Fenio 1708 Napisano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Creative się nie popisał i X-Fi nie ma supportu dla Windows 2000, sterowników brak. PAX'y też nie działają choć teoretycznie są jako "all OS" to w praktyce wymagają minimum XP. Z tego powodu X-Fi wylądowało z Athlonem XP pod Windows XP a wyciągnięta z niego SB Audigy 2 (SB0320) zastąpiła Vibre 16 ISA w zestawie na Pentium II i Windows 2000. Korzystając z okazji sprawdziłem jaki wpływ na wydajność w Quake 3 ma wymiana Vibry ISA na Audigy 2 i różnicy praktycznie nie ma żadnej. Przy ustawieniu jakości grafiki na najwyższą i rozdzielczości 1152x864x32 wynik to 32,2fps vs 32,8fps. Co do X-Fi to jednak nie jest XtremeMusic, tego modelu nigdy nie sygnowano jako Fatality. Nie zgadzała się też ilość kości pamięci (foto). To jest "X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition" (dłuższej nazwy już chyba nie mogli wymyślić ) która była opisana na b3d http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/X-Fi_Xtreme_Gamer-Fatal1ty_Pro_Edition-573.html Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Cześć wszystkim! Powoli kończę składać swój retro zestaw. docelowo będzie to:1. Procesor Pentium MMX 233 MHz (docelowo chcę 266 jeśli będzie kompatybilny)2. Pamięci 4x32 EDO3. Płyta A-Trend ATC-5000 Socket74. Grafika S3 Virge 4MB5. Akcelerator: SLI 2 identyczne sztuki Helios 3D Voodoo 2 12MB wersja 2455P o dziwo pamięci 110MHz jak w wersji C6. Dźwięk: Sound Blaster AWE32 CT3620 +2x1MB 30pinn SIMM7. Dźwięk 2: Sound Blaseter AWE64 CT4520 (bardziej do kolekcji) Chciałem wstawić foto... ale mam jakiś problem to mój drugi wpis na forum więc wybaczcie... - Poszukuję kilku rzeczy / kilku innych mogę się pozbyć - umieściłem wpis w temacie "Giełda"... Pozdrawiam Was! Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Pentium 1 czy 2. Bo jedynka zdecydowanie za słaba do voodoo 2 a tym bardziej SLI. Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Pentium 1 czy 2. Bo jedynka zdecydowanie za słaba do voodoo 2 a tym bardziej SLI. Pentium "1" MMX... ale o taktowaniu 233 więc tyle co pierwsze dwójki - które z tego co czytam wcale jakieś szybsze nie były... Póki co jakoś nie widzę aby nie domagał - choć zaznaczam że nie testowałem jeszcze tak bardzo mocno, cały czas coś zmieniam... Dwójki nie chcę. Jakoś wolę czasy gdy procesory miały nóżki a nie sloty czy inne wynalazki... Póki co działa mi to (teraz tylko zmieniłem drugą kartę w SLI na taką samą Helios Voodoo 2 12 MB - wcześniej drugą miałem 8MB)... Mam świeżą portcję "aktualnej" wiedzy ;p bo wygrzebałem z piwnicy starą kolekcję Secret Service'ów (wszystkie od 6go do ostatniego) i po kolei pochłaniam części o hardware... Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 A amd k6-iii nie wsadzi tam? Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Jasne że tak... i to max do 550 lub 600 Mhz... (kiedyś nawet taki miałem...) Z tego co pamiętam to tam była jeszcze podstawka "Super Socket 7" która radziła sobie z większą ilością pamięci już dram i to były bardziej rozwiązania pod K6... Ale ja dobieram bardziej z nostalgii... jam miałem te 10 lat to na prawdziwego mmx'a nie było $$$ więc trzeba było mieć jakieś Cyrixy... Więc teraz sobie odbieram od życia Ja ten komputer kupiłem w większości jakieś 3 lata temu... (np. za 12mb voodoo 2 zapłaciłem 30zł - sprzedający jeszcze nową mysz na com9 dorzucił w gratisie...) teraz jak widzę to ceny poszły bardzo mocno... w każdym razie przypomniałem sobie o tym prawie skończonym zestawie, komplecie "SServiceów" i postanowiłem dokończyć sprawę Cześć, Kto z Was ma w swojej kolekcji Pentium MMX 266? Jestem pewien, ze widziałem foto ale nie mogę go teraz znaleźć... Mam kilka pytań choćby o kompatybilność z normalnym Socket 7 (czy on nie potrzebuje już Super Socket 7 jak AMD K2)? Oczywiście chętnie złożyłbym również ofertę kupna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Super Socket 7 to tylko nieformalna nazwa dla nowszych płyt Socket 7 obsługujących podwójne napięcie zasilania CPU (rdzeń i I/O). Pentium 266 MMX jest pod Sokcet 7 ale z tego co mi wiadomo produkowano go tylko w wersji mobilnej. Różnica względem normalnych wersji to obniżone napięcia do 2V dla rdzenia i 2.5V dla wejścia/wyjścia CPU. Jeśli płyta obsługuje mnożnik 4x, niższe napięcia a bios rozpozna wersje 266 jako Pentium MMX to będzie działać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Super dzięki za odpowiedź. No i zdarzały się egzemplarze "z nóżkami" a nie takie zintegrowane / już wlutowane. Takie które można włożyć w socket 7. Już wiem że powinien działać na płytach ga-5ax, asus p5a w wyższych rewizjach. Ciekawe jak z jego wydajnością w porównaniu z "tradycyjną" 233... Jest kilka egzemplarzy na eBay w cenie z dostawą poniżej lub w okolicach 100zł chciałbym sobie taki sprawić jako "ciekawostę"... robię teraz jednak rozeznanie czy taki egzemplarz byłby w ogóle "uruchamialny" w zwykłym blaszaku... Tymczasem ciekawostka... Pentium 300 MMX pod socket 7 (Tillamook)...możliwe że fake ale "legendy" o takim modelu montowanym w jakichś dziwnych Dellach się pojawiają. Podobne sztuki widziałem w kolekcjach na kilku forach retrocomputingu... Ciekawe jak się miała jego wydajnoś (lub takiej 266'tki) do analogicznych modeli Pentium II... w końciu PII 233 i 266 miały taką samą szynę czyli 66MHz... dopero powyżej 300 wprowadzono 100... http://mixeurpc.free.fr/SITE_x86-guide/Photos/Grandes/17/TillamookFake.jpg i jeszcze kilka foto poniżej... http://canoro.altervista.org/cpu/galleria/intel/pentium/intelpentiummmxtillamook-300fakemio.jpg http://mixeurpc.free.fr/SITE_x86-guide/Photos/Petites/17/TillamookFakeb.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ciekawe jak z jego wydajnością w porównaniu z "tradycyjną" 233... Różnica trochę mniejsza względem procentowej różnicy w taktowaniu. Jak chcesz szukać białego kruka P266MMX głównie w celach kolekcjonerskich to OK ale jeśli bardziej stawiasz na maksymalną wydajność z Pentium MMX to łatwiej będzie kupić P200 MMX działający na 2,5x100. Ciekawe jak się miała jego wydajnoś (lub takiej 266'tki) do analogicznych modeli Pentium II... w końciu PII 233 i 266 miały taką samą szynę czyli 66MHz... dopero powyżej 300 wprowadzono 100 Różnice pomiędzy Pentium MMX a Pentium II to trochę więcej niż taktowanie Istotna zmiana dla wydajności to dużo szybszy dostęp do cache L2 który Pentium II ma zintegrowany na karcie procesorowej a Penitum na płycie głównej. Ten w PII jest taktowany połową częstotliwości procesora a ten na płycie dla Pentium korzysta z szyny systemowej (66Mhz). Pentium II bliżej do Pentium Pro niż do Pentium MMX który jest nieco podrasowaną wersją Pentium (większy cache L1, jednostka przewidywania skoków z Pentium Pro, dodane instrukcje MMX). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Nic dodać nic ująć.. Pozdrawiam. Teraz mam 233MMX i gdzieś w kolekcji 200MMX... jak uda mi się zdobyć 266 zrobię benchmarki... Jak myślisz w czym powinienem zrobić taki benchmark... Quake 1? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 a propos testów. Ostatnio robiąc dogłębne porządki, znalazłem w biurku karteczkę z testami po zmianie platformy http://zapisz.net/images/505_c360_2016_07_07_15_52_32_012.jpg 2 Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Hoho... prawdziwy rarytas takie oryginalne porównania...Ja muszę wygrzebać stare dyski i dyskietyki... pamiętam, że zapisywałem "dla potomnych" swoje save'y z diablo 1 czy screeny z wynikami z 3d marka 99 z takiego dema w stylu Wipeout jeśli ktoś tą grę jeszcze kojarzy... Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 @@batyra, Jakiś czas temu ( http://forum.benchmark.pl/topic/142725-nasze-retro-zestawy/?p=1566423 ) testowaliśmy Quake 1 na P166 i P166 MMX i wyszło że Q1 nie robi użytku z instrukcji MMX. Test na Q1 byłby więc testem nie uwzględniającym MMX. Można też spróbować cpu test z 3DMark'a99 który na pewno obsługuje MMX. W grze MDK jest benchmark który sprawdzi się do procesorów tej klasy. Do testu w 16 bitowym środowisku polecam klasyka - Norton Sysinfo. Posiadam wersje 8.0.20 i Pentium 200MMX@250 (2,5x100) daje taki wynik: http://oi63.tinypic.com/hv3pl0.jpghttp://oi67.tinypic.com/2m2i7us.jpg 2 Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 MDK... wogóle zapomniałem o tym tytule... będzie sobie trzeba sporo tytułów przypomnieć po złożeniu blaszaka... Dzięki za screen. Zrobię porównanie z 233 (choć pozostałe pozdespoły jak pamięci i płyte mam inne) może nie będzie to miało w tym benchmarku akurat takiego wpływu... Dzięki! Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Wygrzebałem na strychu to wrzucam fotki Stary monitor 14 calowy o oszałamiającej rozdzielczości 1024 x 768 60 Hz , i pomyśleć że swego czasu byłem pod wielkim wrażeniem obrazu wyświetlanego przez ten monitor. Po przesiadce z Amigi 600 podłączonej do TV. Sprawny co ciekawe dalej http://i66.tinypic.com/2dj17pg.jpg http://i64.tinypic.com/34o1ws8.jpg 2 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Plastik w naturalnym kolorku się zachował Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Plastik w naturalnym kolorku się zachował Akurat pisałem przed chwilą w wątku o monitorach z tamtych lat... 1997 to akurat moja bajka - Teraz mam "tymczasowego" Nec'a "15 też z 1997... Zapraszma do mojego post'a. Jeśli chodzi o stary plastik to będę niedługo testował metodę z h2o2 w kremie i lampą UV (lub słońcem ... na kilku forach związanych z Amigą i starymi Mac'ami że jest to idealna metoda aby "odżółcić" plastiki...Będę testować i chętnie to opiszę wraz z galeria. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Uważaj z wodą utlenioną. Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Uważaj z wodą utlenioną. A dokładnie, na co? Mam koncentrat 18% w kremie. Nigdzie nie spotkałem się z informacjami, że np. plastik robi się bardziej kruchy czy coś takiego? Wszędzie raczej pozytywne opinie o rezultatach. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Na oczy i skórę uważaj. Lekko żrące. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Jeśli chodzi o stary plastik to będę niedługo testował metodę z h2o2 w kremie i lampą UV (lub słońcem ... na kilku forach związanych z Amigą i Na ppa.pl pisali również że jest to metoda nietrwała. Podobno plastik po takim wybielaniu jest jeszcze bardziej wrażliwy na UV i bardzo szybko wraca do stanu przez wybielaniem a czasami nawet żółknie jeszcze bardziej. Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Na oczy i skórę uważaj. Lekko żrące. racja! Na ppa.pl pisali również że jest to metoda nietrwała. Podobno plastik po takim wybielaniu jest jeszcze bardziej wrażliwy na UV i bardzo szybko wraca do stanu przez wybielaniem a czasami nawet żółknie jeszcze bardziej. Ja spotkałem się z informacją (na YouTube) że to przede wszystkim zależy od rodzaju plastiku / tworzywa. Szczególnie te bardzo stare plastiki (z C64 czy starutkich Mac'ów) reagują różnie... jedne lepiej a drugie ale rzeczywiście żółkną po pewnym czasie bo metoda nie chroni przed żółknięciem od UV tylko wybiela to co już pożółkło - nie ma tutaj jakiejś konkretnej reguły. Dlatego nowe (z kickstartera) obudowy do Amig są już z innego tworzywa niewrażliwego na UV... Ogólnie przetestuję to zobaczę... i dam Wam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Na ppa.pl pisali również że jest to metoda nietrwała. Podobno plastik po takim wybielaniu jest jeszcze bardziej wrażliwy na UV i bardzo szybko wraca do stanu przez wybielaniem a czasami nawet żółknie jeszcze bardziej. Po kuracji można by to trysnąć delikatnie lakierem anty UV takim jak do reflektorów samochodowych. Ten Optiview to z tego co pamiętam OEMowy Hyundai robiony dla Optimusa. Ten już ze sterowaniem cyfrowym. Edytowane 15 Lipca 2016 przez cooger 1 Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Póki co wybieliłem zestaw głośników Cambridge Soundworks... Efekt rewelacyjny... łącznie z przewodami... białe jak nowe. Sam muszę przyznać, że byłem zaskoczony. Niedługo złożę je to się pochwalę... Ale pracować trzeba koniecznie w rękawiczkach - bardzo można sobie ręce zmarnować. Niektóre elementy trzeba dwa razy zrobić (na cały dzień na słońcu)... no i sa problemy z elementami metalwymi tj. np. na siatkach od głośników - pięknie rozjaśniły się, ale tam gdzie była choćby najmniejsza "dziurka" w farbie od razu poszła rdza - w sumie utlenianie to właśnie rdzewienie - więc ten proces też zachodzi szybciej przy tej metodzie. Zobaczymy jak z trwałością - póki co polecam bardzo! Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Lakier bezbarwny na to, matowy najlepiej i będzie wieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts