Anihilacja 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wynajmuję sobie pokoik w lewackim bloku który pamięta pewnie jeszcze Stalina problem w tym że mimo bolców w kontaktach nie posiadam uziemienia i mam dziwne problemy z sprzętem (mikrofon etc) jako że mój komputer kupiony w maju 2014 miał już milion usterek i zmieniam teraz płytę główną stwierdziłam że muszę coś zrobić i z tym tematem tutaj rodzi się pytanie co mogę zrobić ? z pewnością nie mogę wezwać elektryka który rozwali mi ściany ponieważ nie jest to moje mieszkanie następną sprawą jest że pewnie nie będę tu mieszkać w nieskończoność i nie ukrywam że przez następne parę lat głównie będę się przeprowadzać do małych pokoików gdzie też może być problem z uziemieniem dlatego też stwierdziłam że z pewnością wśród tak zacnych ludzi znajdzie się ktoś kto podpowie mi czy istnieje jakaś magiczna listwa czy coś w tym stylu nie przekraczająca około 300 zł która raz na zawsze rozwiąże mój problem z uziemieniem bądź chociaż w jakimś stopniu zabezpieczy mój komputer ? ps za brak interpunkcji serdecznie przepraszam tych bardziej wrażliwych Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Anihilacja Cytuj Link to post Share on other sites
bezymienny 3 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Gniazdko trzeba odkręcić i podpiąć bolec ochronny do przewodu neutralnego ale jak nie wkesz jak to się robi to poproś elektryka - nie trzeba wymieniać całej instalacji !!! Wszystkie objawy. , które opisałeś są typowe dla braku uziemienia - od siebie dodam że na obudowie komputera masz na bank 110 V !!!!!!! Wynika to z konstrukcji zasilacza ATX Acha listwa bez rozwiązania problemu w gniazdku pogorszy tylko sprawę !!! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Anihilacja 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) nie ma możliwości podpięcia niczego do jakiegoś bolca elektryk z współdzieli już to sprawdzał uziemienie lub coś jego pokroju jest tylko w łazience i bodajże w jednym kontakcie w kuchni chociaż nie mam pewności którym jest tylko możliwość demolowania połowy mieszkania i wymieniania elektryki co zupełnie nie wchodzi w grę nie wierzę że nie istnieje żadne inne rozwiązanie w formie jakiejś specialnej listwy czy czegoś w tym rodzaju nie znam się zupełnie na tym dlatego pytam bo nawet ciężko mi coś wyszukać w google a na wertowanie 10 stron tematów z 2008 roku i strzelanie tagów w ciemno nie mam czasu a tym bardziej ochoty bo jedyne co znajduje to "podłącz drut do kaloryfera" lub inne tego typu fachowe porady Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Anihilacja Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 kiedyś tak sie robiło ze zapominało sie o uziemieniu i do gniazdka masz podciągnięte 2 kabelki, jak kupisz sobie gniazdko z bolcem to bolec będzie do ozdoby Cytuj Link to post Share on other sites
Cleaner_1980 267 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) bezymienny podał już rozwiązanie problemu, ja natomiast go rozwinę Po pierwsze wyposaż się we wskaźnik neonowy, taki jak jeden z tych poniżejhttp://www.forumsep.pl/files/neonowe_wskaniki_napicia_117.jpg Następnie korzystając z niego sprawdź z której strony jest podłączony przewód fazowy ("ten z prądem") Następnie wyłącz korki, ponownie sprawdź wskaźnikiem czy w gniazdku nie ma już fazy. Teraz możesz przystąpić do demontażu gniazdka. Następnie łączysz bolec uziemiający z przewodem neutralnym według poniższego schematu http://obrazki.elektroda.pl/4541617300_1380121298.jpg Tutaj znajdziesz opis podobnego problemu Elektroda.pl Ostatnie kwestie, robiąc uziemienie, zastosuj odpowiednio "duży" przewód - chodzi o jego średnicę, a konkretnie o pole przekroju poprzecznego. Zastosuj najlepiej kabel o przekroju 2,5 mm2, w ostateczności 1,5 mm2,kategorycznie nie może to być żaden kabelek w stylu tych stosowanych do bateryjki 9V. Jeśli kabel w gniazdku jest aluminiowy, a Ty zastosujesz miedziany nie wolno Ci ich bezpośrednio łączyć, nie mogą się bezpośrednio stykać (łącznikiem musi być najlepiej mosiądz), bo będzie dochodziło do korozji aluminium na łączeniu kabli. Po prostu zwróć uwagę, żeby kable się nie stykały bezpośrednio. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Cleaner_1980 Cytuj Link to post Share on other sites
helfi 82 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Poczytaj o zerowaniu gniazdka tak jak pisze bezimienny. Elektryk spokojnie sprawdzi jaka jest instalacja i zrobi co będzie potrzebne. Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 istnieje jakaś magiczna listwa czy coś w tym stylu Nie ma takich cudów. nie ma możliwości podpięcia niczego do jakiegoś bolca elektryk z współdzieli już to sprawdzał Słaby ten elektryk. Albo amator. uziemienie lub coś jego pokroju jest tylko w łazience i bodajże w jednym kontakcie w kuchni chociaż nie mam pewności którym Nie uziemienie, a zerowanie. Zapewne tam gdzie jest pralka. jak kupisz sobie gniazdko z bolcem to bolec będzie do ozdoby Bzdura. ... W wynajmowanym pokoju każda ingerencja w cokolwiek, a tym bardziej w sprawy elektryczne mija się z celem. Cokolwiek się stanie, to będzie na ingerującego. Tym bardziej, że autor nie posiada żadnych uprawnień. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) No nie.Zachowujecie się jak dziewice przed pierwszą miesiączką. Bezymienny i Cleaner podali rozwiązanie prostsze niż budowa cepa.Ja wiem,że są poeci,którzy nie wiedzą gdzie są korki ale można poprosić zaradniejszego kolegę.Coś takiego jak gniazdko elektryczne można wymienić w wynajmowanym mieszkaniu,nie przesadzajmy.... Ja wiem,że wszystko można spieprzyc ale niech autor podejmie decyzję,dostał rozwiązanie. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez jarrino 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Anihilacja 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) jeśli zakres twojej wiedzy w tej dziedzinie jest zerowy a mieszkasz w nowym miejscu z dala od "kolegów" bo np studiujesz w drugim końcu polszczy to jednak problem występuje tak właśnie jest w moim przypadku doświadczyłam już dwóch "fachowców" w tym mieszkaniu widocznie mieli zamiar skorzystać z mojej niewiedzy i wyciągnąć hajs rozwalając przy okazji pół mieszkania więc zamiast mówić mi jakie to proste abym poczuła się jak debilka może doradźcie co konkretnie powiedzieć warszawiakowi cwaniakowi elektrykowi aby nie chciał kolejny raz robić zemnie idiotki pomijając już fakt że więcej niż 100 zł nie mam zamiaru na "fachowca" wydać ponieważ przeprowadzając się co pół roku wolę mieć jakieś stałe rozwiązanie w kwestii uziemienia dlatego też pytałam o "magiczną listwę" Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Anihilacja Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) dlatego też pytałam o "magiczną listwę" Dlatego też wyjaśniliśmy, że nie istnieje takie cudo. doradźcie co konkretnie powiedzieć warszawiakowi cwaniakowi elektrykowi aby nie chciał kolejny raz robić zemnie idiotki Zapytaj czy wie co to przewód PEN. Tak dla jasności to mogłabyś się zapytać jaki rodzaj sieci tam jest. Domyślam się, że TN-C ale zapytać warto. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez SKOME Cytuj Link to post Share on other sites
Anihilacja 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 przepraszam za moje lekko szargane nerwy ale od maja 2014 się użeram przy pomocy brata z gwarancjami wymienianiem prawie wszystkich flaków w komputerze już nie mam kogo i czego obwiniać więc padło na uziemienie ;x Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A co dokładnie? Cytuj Link to post Share on other sites
Anihilacja 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 twardy dysk 100% obciążenia przy właściwie każdej pracy i zacinanie się całego windowsa na jakiś czas (już 2 razy na gwarancji) karta graficzna pierw uszkodzony wentylator później jakieś dziwne "szarpanie w grach" też 2 razy na gwarancji z czego za pierwszym razem wymieniona dziwnie wysokie napięcia na procesorze zmniejszyłam przy pomocy porad z tego forum napięcia w bios okazało się że wywala w grach bluescreeny więc muszę mieć minimalnie większe napięcie niż powinien mieć mój procesor (i5 4690 bez K) dziwne freezowanie komputera przy używaniu googlechrome nawet po świeżym formacie (wszystkie możliwe sterowniki wgrane przez brata) po jakiś 2 miesiacach od kupna komputera konieczność wymiany monitora (gubił kolory po czym robił się czarny) problemy z bardzo głośna praca dysku twardego (buczenie po odłączeniu od mocowań ustało ale dysk zaczynał bardzo głośno szumieć/syczeć) problemy z wentylatorem w zasilaczu (został wymieniony na nowy z cooler mastera g550m na thermaltake 630w modular) zacinający się przedni wentylator który wymagał rozruchu palcem czasem w obudowie corsair 500r z bocznym 140mm też były jakieś problemy od nowości i brat odłączył ogólnie cały ten komputer to pobojowisko Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Większość z tych problemów nie powiązał bym z brakiem uziemienia ale ochrony nigdy za wiele. Cytuj Link to post Share on other sites
Anihilacja 25 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) tego jest tak wiele że już nawet nie wiem o czym pisać ale mam jeszcze np problemy z mikrofonem i bardzo często rozłączającym się internetem w liveboxie i to zwalam na uziemienie akurat do tego każdy sprzęt w moim domu wydaje naprawdę dziwne takie elektroniczne pomruki telewizor/livebox/komputer/oraz jakieś cudo od telewizji podobne do liveboxa i co najciekawsze w całym moim mieszkaniu brakuje zasięgu w każdej sieci komórkowej jedynie przytulając się do okna mam zasięg bądź gdy komórka jest podłączona do ładowarki cuda na kiju Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Anihilacja Cytuj Link to post Share on other sites
SKOME 389 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 do tego każdy sprzęt w moim domu wydaje naprawdę dziwne takie elektroniczne pomruki Tu masz absolutną rację. i co najciekawsze w całym moim mieszkaniu brakuje zasięgu w każdej sieci komórkowej jedynie przytulając się do okna mam zasięg bądź gdy komórka jest podłączona do ładowarki Ale tu już związku nie widzę Cytuj Link to post Share on other sites
yadovid 29 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 jeśli zakres twojej wiedzy w tej dziedzinie jest zerowy a mieszkasz w nowym miejscu z dala od "kolegów" bo np studiujesz w drugim końcu polszczy to jednak problem występuje To naprawdę można zrobić samodzielnie, trzeba mieć tylko dwie rzeczy - probówkę i kawałek przewodu, ja mam w domu tą samą sytuację Ci "fachowcy" pewnie zwyczajnie chcieli cię naciągnąć, w końcu za zrobienie instalacji od nowa wzięliby większą kasę niż za odkręcenie gniazdka i podłączenie bolca do przewodu zerowego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts