Arcziy 4 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Mam windows XP media center SP3. Podłączyłem 2 dysk i zainstalowałem na nim 2 system a potem odłączyłem teraz jak odpalam musze wybrać który system odpalić a przecież tego 2 nie ma :| Ktoś wie jak ten panel wywalić? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 To jest w pliku bootowania wpisane. Jeżeli masz zamiar używać ten drugi system, to zostaw jak jest Cytuj Link to post Share on other sites
Nixtone 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Ktoś wie Przeczytaj sobie ten artykuł. Pozdrawiam PS: Na wszelki wypadek przed jakimikolwiek zmianami zrób sobie kopię opisywanego tam pliku boot.ini Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Zapisy są w pliku "boot.ini" : Mój komputer > kontekst > właściwości > zaawansowane > uruchamianie i odzyskiwanie > edytuj Proste co ?! No i oczywiście życzenia urodzinowe !!! Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 No i oczywiście życzenia urodzinowe !!! Dzięki A co do tego pliku to zobaczymy Mam nadzieję że będzie działać Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 no wszystkiego naj... Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 A co do tego pliku to zobaczymy Mam nadzieję że będzie działaćMusisz go edytować i zmienić jak ci odpowiada, ja tam robie dodatkowe zapiski tak że przy botowaniu wybieram system np> praca,zabawa itp. Dopiski można wkładać na koniec cudzysłowia z nazwą systemu to pomaga jak jest kilka OS-ów. Np. tak ("Microsoft Windows XP Professional [work]") Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Ale jak usunołem wpis o 1 systemie to ten 2 startuje auto bez tego ekranu wybierania tak? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Sie zgadza tylko sie nie pomyl bo będzie padaka . Instalowany jako drugi zawsze jest jako pierwszy w "boot.ini" i jako domyślny, no i jeszcze numer partycji . Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Mam tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Media Center Edition" /noexecute=optin /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Media Center Edition" /noexecute=optin /fastdetect To żeby odpalał mi się mój który był instalowany jako pierwszy to musi być tak?: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Media Center Edition" /noexecute=optin /fastdetect Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Tak jak ci napisałem ten pierwszy i wycinasz tylko tą linijke oczywiście i nic więcej Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 ok ale w default mam wpisać dane z systemu mojego a nie tego drugiego Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 ok ale w default mam wpisać dane z systemu mojego a nie tego drugiegoOczywiście, skoro tamtego już nie ma w "boot.ini" (czysta logika) Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Na wszelki wypadek przed jakimikolwiek zmianami zrób sobie kopię opisywanego tam pliku boot.ini A po cóż, Triari? Toż został jeden, w domyślnej lokalizacji i nawet bez boot.ini pójdzie, a przy skopanej zawartości też błyśnie jakim "się zmieniło, loaduje defaulta" i ... pójdzie. Poza tym wszak należy być twardym, a nie zapobiegliwym. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 a przy skopanej zawartości też błyśnie jakimJeżeli żle wpiszesz dysk lub partycje w default to ci tego nie zresetuje i "blada zupa" (sprawdzone kilka razy na XP). Ja wtedy odpalam Knoppixa i edytuje "boot.ini" potem reset i gra . Poza tym wszak należy być twardym, a nie zapobiegliwymA tu sie zgodze i zawsze warto ekperymentować na systemie (i nie tylko) bo w ten sposób można sie sporo nauczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 multijumper - jeżeli system jest na pierwszej partycji pierwszego dysku to - zostanę przy swoim -wstanie (tyle, że się popluje nt. zmian*). Bodaj jest warunkiem dodatkowym, ale tego już nie pomnę - Nixtone będzie wiedział - nazwa z katalogu "domyślnych". * Też "wiem po sobie" (gdy mu czasem "numerki" nie pasowały). Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Oj chyba nie sprawdziłbym (fizycznie) ale teraz mam za dużo na dyskach. Więć mówisz że jak będzie sprawa skopana w "boot.ini" to wstanie . Ja w default mam tak : [default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS] Więc bardzo typowo, a jak by tak troche pozmieniać np. : [default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS] [default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS] Oczywiście zakładamy że system jest jeden a ty mówisz że wstanie ja mówie że bez edycji nie wstanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Nixtone 0 Napisano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 multijumper - jeżeli system jest na pierwszej partycji pierwszego dysku to - zostanę przy swoim -wstanie (tyle, że się popluje nt. zmian*). Bodaj jest warunkiem dodatkowym, ale tego już nie pomnę - Nixtone będzie wiedział - nazwa z katalogu "domyślnych".Wydaje mi się, że to tak nie do końca jest - jeśli nie ma ustawionej wartości Default w boot.ini to XP potrafi się załadować z domyślnej ścieżki multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS i ustawić ją potem także jako domyślną w boot.ini. Ale czy będzie potrafił obejść błędne ustawienia ścieżek ARC to by trzeba sobie potestować Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts