Skocz do zawartości

Popsute 3 monitory w przeciągu kilku miesięcy.

Recommended Posts

Witam, przejdę do sedna. Po wymianie płyty głownej oraz procesora popsuły się 3 monitory w przeciągu kilku miesięcy. 1 monitor miał około 10 lat, więc wtedy nie było dla mnie nic nowego; 2 kupiony od kumpla, który też nie był młody( około 7 lat); i teraz monitor który ma około 5 lat nie działa. W dwóch ostatnich przypadkach monitor popsuł się z dnia na dzień, wieczorem działał, rano już była kicha. Dioda informująca o stanie monitora migała w 2 i 3 monitorze, i dało się słyszałeś takie "cykanie" w trakcie mrugania lampki na monitorze. Wszystkie monitory były podłączone za pomocą przejściówki z DVI na D-SUB.

Komputer:

Płyta główna: ASRock Fatal1ty B85 Killer

Procek: Intel Core i3-4160

RAM: Kingston HyperX Genesis 2 x 2GB oraz 1 x 4GB

Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 660 OC 2GB DDR5

Zasilacz: Corsair VS550

Dysk twardy: Seagate 1 TB Barracuda (ST1000DM003)

I pytanie co jest do cholery? W tą sobotę planuję kupić nowy monitor i nie chcę powtórki z rozywki.

Tak, za każdym razem. Zapomniałem dodać, że na początku kupiłem GTX 660 i był podłączony do jeszcze wtedy starego komputera( AMD Athlon II x3 445 i płyta AsRock N68C-S UCC) i wszystko działało przez ponad 7 miesięcy. Bawiłem się kablami, tymi od zasilania monitora jaki i od D-SUB i du*a blada.

zasilanie w domu sprawdzone?

Tak i nie ma problemu.

druga sprawa co konkretnie się z nimi działo?

Wieczorem wyłączam komputer, a także monitor( naciskając przycisk on/off). Rano pobudka, włączam komputer, a razem z nim monitor. Monitor nie wyświetla żadnego obrazu, cały czarny, tylko lampka informująca nas czy sprzęt jest włączony mruga bez przerwy i w międzyczasie monitor wydaję z siebie dźwięk jakby "cykał". I tak było w przypadku wszystkich 3 monitorów.

Cyka najprawdopodobniej zasilacz w monitorze. Ja bym obstawiał że jednak było jakieś przepięcie. Masz go podłączonego przez listwę ochronną? Druga sprawa to czysty pech, monitory nie były nowe. Podaj modele, to będzie wiadomo czy się opłaca naprawiać, czy to szajs poprostu, i nie wytrzymał próby czasu.

Żadnego z tych trzech nie zaniosłeś do serwisu jakiegoś?

2 pierwsze monitory były nic nie warte, więc sobie odpuściłem i pomyślałem, że stare, i czas na nich. Zresztą monitor poszedł w niedziele, a w tygodniu nie mam czasu jechać do serwisu, w sobotę podjadę i się spytam coś się stało. Bo jeśli dowiem się co konkretnie się zepsuło, to także dowiem się jak do tego doszło(?).

Podaj modele, to będzie wiadomo czy się opłaca naprawiać, czy to szajs poprostu, i nie wytrzymał próby czasu.

3 monitor który coś sobą reprezentował to LG Flatron W1934S, reszta nie ma znaczenia, bo to zwykłe kwadraty były. Nie znając przyczyny można oszacować koszty naprawy tego monitora? 

A tak poza tym, brat był dzisiaj się dowiedzieć w MediaMarkt co może być przyczyną. I pracownik powiedział, że to może być przejściówka bądź jakieś skoki napięcia. Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam zasilacz Corsair VS 550, trochę za mocny na mój sprzęt, ale innego nie było. I czy wymiana listwy na coś porządnego i w miarę taniego może mieć sens?

zasilacz

nie widzę związku, sypało by się więcej rzeczy jakby to była jego wina

I czy wymiana listwy na coś porządnego i w miarę taniego może mieć sens?

najtaniej to zmontować sobie własną, sklepowe rozwiązania są albo dobre albo tanie