Skocz do zawartości

Dla zwolenników win 8 :D wolna dyskusja

Recommended Posts

cześć! Jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie ale nie usuwanie :)

Otóż mój pierwszy laptop był z win 8. Oczywiście aktualizacja do win 8.1 :)

i jak wrażenia? Przyznam że na początku było ciężko (początki są trudne) a potem nawet przez myśl mi nie przeszło aby z niego rezygnować.

Wkurzała mnie opinia innych którzy mieli styczność z ósemką przez 5 minut: AHHH TE KAFELKI, nic nie można ogarnąć. Dosłownie!!! Każdy aby o tych kafelkach z których na dobrą sprawę nie trzeba korzystać xD

Na kafelkach miałem ustawione aby Offica i programy systemowe typu paint, kalkulator itp. Szybko się wybierało jeśli była potrzeba ;D

Teraz zainstalowałem win 7... Piewsze 3 dni masakra. Ile to trzeba się naklikać aby wejść w menedżer urządzeń xD Pierwszy problem powstał(pewnie banalny) gdy chciałem podzielić dysk 1TB na 4 partycje.

A jakie są wasze opinie o win 8? :)

Mówcie co się wam podoba!!!

Z powodu ?

Wszyscy przyszli i obecni użytkownicy Win 8.1 bezpłatnie dostaną Win 10Wątpię czy ktoś nie skorzysta...

13 stycznia 2015 roku nastąpił koniec wsparcia podstawowego natomiast jeszcze 5 lat będzie prowadzone wsparcie wydłużone. Piszę o windows7.

Czyli już nie zostanie wydana żadna poprawka.

Wsparcie wydłużone = wsparcie online /pomoc techniczna/

Edytowane przez Lord_Krecitsqa

Tutaj akurat się zgodzę, nic nie mam przeciwko darmowej aktualizacji. Jednak nie zamierzam płakać z powodu zakończenia supportu podstawowego byle wychodziły poprawki bezpieczeństwa do 7. Sam windows 8 pewnie nie skończy się z dniem premiery 10, bo nie wszystko się spodoba, itp itd.

Ciekawy temat. Każdy kto poświęci dłuższą chwilkę 8.1 na pewno nie wróci już do 7. Microsoft ma trudne życie ponieważ wieszkość userów nie ma pojęcia o komputerach i systemach operacyjnych. Tak samo win 7 to vista z service pack 3, ale dla ludzi 7 jest super, a vista dno. Z 8 przyszly głupie opinie ludzi i teraz jest jak jest. Windows 8.1 to najlepszy system od microsoftu i polecam się z nim zapoznać, jeśli znajdziecie chwilę wolnego czasu, naprawdę warto ;)

• Popieram 3

Vista zjadliwa była po wydaniu servispack 2 póżniej jak już polubiłem i zdążyłem przyzwyczaić się do niego wyszła 7-mka, z ktorej korzystam do dzisiaj. Ale jak robię ludziom lapki z windowsem 8.1 to powoli i ten system zaczynam rozumieć i lubieć. One wszystkie są dobre, wymagają tylko odrobiny czasu aby im poświęcić. A tak to w sumie wszystko jedno i to samo !!!  XP to dopiero był hit jak wyszedł w dawnych czasach.

Czyli już nie zostanie wydana żadna poprawka.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, zakończone wsparcie podstawowe świadczy o tym, że nie zostaną już wydane poprawki funkcjonalne (np. nowy DirectX), poprawki bezpieczeństwa będą wydawane jeszcze przez kolejne 5 lat.

XP to dopiero był hit jak wyszedł w dawnych czasach.

Żyliśmy chyba w innych światach. XP do premiery SP2 był systemem opluwanym przez 99% społeczeństwa. Komfort jego obsługi zostawiał wiele do życzenia, podobnie stabliność.

@@marek8967, pod Twoim postem nie wypada nic dodać. Święta racja.

• Popieram 2

Odnośnie poprawek :

Koniec wsparcia dodatkowego dla windows 8 to 10 stycznia 2023

Koniec wsparcia dodatkowego dla Windows 7 to 14 stycznia 2020

A to cytat z Microsoftu odnośnie tworu o nazwie 8.1 który to jest zaliczany jako Service Pack :

System Windows 8.1 bazuje na systemie Windows 8, ale zawiera też wiele ulepszeń oraz wspaniałych nowych funkcji w kluczowych obszarach, takich jak personalizacja, wyszukiwanie, aplikacje wybudowane, środowisko Sklepu Windows i łączność z chmurą. Ponadto w systemie Windows 8.1 wprowadzono nowe możliwości z zakresu zarządzania, mobilności, zabezpieczeń, środowiska użytkownika i sieci dla przedsiębiorstw. Cykl życia systemu Windows 8.1 podlega tym samym zasadom cyklu życia co system Windows 8, włącznie z zakończeniem świadczenia pomocy technicznej 10 stycznia 2023. Klienci z systemem Windows 8 będą musieli przenieść się do systemu Windows 8.1 w ciągu dwóch lat po dacie powszechnego udostępnienia aktualizacji Windows 8.1, aby zachować uprawnienia do pomocy technicznej w ramach cyklu życia systemu Windows 8. Aby ułatwić klientom bezproblemową aktualizację, udostępniono narzędzia do wdrażania i wskazówki.

Resztę zainteresowani sami znajdą na stronach microsoftu. Tak jest windows 7 nie dostanie nowych funkcji takich jak DirectX 12, natomiast ma być aktualizowany pod kontem zapespieczeń. To samo tyczy się windowsa 8 jest to wszystko elegancko wytłumaczone i normalny użytkownik może sobie sprawdzić wszystko na stronach Microsoft.

• Popieram 1

Resztę zainteresowani sami znajdą na stronach microsoftu. Tak jest windows 7 nie dostanie nowych funkcji takich jak DirectX 12, natomiast ma być aktualizowany pod kontem zapespieczeń. To samo tyczy się windowsa 8 jest to wszystko elegancko wytłumaczone i normalny użytkownik może sobie sprawdzić wszystko na stronach Microsoft.

Windows 8 ma dostać nowszą wersją DX11.x mającą mieć funkcjonalność DX12 (a przynajmniej jej większą część)

• 3 tygodnie później...

Ja mam 8.1 juz od pewnego czasu i nie wiem w czym problem, z aplikacji kafelkowych nie korzystam a menu start ósemkowe działa jako podreczny zbiór najwazniejszych shortcutów. A jak potrzebuje wejsc w jakies ustawienia systemowe to kikam znaczek windowsa na klawiaturze i wpisuje w szukajce i mam w sekunde. Fakt faktem kafelki sa do du*y ale przynajmniej nie przeszkadzaja w uzywaniu systemu.

• 3 tygodnie później...

Miałem 8 i tak średnio mi się widziała, teśkniłem długo za wysłużoną siódemką. Przyznam jednak sczerze, że wraz z updatem do 8.1 przyzwyczaiłem się do tego systemu i teraz jestem całkowicie zadowolony. Kafelek nie lubię, ale przecież nie trzeba z nich korzystać. Kumpel w pracy testował trochę 10 i twierdzi, że to taka trochę lepsza 8. Skoro aktualizacja będzie darmowa to pewnie dam Windows 10 szansę, zapowiada się dosyć elegancko ;)

• Popieram 1

WIN 7 oczywiście.

Na WIN 8 za dużo programów nie chodzi. I nie chodzi tutaj o gierki czy to co ludki używają najczęściej.

Ale to zależy od tego do jakich celów posiada się ten komputer. Win 7 jest 10 razy bardziej kompatybilny, są pod niego sterowniki do CCV każdej firmy, termowizji etc etc. Win 8 nigdy nie osiągnął dzisiaj takiego supportu jak Win 7. Kupując nawet nowy produkt można się naciąć na to iż z Win 8 są problemy. Z drugiej strony niektóre biblioteki są np tylko dla Win 8.

Z takich ciekawszych przykładów mogę podać np stare kamery termowizyjne ( sprzed 5 lat ) które działają poprawnie z palmtopami sprzed 8 lat :) i tyle. Kamera kosztuje 15 tysięcy więc wymiana na nowy model w tym wypadku to głupota.

IMO:

- PC czy laptop jest po to żeby być super uniwersalny i kompatybilny

- Jeżeli chcesz urządzenie dedykowane to kupujesz tablet albo PS

Edytowane przez nevercalled