Skocz do zawartości

Komputer z morele za okolo trzy tysiace

Recommended Posts

Zastosowanie komputera: gry

Kwota: 3,000zł(mogę dopłacić te 300zł)

Czesci które potrzebuje: procesor, karta, plyta, ram, obudowa, twardziel, zasilacz

Czy będę podkrecac: nie

Monitor: 720 jakiś LG, później kupie FULLHD

Specjalne wymagania: SSD (juz nie)

Częsci które posiadam: naped, dysk HDD 1TB jednak dysk wolalbym wymienic

Jednak jest bardzo wazna sprawa dotyczaca sklepu. Jeśli kupie części które potrzebuje(wymienione wyżej) i zloze zestaw u nich w sklepie z kodem promocyjnym, czy oni zaplombuja(zerwanie wiaze się z utrata gwarancji) wejście do srodka tak, ze nie będę mogl wsadzić dysku HDD i napedu? Jeżeli nie będzie można to proszę o zlozenie całego zestawu bez dysku SSD, wtedy wsadzcie jakiś tani naped i dobry dysk HDD. Z góry dziekuje za pomoc w razie pytan piszcie, nie wiem czy zrozumiale napisałem to o co mi chodzi.

Edytowane przez sansilas

Jesteś pewny z tym dyskiem SSD ? Przy takim budżecie, jeżeli PC ma być do gier to za bardzo się nie opłaca, SSD da Ci jedynie szybsze działanie systemu ale wydajności w grach nie poprawi. Za 3300 można złożyć już naprawdę dobry, wydajny zestaw a jeśli chcesz SSD to stracisz ogólnie całkiem sporo.

Moja propozycja jest taka, najpierw zetaw bez SSD za 3000-3300 a później z czasem jak będziesz miał pieniądze to po prostu dołożysz ;)

Co do pytania, spokojnie, kupujesz u nich części a złożenie komputera to tylko dodatkowa opcja nie wpływająca na gwarancję ;) Na spokojnie będziesz mógł ingerować w 'środek' obudowy.

Zestaw bez SSD:

http://www.morele.net/inventory/info/7owTfh/

Dobry 4 rdzeniowy procesor, aktualnie jedna z najlepszych kart graficznych, firmowy zasilacz, dobra obudowa jak za tę cenę. Ogólnie zestaw bardzo przyszłościowy i pograsz na nim długo na dobrych ustawieniach. Zestaw tanszy niż ten niżej i trochę lepszy.

z SSD:

http://www.morele.net/inventory/info/oSg7yB/

Słabszy procesor, jednak cały czas dobry i wystarczający do komfortowego grania. Tutaj masz mniej ramu o 4gb, w późniejszym czasie jak uzbierasz pieniądze po prostu kupujesz drugą kostkę i wpinasz do płyty, czynność prosta jak łączenie kloców lego ;)

______

Nie zauważyłem, że dysk już masz, zaraz zrobię poprawki zestawów.

______

ZAKTUALIZOWANE 

Edytowane przez _karol

Dziekuje bardzo za pomoc dotyczaca SSD, faktycznie odpuszcze go sobie. Co do zestawu bez SSD, ta karta graficzna jest wydajniejsza niz r9 290 trix oc od sapphire? Przegladajac forum zauwazylen, ze czesto pojawia sie plyta glowna od Gigabyte GA B85 ta bez M. Poczekam jeszcze na opinie i moze jakies uwagi innym uzytkownikow. Jrdnak bardzo dziekuje za poswiecony czas :)

Co do płyty głównej to w sumie można zmienić ją na gigusia ;) a co do karty graficznej, to szukałem testów ale jakoś nie mogłem znaleźć ale: cena tego tri-xa bardzo podobna do gtx 970 a za gtxem przemawiaja nizsze temperatury i jednak wydaje mi się, ze caly czas bedzie lepsza wydajnosc względem 290.

edit.

Trochę poczytałem więcej i ta karta od gigabyte będzie lepsza ;)

Ale poczekaj aż wypowie się jakiś specjalista, ja jeszcze 100% pewności co do swoich zestawów nie mam jednak wydaje mi się, że w błąd Ciebie nie wprowadziłem bo zestaw oparłem na informacjach z tego forum ;>

Edytowane przez _karol

Pobierz program MHDD, nagraj go programem na płytę np. ISO Burner i uruchom tak jakbyś system instalował, bootujac z płyty. Tam wybierasz ten dysk, robisz mu skan co trochę trwa, ale porzadnie Ci go sprawdzi i będziesz wiedział czy warto go zostawić czy trzeba zmieniać.

Aktualnie stary komputer jest rozlozony na czesci, nie mam jak tego sprawdzic. Plyta glowna mi siadla, dlatego chce kupic nowy komputer. Prawdopodobnie sprzedam go koledze za jakies grosze. Wolalbym posiadac nowy dysk.

Edit.

W miedzyczasie postanowilem zlozyc cos swojego.

http://www.morele.net/inventory/info/kWoAhD/

Oto moja wlasna propozycja zestawu, nie mam pojecia czy ten zasilacz wystarczy, czy moxe trzeba skombinowac lepszy. Nie jestes rowniez pewny karty, nie wiem czy r9 290 trix od sapphire bylby lepszy. RAAM dokupilbym po jakims czasie. Potrzebuje porady eksperta.

Edytowane przez sansilas

Dobra dziękuję za pomoc, RAM faktycznie wymienie, chyba na taki zestaw się zdecyduję. Natomiast dalej możecie pisać swoje opinie na temat sprzętu, który złożyłem wole być 200% pewny.

P.S: Poszedłby na tym Wiedźmin 3?

Edytowane przez sansilas
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...