Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii R9 3xx/4xx/5xx

Recommended Posts

Przy premierze RX 480 nie było pokazywanych niereferentów a teraz są więc myślę że będzie dużo lepiej. Sam czekam na integrze na testy RX 470 i wtedy porównam co lepiej. Czy RX 480 czy RX 470. Nie muszę grać we wszystko na maksymalnych. Ze względu na FreeSync w monitorze nie biorę po uwagę GTXów.

eżeli RX 470 będzie dobrze wyceniony to może być hitem ale znając życie zapewne janusze w PL zaśpiewają za niego z 1000zł

Po tym co mogliśmy widzieć przy 480 szczerze wątpię, a tyle co "janusze" wołać będą za 470 powinna kosztować 480.

Trzeba jeszcze wrócić do kwestii wydajności, 480 w stosunku do swojej ceny wcale nie zapewnia jakiegoś nie wiadomo jakiego kopa (gierki, bo w innych sprawach daje radę, ale nie poruszam tego na tym forum), zatem 470, która będzie już na start sporo gorsza - za około 1000zł - nie, szkoda nawet rozważać. (to moje skromne zdanie).

Edytowane przez lojewuti

Najlepszy inżynier AMD testuje nowe chłodzenie referencyjne:

i pomyśleć że w 2008r zapłaciłem za 8800GT 700zł i grałem we wszystko co chciałem....

Do września 2008 roku dolar kosztował 2.20zł Dodajmy, że wtedy 700 zł to jak dzisiaj 800. Czyli zapłaciłeś na dzisiaj ok. 1450zł.

A za to kupisz 1060 i pograsz we wszystko. 

• Popieram 4

Własnie, tamte czasy to byl najsłabszy dolar w historii  i nie można tego traktować jako wyznacznik. Teraz dolar ma faktyczną wartość, co w połączeniu z nasza nienajsilniejszą złotówką daje własnie takie rezultaty. Nasza złotowka zaczynała słabnąć za czasow poprzedniego rządu, a za czasów nowego nic się nie zmienilo. Co ciekawe niektórzy bardzo korzystają na tym, że zlotówka jest słaba w stosunku do innych walut. Jak w przyrodzie, jeden korzysta, a drugi traci :D nabywcy sprzetu elektronicznego niestety traca 

Edytowane przez marcelo92
  • Popieram 1

A ja pamiętam jak z wojska wyszedłem, a to już minęło 27 lat. ;) Ale zgredem jestem ! :o Sorry za "nie na temat"  ale dzisiaj sobota i człowiek trochę szczęśliwy jest.   8-)

Edytowane przez daryzda
  • Popieram 2

A ja pamiętam jak z wojska wyszedłem

Mi opowiadali, bo mało pamiętam, a komórek nie było i nagrywanie filmików nie było takie modne jak teraz. Cieszę się, że masz świetny humor, ale coś może wniósłbyś do tematu na temat "udanego, wysoce sprawnego energetycznie, szybkiego i taniego chipa rx" (lool)

A za to kupisz 1060 i pograsz we wszystko.

Z innej strony, jak kilka lat temu kupiłbyś np 7970 (czy nawet 50) to w sumie do dziś pograłbyś we wszystko, a p premierze swoje to te karty też kosztowały.

Ciekawe bo w rx 470 sapphire można podpiąć zasilanie 6 pin jak i 8 pin. Trochę bez sensu. Kto by chciał ograniczać swoją kartę niedoborem energii. Jest to pewnie pozostałość bo marketingowym bełkocie dla mas od amd. Nie obraził bym się gdyby powiedzieli wprost: nie mamy tak energooszczędnych kart jak konkurencja, ale za to mamy lepszą wydajność w niższej cenie. Nikt oprócz fanbojów zielonych nie robiłby problemu.