Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia GF serii 9xx

Recommended Posts

Ja mam chłodzenie, które dedykowane jest dla GTX780. Zarówno baseplate jak i backplate nie pasują na 980 ale radiator jak najbardziej. Dokupiłem radiatory na sekcję zasilania i pamięć vram i gra gitara. Trochę brzydko to wygląda bo między radiatorem Inno3D a PCB wystają miedziane radiatorki no ale innego sposobu zamontowania nie było. ;)

Chłodzenie dedykowane dla GTX780 nie pasuje na 980/980Ti!

nie wiem jak to wygląda z chłodzeniami 'wietrznymi' ale odnośnie chłodzenia wodnego to dla evga classy - blok EK 780 pasuje do 980Ti :)

----

inna sprawa odnosnie ASIC i kręcenia się kart z serii 9xx.... nie podoba mi się blokowanie przez nvidię kręcenia grr... http://forums.evga.com/STATEMENT-BY-KINGPIN-THAT-PROVES-900-SERIES-DOES-NOT-SCALE-WITH-VOLTAGE-NO-MATTER-BRAND-m2362059.aspx#2362059

OMG, czyli wierzysz, że NVIDIA celowo zamontowała w każdej karcie "moduł", który przy pewnej temperaturze czy napięciu, blokuje możliwości OC? :D

Nie wygłupiaj się i poczytaj o tym trochę. Każdy po podstawówce wie, że dane materiały zachowują się inaczej w różnych temperaturach...

Obawiam sie ze wszystkie gtx 970 nie posiadają wyjscia D-Sub i trzeba uzywac przejsciowkl (a wiadomo jak to z tymi przejsciowkami jest, czasem wszystko jest w porzadku a innym razem sa jakies problemy).

Najmocniejszą kartą z Geforce'ów z wyjsciem D-Sub jest chyba model 750 Ti :)

Nie wiem czy zablokowali. Ten temat to tylko potwierdzenie tego o czym pisza na forach ze mimo podniesienia napiecia nic to nie daje... jak jest w praktyce to nie mam pojecia ale jesli na pewnym etapie konczy sie oc to nie ma sensu brac kingpina bo wystarczy zwykly trafiony acx z asicem 70%..

Rozumiem, że wymagasz niekończącego się potencjału OC? Muszę Cię zmartwić, ale każda karta ma swoje granice. Jeżeli potencjał na poziomie 30-40% od fabrycznych taktów i to na powietrzu to słabo, to ja nie wiem czego Ty oczekujesz.

Co do wersji Kingpina, oczywiście, że to nieopłacalny zakup dla zwykłego użytkownika. Poczytaj do kogo skierowany jest ten model.

Coś o nowej obniżce od NVIDII :

GeForce GTX 980 wynosi 479 dolarów. Cenę obniżono z kwoty 499 dolarów. Zmiana może i nie jest jakoś specjalnie duża, ale pozwala Nvidii jeszcze mocniej odskoczyć od flagowców AMD, za które trzeba zapłacić co najmniej 550 dolarów. Warto przypomnieć, że pierwotnie GeForce'a GTX 980 wyceniano na kwotę 579 dolarów, a więc do dziś cena spadła już o 100 dolarów. Jeśli chodzi o kartę GeForce GTX 980 Ti to także w tym przypadku cenę zmniejszono o 20 dolarów - z 649 do 629 dolarów.

(Skopiowane z konkurencyjnego portalu)

No to AMD ma już niezły orzech do zgryzienia... Tylko trzeba czekać z miesiąc aż ta obniżka dojdzie do nas.

Wyszedł R9 390, który pod względem wydajności okazał się być porównywalny z GTX 970 i co na to sklepy? Zamiast obniżyć ceny "starszej" karty jaką jest 970-tka, podniosły ceny R9 390 o 100 zł.

Zapewne przez kurs dolara.  :rotfl:

http://img.sadistic.pl/pics/dbd82ff9e6c0.gif

@up

Biorąc pod uwagę że r9 390 to praktycznie r9 290, to raczej cena gtx 970 szybko nie spadnie.

BTW AMD mogło skupić cześć r9 290 z rynku i powkładać je w nowe pudełka. Oznaczyć ją jako r9 390 limited 4GB edition i sprzedawać 100zł taniej niż "nówkę" r9 390. Wykupić jeszcze kilka sponsorowanych artykułów i po sprawie. Czysty zysk! ;)

trochę późny 'njus' na polskich portalach ale cóż... a co do pascala jedna rzecz mi umknęła wcześniej i się załamałem całkiem... NV-Link będzie a wiec aby uruchomic takiego pascala bedzie trzeba plyte glowna zmienic bo na pci-e to nie ruszy, a jak sie zmienia plyte glowna to nie ma sensu isc w z170 tylko w x99 ale ładowac sie w x99 i kosci ddr4 to jakis koszmar tym bardziej ze intel ruszy z nową architektura za 2-3 lata...

...no nic, chyba jednak pozostanie kupic tego kingpina..

NV-Link będzie a wiec aby uruchomic takiego pascala bedzie trzeba plyte glowna zmienic bo na pci-e to nie ruszy, a jak sie zmienia plyte glowna to nie ma sensu isc w z170 tylko w x99 ale ładowac sie w x99 i kosci ddr4 to jakis koszmar tym bardziej ze intel ruszy z nową architektura za 2-3 lata...

WTF ???