Skocz do zawartości

Usługodawca internetowy, a deklarowana wartość transferu

Recommended Posts

Witajcie,

Posiadam internet w Multimedii. Do końca roku używałem 60Mb/s, gdzie w praktyce otrzymywałem 50Mb/s. Obecnie mam 120mb/s, ale nawet w porach, gdzie teoretycznie obciążenie sieci nie powinno być duże, moje łącze osiąga rzeczywistą wartość 98-102Mb/s.

Tak, wiem, że usługodawcy deklarują DO np. 120Mb/s, ale moje pytanie jest inne.

Dzwoniłem na infolinię w tej sprawie kilka razy i jeden pracownik powiedział mi, że prędkość łącza powinna wynosić ok. 90% deklarowanej wartości.

W moim przypadku jest to na ogół 80-83%, z czego nie jestem zadowolony.

Nie mówię tu o pojedynczych przypadkach - taki stan rzeczy jest stały (no, może poza nocą).

Czy mogę jakkolwiek dociekać swoich praw? Jak wymusić na Multimedii wywiązanie się z umowy i udostępnienie tych co najmniej 90% łącza?

prędkość łącza powinna wynosić

Tutaj jest to dobrze ujęte, powinna... miałem podobne zmartwienie. Czytałem umowę z usługodawcą i doszedłem do wniosku, jako że w umowie nic nie ma na temat prędkości interntu, że to usługodawca "łaskawie" daje nam prędkość internetu taką jaka jest.

Sprawdź, może u Ciebie w umowie jest coś o prędkości internetu, bo to, że na infolini tak powiedzieli to nic nie znaczy.

To ten pracownik nie miał racji. Nie ma czegoś takiego jak 90% deklarowanej prędkości łącza.Jest natomiast jak pisze Domi675 umowa,którą zawarłeś z Multimedia.Jeżeli w umowie jest napisane do 120 to chyba jest to jednoznaczne.Możesz nawet 10 dostawać i będzie w porządku. Ja mam w umowie z Orange napisane do 10 a otrzymuję 6,5. Jest to spowodowane odległością i jak dadzą szybciej to bardzo często zrywa.Także kieruj się tylko umową,którą podpisałeś....

Przepraszam autorze,rozumiem twój niepokój związany z prędkością otrzymywanego łącza,ale czy warunek,który postawiłeś przy przedłużaniu umowy został spisany w niej?  Jeśli nie to możesz mieć tak jak ja lub olek22 i nic z tym nie możemy zrobić,niestety......

Zwykłym kablem ethernetowym?

Zwykły kabel ethernetowy UTP kat. 5e ogarnia 1Gbps (~110-115MB/s realnego transferu) przy zapewnieniu odpowiedniej infrastruktury.

Jeśli nie to możesz mieć tak jak ja lub olek22 i nic z tym nie możemy zrobić,niestety......

Nie do końca się z tym zgodzę. Jeżeli przedłużał umowę za pośrednictwem infolinii i rozmowa została zarejestrowana to jeżeli uzyskał od konsultanta taką informacje (czy zapewnienie) będzie mógł domagać się rekompensaty/poprawy jakości łącza.

• 5 tygodni później...

umowę masz podpisaną na wartości przesyłu "DO" nie od .

Tak samo jak QoS nie jest objęty w tych umowach.

Stara sprawa :P

Natomiast internet w umowie masz mieć przez 90 czy 95 % czasu także jak często nie masz to reklamuj.

Natomiast jak to jest jakaś większa sieć to możesz spróbować złożyc reklamacje - czesto dla dobra marki sieci moga cos ci probowac pomoc.