Andrew 5940 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 To że jak chłodzenie jest za ciche to słychać cewki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 To najlepiej referenta kupić Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Bo raczej ocenia sie kulture pracy calej karty. Co do >500 fps to on w Quake 3 na niej gra czy co?? No ale jak ponizej 500 fps nie piszczy to faktycznie mozna to pominac, bo to iscie absurdalna ilosc klatek/s Edytowane 3 Listopada 2014 przez verul 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 w L4D2 można mieć dużą ilość fpsów Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jak oceniać, to całą konstrukcję a nie tylko chłodzenie. Co z tego, że chłodzenie jest ciche jak karta piszczy i skwierczy? Nowe GTXy są pod tym względem po prostu słabe, bubel za grube pieniądze. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) @RagnarPC u Niego stoi obok monitora, na biurku, jakieś 30-40cm od ucha. Wszystko zamknęliśmy w Air 540tce, czyli obudowie zdecydowanie nastawionej na wentylację, nie na wyciszenie. Uwierz mi, że karta była praktycznie niesłyszalna. Najgorzej wypadły wentylatory obudowy (pod względem głośności).EDIT:Ja nie wiem, czy nikt nie czyta, czy o co chodzi... karta piszczy podczas wyświetlania ogromnej ilości kl/s! Jest Vsync, jest DSR (można ustawić sobie "4K" i nawet starsze tytuły staną się bardziej wymagające). Jest tyle możliwości...Dla mnie największym problemem jest "wątła" konstrukcja. Piszczenie cewek przy tylu klatkach to już norma niestety. Ja w tym problemu nie widzę, gdyż... jak wyżej (vsync i te sprawy). Edytowane 3 Listopada 2014 przez Karol1701 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Ale piszczące cewki są jednak wadą, co nawet MSI przyznało twierdząc, że pracują nad wyeliminowaniem problemu. A włączanie v-sync, to jedynie obejście problemu a nie jego rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 I input lag. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Input lag mi nie przeszkadza, jeżeli nie jest to gra przez sieć. A gry, w które On gra (sieciowe), to: BF4, CoH2. Ani tu, ani tu nie ma szans na tak dużą wartość klatek/s. Chciałem się podzielić z Wami moją opinią Easy, easy... Bo raczej ocenia sie kulture pracy calej karty. Co do >500 fps to on w Quake 3 na niej gra czy co?? No ale jak ponizej 500 fps nie piszczy to faktycznie mozna to pominac, bo to iscie absurdalna ilosc klatek/s Dokładnie o to mi chodzi! absurdalna wartość, rzadko się zdarza.Jak robiłem krótki teścik w Valley, przy wyłączaniu benchmark'a jest "ekran pożegnalny"... wtedy są właśnie takie masakryczne wartości Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Nie no spoko,chodzi mi bardziej o menu gry i jakieś przerywniki.Skoro jemu to nie przeszkadza to nam nic do tego,niech się dobrze sprawuje. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Easy, easy... http://pu.i.wp.pl/k,Mzg1ODA2MzQsNjM2NTM0,f,css.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Ale piszczące cewki są jednak wadą, co nawet MSI przyznało twierdząc, że pracują nad wyeliminowaniem problemu. A włączanie v-sync, to jedynie obejście problemu a nie jego rozwiązanie. Z wadami jest tak samo jak z zaletami (Coelho...). Kiedyś za zaletę uważano dołączony do obudowy wentylator. Teraz jest to norma i nikt o tym nie wspomina. Dla mnie piszczące cewki to podobna sytuacja. Tak ogromna ilość kart cierpi na tę przypadłość, że staje się to normą (oczywiście nie powinno). Jeżeli karta by piszczała zawsze pod obciążeniem, to z pewnością bym to zaliczył do wad. A tak, nie stanowi to dla mnie problemu, bo można temu zaradzić + większość kart tak ma. EDIT: Właśnie... jak to jest z tymi MENU/przerywnikami. U mnie przy włączonym VSync zarówno MENU, jak i przerywniki są wyświetlane w 60kl/s lub 30kl/s (ustawienia z gry). A nawet gdyby nie były, to można zawsze włączyć to z poziomu sterownika, wtedy na pewno będzie ograniczenie w każdym przypadku. Edytowane 3 Listopada 2014 przez Karol1701 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Tak ogromna ilość kart cierpi na tę przypadłość, że staje się to normą (oczywiście nie powinno). No i to jest problem, bo my klienci się na to zgadzamy i za chwilę się okaże, że piszczące cewki to norma 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 No niestety... w teorii to klient powinien mieć przewagę nad producentem. Ale w praktyce to oni mają nas w garści. Dopóki nie pojawi się producent, który to naprawi, to nikt się tym nie zainteresuje na tyle, by problem wyeliminować. Oni nic na tym nie tracą (nawet to nie podlega gwarancji...), karty i tak sprzedają. Cytuj Link to post Share on other sites
verul 373 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Ale tak na serio to gdzie sie doszukac informacji o tym jak karta (jakakolwiek) zachowuje sie przy tak ogromnej ilosci klatek? Przeciez nikt nie testuje kart za 1600 zl na Simsach 2. Edytowane 3 Listopada 2014 przez verul Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Teoretycznie od tego są fora - czyli opinie zwykłych użytkowników.Szkoda, że prawie nikt po zakupie sprzętu nie pisze chociaż krótkiej notki dotyczącej wrażeń płynących z użytkowania produktu.To tak, jak z tematem "Kompendium chłodzeń GPU". Miałem mylne wyobrażenie, że będzie można stworzyć dużą listę polecanych chłodzeń. Wyobraźmy sobie, że każdy po zakupie GPU wykonałby taki test. Ilość informacji byłaby niewiarygodna, a zestawienie bardzo miarodajne. Ale z ~20 wyników ciężko wyciągać jakiekolwiek wnioski. Dlatego nawet pojedyncze opinie na forach nie muszą mówić całej prawdy... czy to o chłodzeniach, czy o cewkach itp. itd.Jednym zdaniem... ciężko o takie informacje Verul. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 ... w teorii to klient powinien mieć przewagę nad producentem. ...nawet to nie podlega gwarancji... Mamy przewagę - nie zgłaszamy w ramach gwarancji, a rękojmi do sprzedawcy, ponieważ nigdzie nie jest zapisane, że: ..karta (jakakolwiek) zachowuje sie przy tak ogromnej ilosci klatek... piszcząc cewkami. Zatem powołujemy się na niezgodność towaru z umową (bo w dokumentacji nie ma zapisów, że przy takiej-a-takiej ilości fps ma piszczeć), a nie na naprawę gwarancyjną, bo gwarancja to zapisy producenta, a ten jak na razie stara się takie wady odrzucać. Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) Moje perełki czekają na powrót płyty głównej z serwisu. http://s22.postimg.org/n8u4wci7j/bloki_2.jpg Edytowane 3 Listopada 2014 przez kamyk155 Cytuj Link to post Share on other sites
VanHell 2 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 I input lag. Rozbawiają mnie do łez te bajki z input lagiem. Gram w FPS-y w tym w BF4 , Monitor 120 Hz , V-sync ON. No ale cóż ,piewcy "Pieśni o złym Imputlagu" mają się za fachowców . Naczytał się taki jeden z drugim i chwali się anglojęzycznym zwrotem. Beczka. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 W sumie zależy na jakim monitorze gra,napisałem o tym gdyż zwrócono mi uwagę gdy napisałem komuś żeby włączył V-Sync.Z tego co później czytałem to jakiś tam problem jest z opóźnieniem. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 3 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) V-sync niby troszkę zwiększa tego laga, ale to są tak śmieszne wartości, że taki zwykły gracz nawet tego nie zauważy a jak już zauważy (ja zauważyłem ) to i tak mu to nie będzie w najmniejszym stopniu przeszkadzało. Przynajmniej takie są moje odczucia. Edytowane 3 Listopada 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Rozbawiają mnie do łez te bajki z input lagiem. Gram w FPS-y w tym w BF4 , Monitor 120 Hz , V-sync ON. No ale cóż ,piewcy "Pieśni o złym Imputlagu" mają się za fachowców . Naczytał się taki jeden z drugim i chwali się anglojęzycznym zwrotem. Beczka. Jako użytkownik 60Hz monitora odczuwam dość znaczną różnicę między włączonym a wyłączonym VSync w BF4 (może gra nie ma tu znaczenia, ale to jest jedyny przykład, gdzie korzystałem z jednej, jak i z drugiej opcji). Input lag jest zdecydowanie wyczuwalny. Czy moje wyniki mogłyby się różnić przy VSync wł/wył? Tego nie wiem, ale opóźnienie jest zdecydowanie zauważalne, więc (akurat w tę grę) wolę grać bez synchronizacji, bo po prostu mi to przeszkadza. Przy wszystkich innych grach synchronizację mam zawsze włączoną (gry bez "współzawodnictwa" sieciowego). Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 4 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ja zawsze wyłączam V-sync i jest git Cytuj Link to post Share on other sites
VanHell 2 Napisano 5 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Jako użytkownik 60Hz monitora odczuwam dość znaczną różnicę między włączonym a wyłączonym VSync w BF4 (może gra nie ma tu znaczenia, ale to jest jedyny przykład, gdzie korzystałem z jednej, jak i z drugiej opcji). Input lag jest zdecydowanie wyczuwalny. Czy moje wyniki mogłyby się różnić przy VSync wł/wył? Tego nie wiem, ale opóźnienie jest zdecydowanie zauważalne, więc (akurat w tę grę) wolę grać bez synchronizacji, bo po prostu mi to przeszkadza. Przy wszystkich innych grach synchronizację mam zawsze włączoną (gry bez "współzawodnictwa" sieciowego). Pewnie problem dotyczy monitora. Żeby bez problemów używać v-sync potrzeba 120Hz. I wracając do tematu : od dziś w budzie Gigabyte G1 Gtx970 - zero piszczenia cewek . W grach gdzie się da V-sync on (lodzio-miodzio żadnych inputlagów). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Piospi 6 Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Czy ktoś tutaj na forum posiada EVGA GTXa 970? Najlepiej w wersji FTW. Ciekawi mnie jak sprawuje się to chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts