduje się budżet w płytę i okaże się, że to nie będzie działać. Chociaż komputronik.pl może sprzęt wypożyczyć :D Niech da 20 sztuk 7750. Na którymś pójdzie :P

EDIT:

ftp://europe.asrock.com/manual/A780GXH128M.pdf

Strona 52, Chipset Configuration

Opcja Advanced Clock Calibration jest dostępna.

Po trzecie, nie pomyśleliście o tym, że runio nie odzywa się dlatego, że.... nie ma w tej chwili na czym? Kompa już wysłał do redakcji.

Hehe, ja wyciągnąłem z piwnicy kompa na Pentium II 333@500MHz, TNT2, 128MB RAM-u i z dyskiem 8GB - przez miesiąc się męczyłem na nim.

A co do kolegi runio, to nie sądzę, że wysłał komputer w momencie, kiedy dowiedział się o wygranej :P. Więc gdyby chciał, to by się odezwał - tak jak ktoś wspominał - szkoła, kawiarenki internetowe, a przede wszystkim "życzliwi koledzy, którzy chcieli wyrzucić części na śmietnik" :D

Po trzecie, nie pomyśleliście o tym, że runio nie odzywa się dlatego, że.... nie ma w tej chwili na czym? Kompa już wysłał do redakcji.

Hehe, ja wyciągnąłem z piwnicy kompa na Pentium II 333@500MHz, TNT2, 128MB RAM-u i z dyskiem 8GB - przez miesiąc się męczyłem na nim.

A co do kolegi runio, to nie sądzę, że wysłał komputer w momencie, kiedy dowiedział się o wygranej :P. Więc gdyby chciał, to by się odezwał - tak jak ktoś wspominał - szkoła, kawiarenki internetowe, a przede wszystkim "życzliwi koledzy, którzy chcieli wyrzucić części na śmietnik" :D

dokładnie tak jest... xD

ale myślę że go nigdy więcej na forum nie zobaczymy xD

no ale chyba najlepiej aby kupić jakąś dobra płytę główną procka ram i zasilacz bo użytkownik runio będzie używał komputera do pracy... więc grafika mu nie potrzebna... z odblokowaniem nie musi się udać...

Dziekuje bardzo ze pomysl z odblokowaniem rdzeni sie spodobal.

Zrobic to mozna tylko na plytach Asrocka i Biostara z ACC czyli SB710 i SB750 przyklady:

ASRock M3A790GXH/128M przetestowana na TH

http://www.tomshardware.com/reviews/unl ... 273-2.html

biostar 790gx

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?p=1349701

Do tego kraza sluchy o plytach Asusa i GB ale wymagane sa starsze biosy co chyba nie jest najlepszym pomyslem.

Do poprawnego dzialania zazwyczaj potrzeba sie troche pobawic z ustawieniami ACC (+-%) ale co to jest dla benchmarka- bulka z maselkiem.

Mysle ze Asrock wypada najlepiej, a przy odrobinie wspolpracy ze strony komputronika efekt bylby PIORUNUJACY !!! (quad w maszynie za okolo 1k ?!?!)

Rozwoj sytuacji bede sledzil na forum.

Pozdrawim wszystkich ktorzy brali udzial, zwyciezce i oczywiscie pomyslodawcow i wykonawcow.

P.S. Tak sobie tylko pomyslalem a co jezeli ten jeden glupi benchmark byl zrobiony w szkole/kawiarni/u kolegi zeby pokazac jaki jest runio obyty czy cokolwiek z takich rzeczy?

Ciekawe co runio sobie pomysli jezeli faktycznie tak jest a on od momentu wygrania nie zagladal na forum bo juz wyslal PC a tu o nim ludzie takie rzeczy wypisuja ??

W skrocie: koniec narzekania sfrustrowanych userow prosze, nie zebym do kogokolwiek bezposrednio sie zwracal...

P.S.2 Jeszcze linki:

http://www.techpowerup.com/92330/Athlon ... -Core.html

http://www.techenclave.com/cpu-mobo-cor ... 34173.html

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...