MonoVass 0 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam was mam kolejny problem a mianowicie duże zużycie mojego procesora podczas gry oraz o wiele głośniejsze wiatraki co wkurza a taki komputer raczej nie powinien mieć problemów z taką grą i nie powinien zużywać tyle tego procesora.Specyfikacja:Obudowa- CM Storm Trooper 8 wiatraków w obudowie + panel NZXT Sentry 3 na którym podczas gry mam 33 stopnie wiatraki wtedy które są pod niego ustawione chodzą na 60% mocy.Płyta główna- MSI Z97 Gaming 9 ACKProcesor-Intel Core i7 4790KChłodzenie- Cooler Master V8 GTSKarta Graficzna- Asus GTX 660 Ti DCU IIRamy- G Skill Tridentx 2666Mhz CL11 2x 8GBZasilacz- Be Quiet Dark Rock Power 10 750w 80gold + Temperatura procesora podczas gry w np. Assassins Creed Unity dochodzi do 62 Stopni. W World of tanks lub World of warships do 58.Martwi mnie zużycie procesora przechodzę teraz Dragon Age Inkwizycje i podczas gry zużycie proca wynosi nawet 65% co przy 8 rdzeniowym procesorze na takiej grze raczej nie powinno mieć miejsca żadnych programów więcej nie mam odpalonych poza przeglądarką. Na starym komputerze z I3 zużywał mi około 60 % max w tej grze na tych samych ustawieniach więc skąd taki pobór tutaj.Poniżej screen z użycia procesora podczas gry w dragon age jeżeli ktoś ma jakieś pomysły o co może chodzić to piszcie bo martwię się bo komputer nowy i takie problemy jeszcze jak się cieplej zrobi temperaturki pewnie bardziej skoczą więc wolę teraz wiedzieć czy coś jest nie tak.http://images67.fotosik.pl/843/0c72778be567b76e.png zapomniałem dodać komputer jest podkręcony za pomocą płyty głównej guzik w biosie OC GENIE procesor z 4.0 Ghz jest podkręcony na 4.4 i takowanie ram się zwiększyło co do grafiki nie mam pojęcia ale pewnie wszystko o trochę podkręciło nie znam się za bardzo na tym : ) Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Rozwiń piramidkę w prawym dolnym rogu.Jeśli gra ściągnięta z torrentów to może być "zainfekowana"Skan - http://www.malwarebytes.org/mwb-download/confirm/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MonoVass 0 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 przeskanowałem komputer tym programem teraz właśnie i nic nie wykrył więc nie wiem o co może chodzić poza tym z tego co wiem to przy tej karcie graficznej ten procesor się powinien bardzo nudzić a tu takie zużycie ... : / Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A bez gry to jest zużycie duże? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jerry220476 101 Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 może masz za wysokie napięcie na procku przy automatycznym oc to norma 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MonoVass 0 Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Bez gry mam najczęściej 0/1% zużycia czasami na chwile skacze max do 13 nie wiem czemu może jakiś program po prostu coś robi albo windows ale więcej nie było takto cały czas trzyma do 1%.Jerry jak zmienić to napięcie jeśli możesz mi to jakoś wytłumaczyć na pewno w biosie tylko co trzeba przestawić Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez MonoVass Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Temperatura procesora podczas gry w np. Assassins Creed Unity dochodzi do 62 Stopni. W World of tanks lub World of warships do 58. Obudowa- CM Storm Trooper 8 wiatraków w obudowie + panel NZXT Sentry 3 na którym podczas gry mam 33 stopnie wiatraki wtedy które są pod niego ustawione chodzą na 60% mocy A po co Ci tyle wentylatorów ? Nawrzucałeś masę śmigieł, podpiąłeś to pod automatyczny regulator obrotów i dziwisz się, że masz głośno ? Podepnij na stałe wszystkie wentyle pod 7V i problem z głowy. może masz za wysokie napięcie na procku przy automatycznym oc to norma Patrząc na tak niskie temperatury CPU nie wiem czego się tutaj spodziewać. Jerry jak zmienić to napięcie jeśli możesz mi to jakoś wytłumaczyć na pewno w biosie tylko co trzeba przestawić Właź do biosu, zakładka OC, i zobacz ile masz przy CPU Core Voltage Ja nie widzę tutaj nic niepokojącego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MonoVass 0 Napisano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Tutaj zdjęcie z biosa nic za bardzo nie mogę nawet przestawić bo jest ustawione na auto a jak bym to pewnie przestawił na ręczne to bym musiał całego proca sam podkręcić a tego nie potrafię http://images70.fotosik.pl/842/c46f4f98e8b2d998.jpgCzy te napięcia i reszta jest wszystko ok ? widać tu też napięcia pamięci ram.Kajtek. A to zużycie CPU jest normalne ? ponieważ miałem mniej więcej takie samo na o wiele słabszym procesorze i3 nie pamiętam dokładnie jaki model i nwm. czy się po prostu martwić.Co do temperatur na pulpicie jak siedzę i przeglądam tylko neta to mam maxymalnie 45 zobaczymy jak się zrobi cieplej co będzie w grach nie przekraczało w żadnej chyba 62 max 65 i tu tylko mnie martwi to też że skoro przy tej karcie graficznej procesor się nudzi to skąd te temperatury i takie duże zużycie, chcę po prostu wiedzieć czy według was jest wszystko okej Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie i pomoc ktoś pomoże ? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez MonoVass Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kajtek. 11370 Napisano 30 Kwietnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 No naprawdę, nie widzę tutaj nic co by mogło spędzać sen z powiek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MonoVass 0 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Okej, więc wielkie dzięki za poświęcony czas ja się na tym za bardzo nie znam więc wolałem zapytać co do zużycia procesora nadal nie wiem czemu jest ono tak duże podczas grania może tak po prostu ma być Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez MonoVass Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Nie odpisałeś na moje pytanie, najlepiej porównać z kimś kto też ma i7. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Ludzie! Dlaczego wszyscy piszą "zużycie" ? Jak jest tak mocno "zużyty" to trzeba nowy kupić... Cytuj Link to post Share on other sites
MonoVass 0 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Odpisałem że komputer nie jest zainfekowany, skanowałem avastem i tym programem który podałeś nic nie wykryło, co do piramidki to o co ci chodziło bo nwm co mam rozwinąć w prawym dolnym rogu Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez MonoVass Cytuj Link to post Share on other sites
yaramy 4 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Taki trójkąt który po kliknięciu pokazuje np głośność połączenie internetowe itp. Tak myślę, że o to chodzi. Akurat u ciebie to co wymieniłem jest na wierzchu -_- BTW 4790k 8 rdzeni? : d Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez yaramy Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Taki trójkąt który po kliknięciu pokazuje np głośność połączenie internetowe itp. Tak myślę, że o to chodzi. Akurat u ciebie to co wymieniłem jest na wierzchu -_- BTW 4790k 8 rdzeni? : d 4 Rdzenie 8 Wątków dlatego pisze że 8 rdzeni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts