Skocz do zawartości

Wybór Płyty Głównej - Procesora

Recommended Posts

Witam wszystkich, właśnie pozbyłem się mojego starego komputera i zamierzam składać nowy, komputer głównie do gier ale też i do domowych zastosowań.

Płyta Główna: Asus P5K P35 + Scythe Mugen 2
CPU: E8400
Pamięć RAM: 2x2GB DDR2 800MHz Geil Ultra
GPU: HD 4850 512MB DDR3
PSU: Chieftec CFT 700W
SSD: 120GB OCZ + 1T WD

Mój dylemat to wybór płyty głównej + procesor. Do wyboru raczej używane komponenty.

LGA1156 dobra płyta pod OC + I5 750/760 - LGA1155 Z68 P67 Z77 i nie wiem jaki procesor do tego - LGA1150 znalazłem takie cudo G3458 z odblokowanym mnożnikiem można kręcić + jakaś dobra płyta.

Pytanie co będzie najlepszym wyborem pod Gry i OC? Jaka wydajność tego G3458 do I5 750 ? 

Właśnie już wszystko sprzedałem, została tylko obudowa NTZX Lexa S black + zasilacz Chieftec CFT 700W, napęd dvd i dysk SSD.

Resztę muszę dokupić i mam wielki dylemat bo jak 1150 to mógłbym wziąć tego G3458 chyba że kupie jakiś lepszy procek niżG3458 ale nie za kosmiczną cenę a nie wiem czy taki istnieje.

LGA1155 to co udało Mi się wypatrzeć to płyta AsRock P67 Pro3 B3 lub MSI Z77A-G45 i do tego I5 2500K.

LGA1156 płyta Gigabyta P55-UD6 + I5 760

Co będzie najwydajniejsze? Wiem że najlepiej na najnowszej podstawce 1150 lecz mam problem z Prockiem bo są drogie.

Edytowane przez Miksser

Czyli lepiej brać jakikolwiek i3 niż G3258 tak ? 

Haswelle są wydajniejsze od Ivy ? Słyszałem że bardziej się grzeją i słabiej kręcą.

http://ark.intel.com/compare/75048,65520

Haswell vs Ivy

G3258 to wykastrowany ze wszystkiego procesor biurowy. I tylko do tego się nadaje.

A jeżeli ktoś twierdzi że jest super do gier a nawet wydajniejszy od Q9550 (byli i tacy zatwardziali zwolennicy Pentium G) to bredzi poprostu.

Szkoda pieniędzy na niego jeżeli chcesz pograć.

Jak wystarczy YouTube i zdjęcia to jest OK.

Dzięki że Mi to uświadomiłeś, teraz już wiem że nie warto brać Pentiuma G.

A różnica pomiędzy i3 na Haswellu a i3 na 1155 jest duża ?

Ze specyfikacji Intela wychodzi na to że różnice są praktycznie niezauważalne.

Decydując się na 1155 będziesz skazany na to co do tej pory wyszło i nic nowego już nie powstanie nigdy.

1150 to jest szansa że coś czego jeszcze nie ma na świecie wsadzisz i będzie działać.

To chyba jedyne różnice  :)

Broadwella wsadzisz w 1150. 

A napewno potanieje sprzęt jak wejdą nowe modele. I wtedy jest szansa skorzystać.

Większe różnice w chipsetach płyt głównych i samych płytach niż procesorach.

Tak na chłopski rozum jak porównuję.

A kiedy ma wejść Broadwell ? Bo nawet jak wejdzie to będzie na pewno drogi tak sądzę a wtedy reszta sprzętu potanieje i można będzie coś mocniejszego włożyć.

Co Mi radzisz ? Co byś zrobił ? 1150 czy 1155 ?

Tylko 1150.

Chyba że naprawdę za śmieszne pieniądze 1155. 

Ale różnice niewielkie. Lepiej dołożyć do 1150.

Co do płyt lepiej niech się wypowiedzą inni, Ci co mają.

Pytanie ile ? 

Odnośnie procesora to albo NAJTAŃSZY I3 jaki jest, (najdroższy I3 to już lepiej dołożyć do najtańszego I5)

Albo ~650 na I5 i mieć wypas.

W życiu bym nie zdecydował się na I3 skoro za 150zł więcej można mieć I5. 

Wolałbym nie mieć i dozbierać niż kupić CPU który na "pół gwizdka pojedzie"

Ale tak co 150 to dojdziemy do I7 najtańszego  %-)

Ja bym wolał kupić i mieć spokój niż kupić i od razu czuć niedosyt.

Jak pomyslisz że nowa gra 129zł a lepszy CPU też podobnie to odpowiedź jest jedna co wybrać.

Jeżeli jest ktoś na forum kto zna się najlepiej na Mobo to możesz podać jakieś najlepsze propozycję w przedziale cenowym 300zł.

I jakieś pamięci 2x4GB takie 1600Mhz jakie najlepiej brać ? Bo chcę kupić i używać nie sprzedawać co jakiś czas.

panowie ja bardzo przepraszam ze tu wpisze ale nie chce zakladac nowego watku , koleszka ma parcie na nowego kompa i chce kupic w media ten zestaw (ktory mu odradzam za te pieniadz emoze miec cos lepszego) , warto ?? :

http://www.mediamarkt.pl/komputer-stacjonarny-pcf-pc2-aqua-h8114770e,id-952862

Dodam ze swoich doświadczeń, że na wiosnę kupiłem płytę GA-H87-HD3. Z początku miałem procesor I3-4330 i w sumie dobrze chodził ale podkręcać się go nie dało. Niedawno jednak była okazja zakupu I5-4690K więc sie skusiłem. I okazało się, że na nowym BIOS-ie F8 ujawniły się już gotowe profile podkręcania. Ponieważ standardowo ten I5 ma 3.5/3.9 GHz teraz jest możliwość podkręcenia na 4.1, 4.3 i 4.5 GHz. Oczywiście wypróbowałem te profile i wszystko działało bez najmniejszych problemów. Jest tam tez opcja przetestowania procesora, tzw autotuning. I tam po włączeniu doszedłem do 4.9 GHz. Przy 5 już niestety wyskoczył BS.

Ustawiłem więc tak normalnie na 4.5 i jak na razie działa bezbłędnie. Podczas konwersji video co prawda moc podnosi się momentami do 105 watów ale przy chłodzeniu THERMALRIGHT TRUE SPIRIT 90 maksymalna temperatura nie przekroczyła 65 stopni. Przy bezczynności procesor pobiera ok 10-12 watów i temperatury są w okolicach 30 stopni.

Dodam jednak, że obudowę mam nie zamkniętą przez co i chłodzenie jest znacznie lepsze.

Jedyny mankament tego podkręcenia to taki, że obecnie przy bezczynności taktowanie nie spada do 800 MHz jak było poprzednio ale utrzymuje ustaloną częstotliwość. Nie wiem czy to dobrze czy nie, ale skoro moc pobierana spada to chyba mu nie przeszkadza to wysokie taktowanie. Być może pracuje wtedy tylko na jednym rdzeniu a reszta jest wyłączona?