Adek221 65 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Witam zakupiłem ostatnio nowe chłodzenie Raijiatek thermis plus dodatkowy wiatrak działa świetnie q6600 super temperatury podkręcałem w biosie nawet na 3,6 i chodził stabilnie w windows max temp 65 core do 60 testowane OCCT było ok napięcia ustawione były na 1,4 zmieniałem tylko napięcia i mnożnik niczym innym się nie bawiłem na początku dodałem napięcie pamięci na 2,10 jak widziałem na innym filmiku też było ok ale potem wziąłem na auto też było ok a problem jest taki że gry mi się zawieszają nie ważne czy jestem na 3,6 czy 3,2 czy 3,0 mam gigantyczne lagi pokaz slajdów grafika nawet nie dochodzi do 50 stopni jedynie na standardowym taktowaniu wszystko działa dobrze podzespoły Q6600 G0 Płyta Asus P5QL-E ddr2 4gb 1066 zasilacz Coller Master real power 620W karta gtx 460 Obecnie robie mem test nie wiem ile trwa cały test obecnie mam 162% i zero error Prosze o jakąś pomoc bios jaki posiadam American Megatrends Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Wszystko wskazuje na to,ze nie wyrabia karta.I nie chodzi o to,że grzeje się bo jak piszesz nie dzieje się tak.Ja widzę dwa wyjścia.Grać bez oc albo spróbować podkręcić kartę jeśli się da. Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Karta też po OC Core Clock 880 memory 2110 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Może zrób też test dysku twardego. I zajrzyj jeszcze do podglądu zdarzeń systemu czy tam nie ma dużo jakichś błędów opisanych...I jeszcze powiedz jaki masz system i czy zaktualizowany bios... Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Co do systemu kilka dni temu był robiony format przechodziłem z Visty na 7 więc system jest nowy a aktualizacji biosu nigdy nie robiłem Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Adek221 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 http://www.asus.com/pl/Motherboards/P5QLE/HelpDesk_Download/ Proponuję na początek wszystkie sterowniki do płyty głównej sprawdzić w zależności od ilości bitów systemu (32 czy 64). W miarę potrzeb wszystko uaktualnić.To może poprawić pracę i współpracę z systemem. To samo dotyczy systemu.Bardzo często aktualizacje windowsa naprawiają konflikty sterowników graficznych i płyty. Piszę tak nie w wyniku "ogromnej" wiedzy tylko własnego doświadczenia. Miałem już z kompem kilka razy poważne kłopoty,które znikały po aktualizacjach.... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A ja bym wszystko najpierw normalnie poskładał i dokładnie sprawdził na ustawieniach fabrycznych a nie od razu wszędzie gdzie się da podnosić zegary. Następnie jak już mam pewność że komp działa to procesor dostaje w pupke +87mV i testuje. Kartę podkręcał bym na samym końcu. Miałem to samo niby bangla a CS:GO po 5 minutach crash. Jak nie wiesz na jakich nastawach i napięciach dokładnie ma chodzić to musisz do tego dojść. Sam system świeży zaktualizowane co się da tak jak przedmówca radzi. Pogoń proca na prime95 przez 8 godzin. Cytuj Link to post Share on other sites
yofi80 11 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 sprawdz taktowanie magistrali pci-e powinien byc oddzielny dzielnik do tego wzgledem fsb Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Obecnie Zaktualizowałem bios i zainstalował wszystkie sterowniki które moglem było ich 3 testuję 3.5 20 min max tem procesora skacze między 65/64 core 0,1 nie przekraczają 60 58-59 core 2 nawet ma 37( po 25 min skoczyło jak inne 55) aż dziwne a core 3, 52 napięcie 1,37 maksymalne 1,38 a czy możlwe było że mam 4gb 1066 i gdy podwiększałem na auto mnożnik to po prostu częstotliwość ramu się podwiększała i mogło coś niestabile działać ? Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Adek221 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Tak, sprawdź te pamięci. Najlepiej ustawiać przy OC na manual wszystko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Obecnie mam 1056 coś takiego bo inaczej nie mogłem ustawić aby była liczba 3,500mhz jest na manual Obecnie temperatury 63 stopnie niedługo 40 min i nadal wszystko stabilnie w momencie gdy po dłuższym czasie wszystko będzie ok. będzie oznaczało ze praca procesora jest nie naganna w kontakcie z grami i za lagi będzie odpowiadało cos innego ? Testowałem na grze Dead Rising 3 tam pobór nie przekraczał nawet 60% mocy obliczeniowej Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Adek221 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jeszcze jedno pytanie.Kręcisz z pasji czy z musu? Ja mam dość duże możliwości kręcenia swojego procka tak do 4,7 i utrzymania stabilności systemu.Tylko ponieważ nie jest mi to do niczego potrzebne to odpuściłem.Wszystkie gry chodzą mi bez "zająknięcia".... Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jeszcze jedno pytanie.Kręcisz z pasji czy z musu? Kręci bo kręcenie jest trendy chyba, ale z tego co napisał to pierwsze kręcenie w życiu chyba. Cytuj Link to post Share on other sites
Adek221 65 Napisano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) jarrino z obu powodów, z jednej strony q6600 nie jest już jakiś super szybki zawsze go miałem na 3,333mhz gdy miałem stare chłodzenie pentagrama karakorum nie miałem takich dobrych temp jak an obecnym i na dodatek postanowiłem zmienić pastę i urwałem nie chcący te plastikowe kołki powiedziałem sobie ze nie mam ochoty już ich gdzieś na allegro czy po sklepach ich szukać, na morele chłodzenie zakupiłem i jestem zadowolony, stare chłodzenie może opchnę za jakieś grosze bo poco ma mi to siedzieć w szafie, na danej konfiguracji chce posiedzieć do wakacji i wtedy coś innego sobie zakupie zostawiając chłodzenie, dyski,napęd i zasilacz, konwertuje filmy i muzykę i czasami lubię popykać w strategie europa czy crusader kings albo football manager a tam dobry proc się przydaje Tak to moje takie pierwsze poważne kręcenie, po prostu nie miałem ochoty prosić znajomych o pomoc przy kręceniu, zmiany pasty itd sformatowałem dysk zainstalowałem windowsa wyczyściłem komputer zmieniłem pastę zamocowałem chłodzenie. Wiem że to wydaje się dla was codziennością ale ja jestem trochę dumny z siebie i teraz ogarniam te podkręcanie Pozdrawiam was i dzięki za pomoc z góry godzina 1:24H i tempy 64 core 0 podskoczył do 60 core 1 57 core 2 54 core 3 55 Wszystko działa jak należy gry tak samo stabilna praca na 3,500mhz dalej nie będę go już katował nie ma sensu temperatury po ponad 3h były 65stopni Nie wiem co mogło być nie tak może sterowniki i nowy bios pomogły albo taktowanie pamięci w trybie auto podskakiwały na większą częstotliwość niż płyta pozwalała ustawiłem na manual i nie ma tego samego problemu Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Adek221 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie jarrino 3912 Napisano 9 Stycznia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A ja to się cieszę,że udało ci się ustabilizować system i że działa jak trzeba.... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts