Skocz do zawartości

płyta do AII 860K

Recommended Posts

Czy do tej plyty z Karen ( MSI A88X-G45 Gaming) najbardziej opkacalny bedzie ten Athlon 860k? Czy lepiej wziac jakis inny np. APU? Oplaca sie przesiadka z Phenom II 955 na tego Athlona 860k? Przy zalozeniu ze doloze powiedzny 50 zlotych.

Zależy jaki Phenom.

Zastosowanie... hmmm. U mnie z tym różnie.

Komputer używany głównie do przeglądania neta, amatorska obróbka zdjęć.

Jestem fanem Assassin's Creed i gram chyba tylko w to. Odkąd przeszedłem Black Flag nie grałem w nic. 

Teraz gram w Unity, ale denerwuje mnie optymalizacja. Mój komputer to nie rakieta, ale bez różnicy jest czy gram w 1920x1080 czy 1366x768 (czy jakoś podobnie).  Czasami odpalę Gta4 i chciałbym pograć w Gta V (jak wyjdzie).

Dlatego zastanawiam się nad zmianą na coś szybszego, bez pakowania w komputer dużej kasy. Nie mam czasu na granie (w tygodniu może pogram z 5h), więc szkoda mi rozbudowywać kompa z grube tysiące.

Przeglądając forum zacząłem zastanawiać się nad Athlonem 860k + MSI A88X-G45 Gaming.

Tylko nie mogę znaleźć informacji czy taka przesiadka zmieni cokolwiek w odniesieniu do mojego obecnego konfigu:

AMD Phenom II x4 955 @ 3,7GHz + Gigabyte GA-990XA-UD3

Czy lepiej może zainwestować w jakiegoś FX na AM3+?

Myślałem też o jakiejś i5 ale te co podałeś to stare procesory.

To co podałem to nowsze technologie i pełna gwarancja.

A co myślicie o pozostaniu przy AM3+ i kupnie fx-8320?

FX-8320 zapewni lepszą wydajność w zastosowaniach o większej ilości wątków, Steamroller ma trochę wydajniejsze rdzenie. Sam jeszcze mam w kompie FX-8320 i tą płytę(rev. 4.0). Generalnie warto podkreślić, że chipset A88X jest lepszy od 990FX(problemy z prędkością SSD i RAM i obsługuje PCI-E 3.0). Do tego na FM2+ bardzo możliwe, że pojawi się Carrizo. Athlon 860K obsługuje równiez dużo szybsze pamięci RAM.

To jak myślicie:

1. zostać przy obecnym mobo (Gigabyte GA-990XA-UD3) i wrzucić fx-8320 (zamiast Phenoma II 955BE)

2. kupić Athlon 860k + MSI A88X-G45 Gaming

Mniejsza o koszt, chodzi mi bardziej o wydajność w grach. Chociaż, pewnie koszt mniejszy by był przy zmianie platformy...

Stricte do gier to nie kupowałbym tego Athlona, to mimo wszystko low end. Możesz zastanowić się nad FX 8320/ 6300, zmienić platformę albo zostać z tym co masz (jeżeli nie czujesz potrzeby zmiany).

Potrzebę zmiany czuję chyba z chęci wymiany czegoś za niewielkie pieniądze :) (nowa podstawka i procesor ciut lepszy??)

Ale jak się ma nie za wiele polepszyć to rzeczywiście chyba zostanę przy tym co mam na razie.

Jeszcze teraz ze mojego Phenoma wziąłbym jakieś pieniądze, a za jakiś czas nie wiadomo...

Jak się trafi jakiś fx (8320 lub 8350) za dobrą cenę to kupię, a tak to zostawiam bez zmian.

Edytowane przez dario83

wiesz, z drugiej storny 860k + MSI A88X gaming to 500 zł, prawdopodobnie tyle weżmiesz za swoje stare części, wydajnościowo będziesz trochę na plus, a będziesz miał nówki na gwarancji, które za rok będzie chyba łatwiej sprzedać i całkiem zmineić platformę

bossk no właśnie też myślałem w ten sposób. Bez dokładania gotówki (ewentualnie z 50zł) miałbym nowe części.

Z kolei żeby zmienić Phenoma 955be na fx-8320 (8350) trzeba dołożyć trochę kasy.

Crout, a na ramach co mam nie będzie to działało jak należy? Mam 4 kości po 2GB (Kingsotn HyperX Blue 1600Mhz).

No i te Athlony podobno dobrze się kręcą (fx'y pewnie też :) )

Edytowane przez dario83

będzie działało ok na tych ramach. Tylko gdybyś nie miał, to mógłbyś kupić jakieś 1866/2133/2400. Chyba, że sprzedasz z ramami (jak znajdziesz kupca w dobrej cenie) i kupisz nowe.

Ramy i tak najważniejsze w apu

ja będę celował w 2133 cl9, 2400 cl9 za drogie na chwilę obecną, a co do wydajnosci to fakt, athlony obsługują szybsze pamięci, wogóle nowszy rdzeń, chipset itp. Oby Carrizo wyszło na desktopy i używało fm2+