Bezio118 1 Napisano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam wszystkich mam okazję zakupić kartę graficzną R9 290 http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-r929d5-4gd-b/ Używaną, 14 miesięcy gwarancji , za 750 zł, no max 800. Powiedzcie mi co o tym myślicie, i czy referencyjne chłodzenie daje radę ? Cytuj Link to post Share on other sites
GRAABI 7278 Napisano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 http://forum.benchmark.pl/forum-28/announcement-14-jak-poprosi%C4%87-o-pomoc-w-dziale-karty-graficzne/ Cytuj Link to post Share on other sites
Kris Palczynski 0 Napisano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Referent daje rade pod warunkiem ,że umiejętnie ustawisz sobie kontrole wentylatora a do hałasu podczas grania idzie się przyzwyczaić Cytuj Link to post Share on other sites
Rosak777 1 Napisano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja czytalem, ze referenty sa glosne i sie grzeja, tym bardziej od gigabyte. Najlepsze r9 290 sa od saphire bo maja najlepsze chlodzenie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Referent to referent niema znaczenie producent. Co innego karty autorskie. Cena trochę niska upewnij, się czy karta nie jest z koparki. Ja właśnie skuszony niską ceną, taką kupiłem i się nacięciem na bubla. Cytuj Link to post Share on other sites
outlet52 5 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Chyba tylko od Gigabyte i Sapphira, mam takie same zdanie jak Rosak wybrałbym Sapphire (wiele osób skarżyło się na hałas od Gigabyte). Znalazłem porównanie , ja osobiście mam R7 265 od Asusa i jestem zadowolony (cichy, max. temp przed OC 55, po OC 68 ale r9 290 to troche inna bajka).Ogólnie dziwne, że koleś sprzedają tą karte za 800zł, nieużywana stoi ~1600zł więc jednak jest to spora przepaść cenowa. Wg. mnie najlepiej by było (co oczywiście jest niemożliwe) gdyby sprzedawcy używanych kart dawali możliwość sprawdzenia jej, chociażby co 1 dzień, wiem, że troche górnolotny pomysł ale każdy byłby zadowolony Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Chyba tylko od Gigabyte i Sapphira, mam takie same zdanie jak Rosak wybrałbym Sapphire (wiele osób skarżyło się na hałas od Gigabyte). Znalazłem porównanie .... Zgodzę się z twoją opinią ale tylko w kwestii kart z autorskimi chłodzeniami. Karty referencyjne różnią się tylko pudełkiem i naklejkami. Więc i hałas będzie taki sam w przypadku referenta od gigabyte jak i od sapphire. O tym że referenty są głośne wie to każdy. Choć nie jest tak tragicznie jak by się słyszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Referent to referent niema znaczenie producent. Co innego karty autorskie. Cena trochę niska upewnij, się czy karta nie jest z koparki. Ja właśnie skuszony niską ceną, taką kupiłem i się nacięciem na bubla. Tyle razy się mówi - jeśli karta ma GW to bez znaczenia czy jest z koparki czy nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 No jednak ma. Bo jak jest uszkodzona to jesteś conajmniej 4 tygodnie w plecy. A w moim przypadku więcej bo musi więcej bo sklep cos spapral i muszą ją jeszcze raz odsylac do producenta. Nie mowie ze jest tak za każdym razem. Lepiej kupic troche drozszą ale pewniejszą sztukę. Cytuj Link to post Share on other sites
RaV1298 30 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Karta na 99% jest z koparki. Ciężko dostać taniego,używanego r9 290, który nie jest z koparki. Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Wytłumaczmy. W przypadku karty z koparki problem jest następujący. Karty były mocno eksploatowane. Bardzo często były kręcone. W moim egzemplarzu został zmieniony bios który miał pozwolić na jeszcze większe przyspieszenie. Niestety skończyło się to uszkodzeniem kontrolera pamięci. Kart z koparki lepiej nie kupować bo nawet jeżeli ma gwarancję i jest sprawna na 95% była mocno "ciśnięta" przez co jej żywotność mogła zostać skrócona. Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Bzdury kompletne wypisujesz. I co z tego ze z koparki??? Jesli jest w 100% sprawna i ma dlugia gwarancje to warto kupic. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Tylko że z tą 100% sprawnością to różnie bywa,jedni piszą tak natomiast w praktyce okazuje się co innego.Życie. Ceny tych kart są tak niskie że to nabywca powinien przemyśleć temat i liczyć się z tym że może trzeba będzie odesłać na gwarancję.Jeśli jemu to pasi to OK,nie widzę nic przeciw takim GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 @up + @2up - dokładnie tak, wszystko na temat. Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 6 Września 2014 Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Neo88 milaes taką kartę?? Bo ja tak. Gwarancja ok spoko tylko okres oczekiwania 4 tygodnie w przypadku jej realizacji moze byc malo fajnym okresem. Dodam ze karta uszkodzona przez użytkownika np zmianą biosu(co jest czeste w przypadku koparek) moze nie zakwalifikować sie do naprawy/wymiany gwarancyjnej. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Cena trochę niska upewnij, się czy karta nie jest z koparki. Ja właśnie skuszony niską ceną, taką kupiłem i się nacięciem na bubla. co za różnica czy z koparki czy nie po prostu miałeś pecha i tyle jeśli ma działać to będzie działać a zwłaszcza gdy na gwarancji to się nie ma czego bać.Nie raz nie dwa zdarzało się że całkiem nowe karty były wadliwe na starcie. Nawet gdyby uszkodzona to warto kupić za pół ceny i poczekać te 28 dni na decyzję. Jeżeli np ma zmodyfikowany bios i się nie kwalifikuje na gwarancję to porostu trzeba wystąpić o zwrot pieniędzy ze względu braku zgodności towaru z opisem. Edytowane 7 Września 2014 przez decrypterie Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Akurat jest różnica, w koparce karta pracuje długo przy najwyższym obciążeniu, a to powoduje, że w końcu się "odkleja", i jak w przypadku mojego GTX'a 260 - wywala do pulpitu przy graniu w coś nowego. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Prędzej sie odklei przy normalnym uzytkowaniu, ktore to gorzej wplywa na BGA 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gornik Steve 218 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Jak lubisz to proszę bardzo kupuj kartę z koparki i licz na długą i bezawaryjną pracę. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 @2up tak. Proponuje poczytac jak zmienna temperatura wplywa na luty. Cytuj Link to post Share on other sites
decrypterie 257 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Boże, sto razy gorzej dla układu bga jeśli temp jest zmienna aniżeli stała, nikt nie ustawia koparki na tak żeby karcie coś groziło bo wtedy obniża sama takty i by na tym gorzej wychodził, wiem coś o tym bo kopałem, kolego od gtx, kopiesz karta nVidia? Gratuluję a dwa nie porównuj kart które pracowały na codzień w temp 100* miałem dwa gtx 470 i tak to już jest w kartach z przed 5 lat. Co do układów bga macie sam przykład ps3 gdzie ludzie co mało używali konsol łapali ylod a ja grałem po kilkanaście godzin i konsole sprzedałem 3 miesiące temu .mowa o grubasie 80gb Edytowane 7 Września 2014 przez decrypterie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Mam juz 3 karte z koparki i wszystkie dzialaja. Trzeba kupowac w 100% sprawne i od pewnego sprzedajacego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Diakon166 36 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 100% w przypadku takich kart jest jak loteria. Klucil się nie będę. Działają to sie ciesz. Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 7 Września 2014 Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Kompletnie nie wiem w czym problem. Kupujesz karte nie dziala sa klopoty? Odsylasz do sprzedajacego na zasadach allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts