Prochoz 1 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Witam! Po latach katowania mojego biednego lapka nadszedł czas na zmiany. Myślę nad kupnem stacjonarki w przedziale ok 3-4 tys zł. Komputerek stricte do gier - jakoś człek po robocie musi się zrelaksować ze 2 razy w tygodniu Niestety czasy tak się zmieniły że obecnie mogę się uczciwie nazwać super laikiem w temacie więc liczę na Waszą pomoc + jakieś logiczne uzasadnienie wyborów (od razu bardzo za nie dziękuję ) Ale do rzeczy: Komputer stacjonarny, cena jak wyżej (wiadomo że im mniej tym lepiej ale jeśli między tym 1000 zł ma być przepaść to może być bliżej 4 tys). Zastosowanie do gier - chciałbym odświeżyć stare tytuły jak i pograć w coś nowego - z tym że czułbym spory niedosyt gdyby co druga gra musiała chodzić np na średnich detalach Monitor będę kupował po zakupie PC więc aktualnie ani jego ani innych części blaszaka nie mam. Głośność komputera/chłodzenia jest dla mnie bez znaczenia - małżonka ma kamienny sen Na lapku miałem dysk wielkości 256 GB i mówiąc szczerze bez problemu wystarczało ale obstawiam że aktualnie potrzebne jest więcej miejsca na nowości procek - tutaj będę potrzebował większego wyjaśnienia - myślę że coś z rodziny i5 lub i7 - logika podpowiada że i7 powinno być lepsze ale mogę się mylić - bardzo prosze o podpowiedz czemu X lub Y jest lepsze - bardzo dziękuję Grafika - chyba coś z GF - GTX 970 np ? OC odpada z racji tego że w ząb się na nim nie znam a nie mam też za dużo czasu na ponowne wgłębianie się w tematykę. No i chyba tyle - jeśli to możliwe prosiłbym o kilka zestawów np w kilku przedziałach cenowych z podpowiedzią co i jak Jeśli czegoś nie napisałem to przepraszam - dajcie znać to uzupełnie. Pozdrawiam i z góry dziękuję Andrzej Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 OC odpada z racji tego że w ząb się na nim nie znam a nie mam też za dużo czasu na ponowne wgłębianie się w tematykę. Jesteś tego pewien? Obecnie OC jest wręcz banalne a zauważalnie wpływa na wydajność. procek - tutaj będę potrzebował większego wyjaśnienia - myślę że coś z rodziny i5 lub i7 - logika podpowiada że i7 powinno być lepsze ale mogę się mylić - bardzo prosze o podpowiedz czemu X lub Y jest lepsze - bardzo dziękuję W grach różnica między i5 a i7 będzie praktycznie niezauważalna a na pewno nie warta tak dużej dopłaty. Cytuj Link to post Share on other sites
Prochoz 1 Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Zaskoczyłeś mnie z tym OC kolego Opowiesz mi coś więcej jak to aktualnie wygląda ? Plusy, minusy - czy sprzęt musi być jakoś konkretnie zabezpieczony etc ? Był bym bardzo wdzięczny Za moich czasów 90% OC kończyło się dużą ilością spalenizny lub resetami co 3 minuty z powodu przegrzania Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o OC procesora,musisz mieć model z odblokowanym mnożnikiem (dopłata względem normalnych wersji) z i5 będzie to 4690k,odpowiednią płytę główną najtańszą rozsądna będzie Z97-G43 (~400zł) oraz wydajne chłodzenie,tutaj ceny zaczynają się od 150zł-180zł. Na chwile obecną OC procesora ogranicza się głównie do zwiększania mnożnika i dopasowywania napięcia przy stałym testowaniu i monitorowaniu temperatur.Jeśli będziesz odpowiednio "dozował" napięcie i monitorował temperatury ryzyko popsucia czegoś jest niewielkie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Prochoz 1 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Ok! Dziękuję za podpowiedz - w takim razie obie opcje (z OC i bez) wchodzą w grę Był bym bardzo wdzięczny za jakieś gotowe 2-3 zestawy w przedziale cenowym o którym pisałem Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Prochoz Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/ Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 4GB DDR5 256bit (1342/7010) + Wiedźmin 3 Kingston 8GB 2400MHz CL11 HyperX Savage Liteon iHAS124 SATA (black) SilentiumPC Grandis XE1236 Zalman R1 USB3.0 (b/z 4137 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Zestaw pod OC CPU Procesor z odblokowanym mnożnikiem oraz płytą na Z97 i coolerem pod OC. 8 GB DDR3 2400 MHz to komfort do każdej gry. GPU w postaci GTX 970 od EVGA. Karta nie ma przyjemnego dla ucha chłodzenia. Jak zapoznasz się ze sprzętem i nabierzesz w wprawy to możesz wgrać sobie nowy bios na kartę i zyskać przy tym chłodzenie półpasywne http://www.benchmark.pl/aktualnosci/aktualizacja-evga-geforce-gtx-970-karta-chlodzenie-acx-20-poprawa.html Modularny zasilacz z zapasem mocy oraz częściowo wyciszana obudowa od dość dobrej jakości wykonania z trzema wentylatorami 120 mm i regulatorem obrotów w zestawie. Obecnie dopłata do OC CPU to dość spory wydatek. W zestawie bez możliwości OC CPU, zmieniasz procesor oraz płytę główną i pamięci: Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85, LGA1150/ Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Możesz też całkowicie zrezygnować z dodatkowego chłodzenia na CPU (SPC Grandis). Tutaj wtedy zapłacisz za taki zestaw 3548 zł. http://pclab.pl/art58307.html Tutaj za 550 zł spokojnie wsadzisz sobie monitor na start. Taki zestaw i tak będzie bardzo wydajny. Możliwości tutaj jest bardzo wiele. Jeżeli nie grasz aż tak dużo to może warto zastanowić się nad ciut słabszą GPU wraz z możliwością OC CPU oraz dyskiem SSD ? Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular Liteon iHAS124 SATA (black) Zalman R1 USB3.0 (b/z) Kingston 8GB 2400MHz CL11 HyperX Savage Asus Radeon R9 290 DCII OC 4GB DDR5 512bit (1000/5040) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/ SilentiumPC Grandis XE1236 Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg 4067 zł + kody wyżej 10% mniej wydajna karta niż w przypadku GTX 970. Cena niższa aż o 300 zł. Za takie pieniądze wkładasz sobie SSD na system oraz soft. R9 290 + 4690K ma nie wystarczy dla kogoś kto chce zagrać ... ze 2 razy w tygodniu ... no way ... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Prochoz 1 Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Bardzo Ci dziękuję - poczytam jeszcze trochę i prawdopodobnie zdecyduje się na jeden z polecanych przez Ciebie zestawów - napisałeś dokładnie to o czym mówiłem - kilka opcji w różnych przedziałach cenowych Jeszcze raz wielkie dzięki Jeśli trzeba to można temat zamknąc - ew dodatkowe pytanie przed zakupem puszcze Ci na PW Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Temat będzie otwarty. Jak będziesz miał pytania to wal tutaj. Może ktoś inny wpadnie też na coś ciekawego i lepszego. Cytuj Link to post Share on other sites
Prochoz 1 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Hej! Prawdopodobnie zdecyduje się na zestaw nr 1 z możliwością OC. Prosiłbym jeszcze o podpowiedz co do monitora - coś do ok 700 - 800 zł żeby zmieścić się w 5tys za całość. Wcześniej pracowałem/grałem na lapku 15.6 więc myślę że coś między 18-20 cali będzie w sam raz. Jedyny problem to nie za dużo miejsca na biurku więc będę siedział stosunkowo blisko - nie wiem czy to ma znaczenie. Z góry dziekuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Sadek.0 1177 Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nie ma zbytnio sensu schodzić z monitorem poniżej ~22" zobacz sobie LG 22MP65HQ-P. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Prochoz 1 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 i wystarczy - dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts