cooger 2076 Napisano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Zrobiłem mały Blitzkrieg w piwnicy i dotarłem do dawno zapomnianych artefaktów. Dla osób o słabym sercu od razu zaznaczam - większość pudełek na zdjęciach jest wyłącznie pudełkami za to sprzęt jest najprawdziwszy z prawdziwych. Zaskoczeniem okazała się być stacja Intergrapha, miało być 386 a jest coś zupełnie innego! I małe co nieco backgroundu jeśli chodzi o TD-4: The company’s intent was to use standard Intel microprocessors and add Intergraph’s own graphics accelerators and monitors. The resulting units would be somewhere between PCs and workstations in performance and, as a result, Intergraph decided it would call them “personal workstations.” By building its own product line of PCs and servers, Intergraph hoped to keep as much of its manufacturing infrastructure as busy as possible. Part of the announcement included three new PCs based on Intel’s 90- Mhz Pentium processor called the TD-3, TD-4 and TD-5. Intergraph’s personal workstations were typically priced higher than standard PCs but less than UNIX workstations. While a TD-2 started at around $6,000, a TD-5 with dual 27-inch monitors and the high performance GLI graphics accelerator would set a customer back nearly $58,000. The company set out to sell these units to a much broader market than simply to their own CAD and mapping customers. As part of the company’s strategy in establishing itself as a PC vendor, Intergraph had a separate booth at the A/E/C SYSTEMS’94 conference in Washington, D.C. just for its hardware products and had its computers in other vendors booths as well. It was strange to see AutoCAD running on an Intergraph computer system in the Xerox booth. Tak to było: 2 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nieźle zaopatrzona piwniczka a i widzę, kolega z kanarkiem biega? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nieźle zaopatrzona piwniczka a i widzę, kolega z kanarkiem biega? większość pudełek na zdjęciach jest wyłącznie pudełkami Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Szkoda, że samo pudełko Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Taki weekendowy nabytek: Dostałem go na zasadzie: pewnie Ci się przyda Zidentyfikowałem jako płytę TC38 Tulipa. Pakowali to w obudowy typu slim. Na pokładzie jest karta graficzna, kontroler IDE, FDD i I/O. Wygląda też na to, że jakaś pamięć jest wlutowana. Zasadniczo tylko dokładamy dźwiękówkę i lecimy z balem. Jedyny problem to znaleźć pinout żeby podłączyć baterię bo na płycie nie ma więc musiała być zewnętrzna. Płyta musi jednak poczekać na lepsze czasy, zupełnie nie mam kiedy się tym zająć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 25 Marca 2018 Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Jedyny problem to znaleźć pinout żeby podłączyć baterię bo na płycie nie ma więc musiała być zewnętrzna. Z tego co udało mi się na szybko znaleźć w necie to szukaj pinów baterii w J2. Zworką J14 ustawiasz czy bateria jest akumulatorkiem (zworka zamknięta) czy baterią niezdatną do ładowania (otwarta). http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/T/TULIP-COMPUTERS-486-TULIP-486-DC-DT-TC38-1.png Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dużo tych pinów w J2 W każdym razie jak już się za nią wezmę to chyba przetestuję Twoją metodę mycia bo płyta ma na sobie niezłe pokłady kurzu Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 26 Marca 2018 Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Dużo tych pinów w J2 Tam jest tylko głośniczek, power led i bateria. Jak elektryk jesteś to znajdziesz w kilka minut Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Tam jest tylko głośniczek, power led i bateria. Jak elektryk jesteś to znajdziesz w kilka minut Łe, jak tak to luz.Tylko kwestia polaryzacji pozostanie do rozkminienia. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 26 Marca 2018 Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Jak zamkniesz J14 to powinno pojawić się napięcie ładowania baterii więc polaryzacja baterii będzie taka sama jak napięcia ładowania. http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/T/TULIP-COMPUTERS-486-TULIP-486-DC-DT-TC38.html Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Tak.... tylko co z tym zrobić? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Sprzedać ! Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Przecież to świeży zakup Do kolekcji. Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Ahh myślałem, że coś odkopałeś i chcesz się pozbyć Btw, jakby ktoś miał do sprzedania coś z okolic roku 98 na Pentium 2 to dawać znać. Może być bez voodoo Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 @@orbik, Całego kompa chcesz kupić czy części ? Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Hej, Raczej całość, ewentualnie może nie być obudowy/zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2019 Mam całego kompa z Asusem p2b i i740, mogę rozważyć odsprzedaż choc to jedyne p2b które mam. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 @@orbik, Też mam kompa z PII 350 na sprzedaż. Jutro zrobię fotki i napiszę dokładnie jaka konfiguracja. Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Dzieki piszcie na PW ew jak macie duzo fotek to maila podam Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 11 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 tylko co z tym zrobić? Wow! Udało Ci się zdobyć jeszcze zafoliowane Xeony. Niegdyś były warte sporo i ludzie wzdychali na ich widok, a co zrobić. W zasadzie masz dwa wyjścia, albo czekać i sprzedać je kiedyś jakiemuś kolekcjonerowi, jak już ich nie będzie, albo szukać płyty z 2 / 4 slotami 2 i złożyć sobie retro pc oparty o te klocki. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Mimo, że czas na budowę Retro Lab nadejdzie pewnie nie wcześniej niż za rok to już łapię wyposażenie Jednym z elementów labu ma być sieć na koncentryku w standardzie 10Base2. W związku z tym potrzebny był hub z BNC. Wybrałem rozwiązanie bezkompromisowe 3COM Superstack Switch II 1000 i do niego transceiver Coaxial Module. A co mi tam, zaszalałem. Switch kosztował 4,99pln Wysyłka podniosła wartość znacząco - razem 13,98pln. Moduł z wysyłką 28,99pln a wentylatory (domagały się wymiany) 26,99pln. Razem 69,96pln. Switch to model z roku 1997. Czyli czasy Pentium MMX i pierwszych Pentium II. 10Mbps było wtedy standardem więc switch posida 24 porty 10Mbps (10-BaseTX) oraz jeden port uplinkowy 100Mbs do sieci korporacyjnej . Port 1 zastępuje moduł TCVR w moim przypadku. Maszyna została dogłębnie wyczyszczona, wentylatory wymienione i podłączona przez RS-232 (tego wymaga wstępna konfiguracja bo trzeba nadać właściwe IP). Działa, ale niestety nie mam hasła administratora. Na całe szczęście z poziomu konta security idzie wszystko skonfigurować. Moduł TCVR jest widoczny. Czeka na podłączenie pierwszej maszyny Kilka fotek dla ucieszenia oczu: 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Wygląda jak nówka sztuka nieśmigana Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Trochę brudu z niego zeszło. Dzisiaj dojechał 'core'owy' do kompletu - 3Com SuperStack II 3300 3C16981 - koszt: 20pln + KW Całe 12 portów 10/100Mbps Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14085 Napisano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Żebyś się wcześniej zgłosił z tym pomysłem, stare sprzęty sieciowe też kiedyś mogłam wziąć z pracy bo szły do utylizacji i leżały sobie swobodnie w pudłach na korytarzu Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 A ile razy mówiłem, żeby nic nie wyrzucać, tylko konsultować? Parka razem: Ten 3300 hasło admina ma puste Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts