DaroBenchmarkPC 15 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Część, chciałbym wiedzieć czy warto kupić takie chłodzenie? http://www.morele.net/chlodzenie-wodne-xspc-raystorm-750-ex420-watercooling-kit-609266/chłodzenie pracowało by na i7 4790k podkręconym na 4.5Ghz i płycie msi z97 gaming 5. Czy to chłodzenie zmieściło by się w obudowie Corsair 780T? Miałem też ochotę na o wiele tańsze chłodzenie AC BeQuiet Dark Rock 3. Co sądzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
Etemity 1918 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ten rez + pompa w zatokach to słaby pomysł, będzie przenosić wibracje na całą obudowę. Napisz ile jesteś wstanie wydać to pomyślimy nad czymś. Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ten rez + pompa w zatokach to słaby pomysł, będzie przenosić wibracje na całą obudowę. Napisz ile jesteś wstanie wydać to pomyślimy nad czymś. Generalnie chciałem tego typu chłodzenie wodne ale skoro mówisz że będzie przenosić wibracje to chyba sobie daruje całe WC bo to droga inwestycja no i trzeba czyścić (WC jak i AC) i jest to bardziej pracochłonne niż przedmuchać rad i wentyl no i paste wymienić. Ale jeszcze kiedyś zastanawiałem się na AIO ( chyba to tylko z 3 wentylami i większą chłodnicą http://www.morele.net/chlodzenie-wodne-thermaltake-water-3-0-extreme-2x120mm-miedz-clw0224-617865/) Ale jeszcze wracając do tego zestawu XSPC wiesz może jakie temperatury by były na nim? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Możesz pomyśleć o rozsądnym kompakcie w granicach 500zł. Są tu na forum i zwolennicy i przeciwnicy. Poprzeglądaj trochę postów na ten temat wstecz. Ja korzystam z usług Cosaira H80 I i jestem po roku bardzo zadowolony z jego pracy a kosztował mnie coś ok. 400... Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Możesz pomyśleć o rozsądnym kompakcie w granicach 500zł. Są tu na forum i zwolennicy i przeciwnicy. Poprzeglądaj trochę postów na ten temat wstecz. Ja korzystam z usług Cosaira H80 I i jestem po roku bardzo zadowolony z jego pracy a kosztował mnie coś ok. 400... Generalnie najbardziej zależy mi na wyglądzie jak i wydajności. Moim zdaniem do 780T WC ( Nie toaleta jakby co xD) jest najładniejsze w porównaniu od AC. Dzięki za info z tymi postami, coś poszperam P.S Jak wygląda u ciebie z temperaturami i hałasem? Masz proca po oc czy nie? Edytowane 27 Marca 2015 przez DaroBenchmarkPC Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Czy to chłodzenie zmieściło by się w obudowie Corsair 780T? Ta obudowa nie ma 3x140mm więc nie wiem gdzie chciałbyś upchnąć chlodnicę 420. Lepiej poszukaj 2x140 / 3x120 (RayStorm - Ilość wentylatorów 3http://www.morele.net/img/question_mark.gif Średnica wentylatora [mm] 140) Ten rez + pompa w zatokach to słaby pomysł, będzie przenosić wibracje na całą obudowę. Napisz ile jesteś wstanie wydać to pomyślimy nad czymś. Wystarczy kawałek maty wygłuszającej (ew. niwelującej drgania) i po problemie - sam tak załatwiłem to i działa bezgłośnie pod tym względem Wrzucasz obroty pompki na niskie (regulacja 1-5 - pompy w dual-bay zatokach 5.25 RayStorm'a korzystają z pochodnej D5 pompki ) i zapominasz o niej. Osobiście używam 4690K (aktualnie na 4,8Ghz 1,32V) i maksymalne jego temperatury przy lekko zmodyfikowanym RayStormie i 2x140mm chłodnicy 40mm daje w okolicach 70C przy OCCT / Prime, więc wydajność zestawu (wraz z low noise Corsair AF140 1000rpm) jest zadowalająca Ogółem wygląd jest bardzo przystępny jeżeli nie liczysz na dzieło sztuki i "szpan na dzielni". możesz sobie wlać do węży praktycznie wszystko, począwszy od wody destylowanej, po Aurorę Mayheyms 2 (nic mi się jakoś nie barwi od długiego czasu). Kompaktowe Hxx itd. od rożnych firm moim zdaniem są gorsze, ponieważ brak w nich "przyszłości" LC w obudowie. To co podałeś jest naprawdę dobrym chłodzeniem, które nie ustępuje nawet średniemu segmentowi w wydajności (LC custom)... chociaż trzeba się liczyć z tym że jednak mamy mało wężyków i "szpanu" w obudowie Edytowane 27 Marca 2015 przez Me.Sasha Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 A jakby wziąć to samo tylko z mniejszą chłodnicą np.360 weszło by czy tylko 280/240 i np z przodu zamiast samych wentyli drugą chłodnice? Chodzi mi na topie 280/240mm i na przodzie 360mm (Hardware Labs GTXL360-F2PB) albo 240mm (EK Water Blocks Chłodnica EK-CoolStream PE 240) Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Wedlug producenta masz takie opcje : Fan Mount Locations:Front: 3 x 120mm or 2 x 140mm Top: 3 x120mm or 2 x 140mm Bottom: 2 x 120mm (HDD Cage Removed) Rear: 1 x 120/140mm Tak więc możesz kupić RayStroma pod 360 (3x120) i wrzucić chłodnice na front bądź top. Albo 280 (2x140 co jest mądrzejszym wyborem moim zdaniem). Wystarczy jedna chłodnica jeżeli chcesz zwodować tylko i wyłącznie CPU na razie, ponieważ nie jest Ci potrzebne aż tyle powierzchni odprowadzającej ciepło - procesor nie jest w stanie zająć dobrze 1x140 chłodnicy i ją porządnie rozgrzać (no, może po dobry OC), a co dopiero 2x140 albo 3x120 ; p Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Jeszcze zastanawiam sie nad ciecz,a ktorej uzyc... Mozesz jakas polecic zeby miec spokoj na minimum 3 lata? Jak wyglada sprawa temp. podczas grania np. Crysis 3 lub bf4/3 (cokolwiek masz) na tym chlodzeniu? Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Na minimum 3 lata - nie istnieje takie coś. System musi być co najmniej, co pół roku - jak już masz jakieś problemy z tym to i co rok możesz wymienić ciecz. Ale ludzie którzy w tym siedzą powiedzą to samo.Co do temp. w Crysis 3 to musisz mi na słowo uwierzyć że nie wchodzą powyżej 60C (nie mam zainstalowanego, a nie widzi mi się ściągać tyle GB na moim necie teraz ) Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) A dużo takie płyny kosztują? I jeszcze chciałem spytać czy temperatura procesora zależy głównie od chłodnicy? P.S czy to prawda, że płyn mayhems pastel można trzymać w układzie przez 3 lata bez większych problemów? (Napisane jest tak w poradniku na forum) Edytowane 28 Marca 2015 przez DaroBenchmarkPC Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) A dużo takie płyny kosztują? I jeszcze chciałem spytać czy temperatura procesora zależy głównie od chłodnicy? Zależy czym zalewasz Zwykłe płyny są tanie i zmieścisz się w 30-40 zł, destylowana woda tym bardziej Jak pastelami to gorzej... bo ceny idą i po 100 zł + Co do mayhem'a - można, ale to nie zmienia faktu że systemy LC trzeba czyścić, to jest po prostu mus - tak jak z powietrznym z kurzu. Sam płyn może nie ma problemów po 3 latach, ale bloki mogą mieć ; p Temp. zależy od całego układu. Wszystko ma w to wkład. Chłodnica, blok na CPU, nawet pompka. Edytowane 28 Marca 2015 przez Me.Sasha Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Zależy czym zalewasz Zwykłe płyny są tanie i zmieścisz się w 30-40 zł, destylowana woda tym bardziej Jak pastelami to gorzej... bo ceny idą i po 100 zł + Co do mayhem'a - można, ale to nie zmienia faktu że systemy LC trzeba czyścić, to jest po prostu mus - tak jak z powietrznym z kurzu. Sam płyn może nie ma problemów po 3 latach, ale bloki mogą mieć ; p Temp. zależy od całego układu. Wszystko ma w to wkład. Chłodnica, blok na CPU, nawet pompka. Ale generalnie jesteś zadowolony z użytkowania tego zestawu XSPC? Wymieniałeś już płyn u siebie? Robiłeś też test szczelności włączając system na 24h? Jeszcze znalazłem taki zestaw http://www.morele.net/chlodzenie-wodne-magicool-diy-dual-120-mm-edition-zestaw-mc-g12v2-715008/ Chociaż bardziej przemawia XSPC. Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 XSPC o niebo lepszy od DIY.Tak, używam i wymieniałem płyn. Jestem zadowolony i planuję rozbudowę.Samo LC mam już z dobre 7 miesięcy i bez zarzutu pracuje. Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 XSPC o niebo lepszy od DIY. Tak, używam i wymieniałem płyn. Jestem zadowolony i planuję rozbudowę. Samo LC mam już z dobre 7 miesięcy i bez zarzutu pracuje. Dzięki za pomoc jak coś będe niepewny to napisze do ciebie. Jeszcze raz DZIĘKI Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Noł problem, pisz śmiało (w czasie tygodnia pon. - piątek raczej rzadko odpisuję - praca ) Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Mam jeszcze jedno pytanie xD Bo ty masz pompkę ze zbiorniczkiem na jedną zatokę 5.25 czy zbiornik z pompą na 2 zatoki 5.25 będzie miało jakąś zauważalną różnice względem na pojedynczą zatokę 5.25? Ma wtedy większą moc na przyszłościowe rozbudowy (dodanie chłodnicy i bloku GPU czy jak? Bo zastanawiam się czy przyoszczędzić prawie 300-400zł i kupić wersje z 1 5.25 z chłodnica 240mm. Cytuj Link to post Share on other sites
Me.Sasha 73 Napisano 29 Marca 2015 Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Droższa wersja posiada o niebo lepsza pompkę (pochodną D5) z regulowanymi obrotami. Poza tym rezerwuar jest o klasę lepszy pod względem budowy, ponieważ ten na jedną zatokę 5.25 jest fatalny (Tak, ja posiadam na jedną zatokę, z tym że wymieniłem pompkę na wydajniejszą).Jeżeli idzie o pompki w podwójnym, a pojedynczym. Jeżeli planujesz kiedyś rozbudowę / chcesz wygody - bierz podwójny. Nie ma co oszczędzać Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Ok, czyli jak wybierac to na calego, dzieki ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Remix7 13 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Odkopie trochę. Destylka i przez trzy lata spokój. Wszystkie płyny to zanieczyszcenia . Cytuj Link to post Share on other sites
DaroBenchmarkPC 15 Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Odkopie trochę. Destylka i przez trzy lata spokój. Wszystkie płyny to zanieczyszcenia . Gdzie znalazłeś takie info? Cytuj Link to post Share on other sites
sebbo98 658 Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Czysta destylka to nie jest dobry pomysl, szczegolnie na tak dlugi okres. Mayhems biocide lub cos podobnego dodane do wody, ewentualnie borygo beda lepszym rozwiazaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Remix7 13 Napisano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Skąd wiesz? Poparte to jakimś doświadczeniem Twoim jest? Bo ja na przykład wymieniłem u siebie ostatnio destylke po 4 latach, przy okazji wyczyściłem bloki i wiem co pisze . Cytuj Link to post Share on other sites
sebbo98 658 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Po tygodniu wytracil sie jakis osad, moze dlatego, ze materialy byly wymieszane (miedz i aluminium). Nieduzy, ale zawsze. Pozatym borygo nie jest takie drogie, a jest pewnosc, ze nic nie bedzie korodowac itd.. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez sebbo98 Cytuj Link to post Share on other sites
Remix7 13 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Nie miesza się alu z miedziawką, to podstawa, na to żadne płyny nie pomogą Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts