skr0403 0 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Cześć, Potrzebuję Waszej porady. Mam RAM: http://www.agito.pl/pamiec-kingston-hyperx-ddr3-2x4gb-1600mhz-cl9-xmp-707-645568.html i chciałbym dokupić do nich kolejne 2x4GB i mieć pewność, że będą ze sobą współpracować bez utraty wydajności. Myślałem o: http://www.morele.net/pamiec-hyperx-savage-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl9-hx316c9srk2-8-661434/ ale chętnie posłucham Waszych propozycji i doświadczeń. Co sądzicie? Moja aktualna płyta to: http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-z77-pro3-79-568295.html Cytuj Link to post Share on other sites
josifusz 0 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Częstotliwość pracy i opóźnienie CL jest takie samo w obu pamięciach więc będą współpracować. Obniżenie wydajności miałoby miejce w momencie w którym zamontowałbyć kości o częstotliwości niższej niż 1600Mhz (np. 1333Mhz). Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ja bym powiedział inaczej.Mogą współpracować.Są to jednak dwie różne firmy. Jeśli chcesz zaryzykować to kup tak żebyś mógł bez problemu oddać... Cytuj Link to post Share on other sites
josifusz 0 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Różnica firm nie ma nic do rzeczy. Parametry są kompatybilne a to wystarczy. Nie ma ryzyka. Niekompetencja. Nowaj Edytowane 26 Marca 2015 przez Nowaj Niekompetencja. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Życzę autorowi abyś miał rację.To, że parametry są kompatybilne nie wystarczy, bo w rzeczywistości jest ok.2% pamięci,które nie będą współpracowały albo z płytą albo z pamięciami innych producentów... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 jak wyżej , zawsze trzeba się liczyć z tym że coś pójdzie nie tak jarrino Kingston i HyperX to ta sama firma Kingston Technology Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) @up - i tu zaczyna się mój brak wiedzy... Znasz już trochę moje podejście do "porad".Mówię tak tylko i wyłącznie wtedy kiedy dotknąłem,sprawdziłem lub tak jakbym się martwił o moje ewentualnie wyrzucone pieniądze.Słaby ze mnie "doradzacz" ale staram sie przede wszystkim zmusić pytającego do chwili namysłu i ewentualnie zajrzenia do internetu.Nie wiem dlaczego tak nielubiane są listy pamięci dedykowanych producentów płyt? Wiem,że nie są aktualizowane ale chociaż pewne.Wiem również,że wielu pytającym zależy na kolorze radiatorów itd. ale w ostateczności ,na działającym bez problemów sprzęcie. No i na koniec tej krótkiej wypowiedzi to zauważmy, jak ogromna ilość jest producentów sprzętu komputerowego (płyty,pamięci...) Edytowane 26 Marca 2015 przez jarrino 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie ma ryzyka Bzdura. Czasami pomimo teoretycznej kompatybilności mogą być problemy. Zawsze należy sprawdzić w sieci, czy dana kombinacja nie jest "babokogenna". Stwierdzenie, że "nie ma ryzyka" świadczy o braku wiedzy i wyobraźni. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 na poparcie powyższego dodam, że nikompatybilne potrafią być nawet te same produkty tego samego producenta, ale z innych linii produkcyjnych, zdarza się niezmiernie rzadko, ale się zdarza - konkretnie OCZ się zdarzyło natomiast idąc tym tokiem rozumowanie nigdzie nie dojdziemy w przypadku Kingston'a jest o tyle łatwo, że to jednocześnie producent kości, czyli istnieje bardzo niskie prawdopodobieństwo, że moduł został złożony w oparciu o szajsungi czy jakieś inne, kwestia sprawdzenia czy to ten sam model kości, co na poprzednich i szansa na wielbłądy drastycznie spada, niemniej stwierdzenie, że nie ma ryzyka świadczy o braku wiedzy i wyobraźni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzys13 291 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) dwóch modów z hejtem w temacie , jest moc !! brak słów josifusz masz szczęście że nie dostałeś podwójnego bana :rotfl: a co do tematu ja wykonałem połączenie dwóch par : różne firmy , taktowania po paru ustawieniach odpaliły więc napiszę że jest duże prawdopodobieństwo że będą współgrały ale jest to minimalne ryzyko i raczej nikt tu nie da ci 100% pewności Edytowane 27 Marca 2015 przez krzys13 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts