Skocz do zawartości

Fajne mobo pod OC 1150

Recommended Posts

Witam, poszukuje jakiegoś fajnego wmiare taniego mobo pod 1150. Interesuje mnie fajne oc (na i5 4690k + nemesis) Dzwiękówki może nawet nie być, używam xonara dx. Fajnie by było jakby była jakaś fajna sieciówka, zapewniająca fajne pingi w grach (lol, csgo, etc.). Interesuje mnie jak najtaniej, moze byc uzywka lub nowka, budżet mam około 600zł na mobo. Osobiście preferuje msi.

Widze że szukasz czegoś z killerem, niestety nigdy nie miałem okazji go używać ale z tego co widziałem powoduje częste problemy np.ze zrywaniem połączenia.Nie musisz wydawać aż tyle na dobrą płytę ja mogę polecić As Rocka extreme 4 bądź starszego brata z97 extreme 6.Radzę poczytać o tych gamerskich sieciowkach.

Widze że szukasz czegoś z killerem, niestety nigdy nie miałem okazji go używać ale z tego co widziałem powoduje częste problemy np.ze zrywaniem połączenia.

Miałem Killera na Z87I Gaming i połączenia były stabilne nic nigdy nie było przerywane, pingi ok ogólnie do grania bez zastrzeżeń. Jedyny minus to to, że nie byłem w stanie na niej osiągnąć maksymalnej przepustowości mojego łącza (100Mbps) w testach takich jak speedtest,net  maksymalnie było 60-70Mbps z Intelem czy nawet Realtekiem nie ma takiego problemu. Niemniej podejrzewam, ze przyczyną mogło być oprogramowanie Killera, które priorytet daje np. grom więc taki test mógł zostać celowo przyblokowany. 

A wracając do pytania o płytę to jeśli budżet wynosi 600zł i płyta ma być do OC to najciekawiej wygląda MSI Z97 Mpower (choć oczywiście równie dobrze można podkręcać na dużo tańszych płytkach nawet G43 da radę).  

• Popieram 1

Do i5 wystarczą dobre 4 fazy. Szkoda kasy na mpowery czy podobne płyty. Co do sieciówki . Tak jak koledzy pisali, zdarza się, że powoduje to problemy. Sama karta nie jest specjalna. Po prostu ustawia wyższy priorytet dla gier przez co ma być niższy ping. Cała filozofia. Nie polecam asrocka bo w serii z97 zdublowali fazy zasilania przez co np ex4 ma na prawdę 4 fazy zamiast 8. W prawdzie tak jak pisałem 4 wystarczają, ale w tej cenie można mieć gaming 5 od gigabyte. Posiada ona prawdziwe 8 faz. Jak chcesz oszczędzić to bierz

http://allegro.pl/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97x-gaming-5-z97-ddr3-i4687959505.html