Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia GF serii 9xx

Recommended Posts

Dzisiaj miałem lenia i nie zabrałem się za składanie bo zmokłem w deszczu, gdy biegłem z pracy. Muszę zdemontować chłodzenie wodne z aktualnych kart i chwilowo woda zostanie tylko na procku. Wstępnie zakładam chłodzenie 2x gtx980 blokami EK full cover, bo ponoć jutro ich premiera (tylko nie wiem czy pre-orderowa czy już oficjalna). Jak na razie złożę kompa i potestuje. Na płytę czekałem bardzo długo, ale się uparłem, bo później mam także plany jej wodowania. Weekend zapowiada się pracowicie pod względem testów.

Ja mam hd6950 2 gb w bf4 na wysokich mam ok. 40-50 fps, na 1900x200. Myślę nad zmianą karty, ale tragedii nie ma póki co. Czekam sobie i czekam zobaczymy co będzie, jak ceny się ustabilizują, jak odpowie amd, a może nvidia wyciągnie asa z rękawa. Na chwilę obecną decydowałbym się na 970 sli od msi, jednak wstrzymuję się i czekam co się zadzieje ;)

Faktycznie 666 post :rotfl:

Dziś walczę od rana przez głupiego windowsa 8. Od godziny 9:00 postawiłem windowsa 4-5 razy i za każdym razem błąd aktualizacji i windows w automacie zepsuty, bez możliwości nawet powrotu do czystego sprzed kilku minut. Około godziny 16:00 doczytałem że to wina zbyt wielu aktualizacji na raz. Było ich chyba koło 100 i pomogło dopiero aktualizowanie partiami po kilkanaście.

Dopiero teraz mam postawiony na czysto system i wgrywam co mogę od nowa. Wczoraj na zasyfionym systemie tylko posprawdzałem czy GTX670 działają po zdjęciu bloków i sprawdziłem czy nowe 980 śmigają w sli. Jak na razie masa problemów ze stabilnością pamięci (wina biosu płyty). Pamięci nawet na auto 2800 powodują czasami nie wstawanie komputera, ale to wina na 100% bios bo czytałem że są problemy ze stabilnością już od 2400MHz. Jedyne co wczoraj trochę potestowałem to pamięci na 2800, procek wtedy sam idzie na 3,5GHz i wydajność wszędzie większa niż na moim wcześniejszym procku na 4,4GHz. Przy takich ustawieniach procek dochodził do 50+*C, ale przechodziły testy bez problemów.

Jak na razie jedyna wada to temperatury kart - wentyle na auto słabo się kręcą i widziałem już na jednej a nich 80*C.

Tak czy siak na razie potestuje bez jakiegoś grubego kręcenia czegokolwiek - poczekam na jakiś stabilniejszy bios do płyty i niedługo kupię bloki wodne na grafy. Może jak dam radę wszystko poinstalować wrzucę jakieś porównania z moim poprzednim konfigiem co mam  na dole w stopce czyli 4930k vs 5960x oraz 670 SLI vs 980 SLI.

Wstępnie zrobiłem tylko smarki. Nie wrzucam także linków bo wszystkie wyniki totalnie na ustawieniach stockowych (nawet nie zapisywałem linków tylko suche cyferki).

3DMark Vantage:

i7 4930k 4.5GHz + GTX670 UC SLI 993/6000MHz = 52002pkt

i7 5960x 3.0GHz + GTX980 SC SLI 1241/7000MHz = 58577pkt

3DMark 2011:

i7 4950k 4.5GHz + GTX670 UC SLI 993/6000MHz = 16537pkt

i7 5960x 3.0GHz + GTX980 SC SLI 1241/7000MHz = 25433pkt

3DMark 2013 (ICE / CLOUD / FIRE):

i7 4930k 4.5GHz + GTX670 UC SLI 993/6000MHz = 183000 / 34000 / 11000 pkt

i7 5960x 3.0GHz + GTX980 SC SLI 1241/7000MHz = 152000 / 44000 / 19800 pkt

Chwilę pograłem w BF4 w multi i nie wiedziałem spadków poniżej 100-120FPS przy FHD i wszystkim na ultra.

Jak na razie nic nie jest podkręcone więc nie przykładam się do testów, aby je zapisywać.

Nawet pamięci ram mam ustawione w biosie na 2133MHz zamiast 2800MHz. Jedyny problem to na razie temperatury kart - niestety bardzo często to 80*C lub nawet widziałem na drugiej 84*C. Ręczne ustawienie wentylatorów na grafikach na 60-65% daje temperatury niższe o ok 5*C. W BF4 po chwili grania miałem 74/80*C, a na auto było 81/84*C przy obrotach na 44% max.

Cały czas czekam na jakiś stabilny bios do płyty, a odnośnie temperatur kart - będę kupował bloki wodne i dlatego brałem referenty.

Bloki od EK już się pojawiły, ale średnio z ich dostępnością. Dopiero jak woda będzie kompletna (cpu+grafy) to zacznę zabawę z kręceniem procka (mam cichą nadzieję na 4,5GHz albo przynajmniej 4,4GHz) i ewentualnym kręceniem graf, ale tylko do testów (grafiki bardzo rzadko podkręcam gdy mam sli). Uparłem się na tego Asusa RVE, bo także ma być na niego już niedługo blok wodny.

Dziś co najwyżej sprawdzę procka z pamięciami na 2800MHz - czyli procek na 3,5GHz w automacie, aby porównać co daje sam ram i te 500MHz w tych 3DMarkach.