BlackCoffe 14071 Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) Z filmiku co dałam widać na początku, że jest napisane 2000 Aż się prosi o stare gry Edytowane 3 Czerwca 2020 przez BlackCoffe Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Radzę sprywatyzować ten komp z V3 w cenie złomu. Gdyż te karty robią się cenne. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Dobrze wiedzieć, założę zamek na tą szafkę Cytuj Link to post Share on other sites
Tymianek 81 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Fajny komputer. A obudowa z tym różem urocza he he. Na filmie widać typ płyty głównej: A-trend atc6254m czyli Voodoo 3 jest zintegrowane z płytą główną: http://tdfx.de/eng/atc6254m.shtml Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Ale numer, nie wiedziałem nawet o istnieniu takiej płyty. Super wynalazek - BX, 4 DIMMy i Voodoo 2000 - do tego 2x ISA akurat na SB i Gravisa. Tylko budę wymienić i doskonała retro konsola! EDIT O i jeszcze Yamaha na pokładzie! Ciekawe czy jest podłączony SB-Link, może by się dało od razu kompatybilność z DOSem uzyskać. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Piszesz , że komp nie może się zdecydować jaki ma procesor . Przypomniało mi się jak kolegę nabili w butelkę , kupił zestaw kompa z Pentium 2 266 i tak się wyświetlał w biosie . Po jakimś czasie (rok , dwa) rozebrałem mu tego kompa , chyba grafikę wymieniałem z trio 3d na Intela 740 . No i się okazało że tam siedzi celeron 266 zamiast pentiuma . Oczywiście reklamacją nic nie wskórał . Zaproponowali tylko wymianę za dopłatą . Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Kwestia BIOSu. BIOSy wypuszczone przed Celeronami (pierwszymi w historii ) rozpoznawały Celerony 266 i 300 jako PII. Tutaj widać celerona więc BIOS teoretycznie powinien również rozpoznać PIII o tej samej częstotliwości - Celeron 533 był wypuszczony później niż 533. Jeśli ilość cache rozpoznana jest poprawnie to jest to Celeron, na adapterze do slota oczywiście. I to Mendocino bo pewnie pokazałoby A przy Coppermine. CPUID prawdę powie P.S. Jeśli płyta była oparta o BXa to trzeba było ustawić 100MHz szynę i nadrobić wydajność do PII Przy odrobinie szczęścia nawet 112MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 (edytowane) P.S. Jeśli płyta była oparta o BXa to trzeba było ustawić 100MHz szynę i nadrobić wydajność do PII akurat w zegar celeron w wersji A czyli każdy od 333 był szybszy od pentium2 nie wspominając o gierkach tam 4 krotnie mniejszy kesz ale z prędkością cpu robił to co trzeba Edytowane 4 Czerwca 2020 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Ale nie zauważyłeś, że chodzi o 266 czy tak trolujesz dla zgrywy? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 U kumpla nie było bx-a nie dało się tak ładnie podkręcić . Te tańsze chipsety już nie pamiętam jak się nazywały , czyżby LX ? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 A obudowa z tym różem urocza he he. Jak znajdę inną dla tego kompa to Ci ten uroczy róż oddam Wg BIOSu on ma Celerona 533MHz a wg Właściwości systemu Pentiuma II Jak znajdę instalator CPU-Z dla starszych windowsów mieszczący się na dyskietce to zainstaluje i sprawdzę. W sumie to mi się chce śmiać, najbrzydszy a najciekawsze wnętrze ma Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 U kumpla nie było bx-a nie dało się tak ładnie podkręcić . Te tańsze chipsety już nie pamiętam jak się nazywały , czyżby LX ? zworka przestawisz na 75 oraz 83 mhz do tego możesz próbować zakleić nóżkę 22 co by myślał ze jest pentiumem 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Coś tam kręciliśmy , ale to dawne czasy i już nie pamiętam . Ale o nóżce nie słyszałem . Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 zworka przestawisz na 75 oraz 83 mhz Tylko trzeba uważać na taktowanie PCI bo posypie się system plików na dyskach pracujących w trybie UDMA. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Ale o nóżce nie słyszałem . https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic22122.html pamięć jest ulotna wedle netu nie a22 a b 21 dla fsb 100 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17310.html Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Podajrzewam, że jakby brzydal wpadł w wasze ręce to byście mu ciężkie życie zrobili A propos, udało mi się w tym tygodniu złapać jednego z informatyków by wymienił padnięte bateryjki min w kompie z win 95 No i kompik z win 95 przestał dawać obraz za to wzbogacił się o dźwięki Jeden długi sygnał i dwa albo trzy krótkie, grafa albo RAM, oby się okazało, że tylko się poluzowały. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Informatyk zawsze coś zepsuje Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 @@BlackCoffe, Zrób reset biosu zworką. Czasami najprostsze rozwiązania okazują się skuteczne. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 Aktualnie nie mam dostępu do kompa bo jest u informatyków. Cóż, lepiej dla niego by komp działał biorąc pod uwagę co mam pod wyciągiem ******************************** A teraz obiecany senior całej mojej grupy pracowych staruszków Posiada w sobie: Pentiuma S 90MHz, 32 MB RAM, padnięty dysk twardy i resztę będziecie musieli wyczytać ze zdjęć i filmów [video=youtube] [video=youtube] I w ramach ciekawostki myszka na port szeregowy 3 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 O w mordeczke, co Ty masz tam za kolekcję! Plyta Tyana! Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 Takie małe retro muzeum u Ciebie Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Cóż, mamy starsze sprzęty laboratoryjne typu spektrofotometry czy DSC, które do tej pory dobrze działają więc starsze PC się nie nudzą [w ogóle stare DSC kręci nosem nawet na Windowsa XP ] ps. Problem ze stacją dyskietek naprawiłam, wypięła się taśma Tak się zastanawiałam czy dać tutaj tego kompa bo był upgrade'owany, ale pierwotnie miał w sobie win 98 i taki też sticker posiada na obudowie więc z retro musi mieć Posiada on w sobie: - Windows 2000 [wcześniej 98, zmiana ze względu na program GPES] - AMD Duron 1600MHz [odmiana od intela ] - 1128 MB RAM [brawa dla programistów HP, którzy stworzyli sterownik pod win 2000 wymagający do działania min 512 (!) MB RAM] - Grafę S3 Graphics ProSavageDDR - 15GB HDD Z tego PC korzystam przede wszystkim ja przy elektrochemicznych zmaganiach z elektrodami chlorosrebrowymi Po zainstalowaniu Service Packa 4 zaakceptował pendrive'y [wcześniej miał dosyć staroświeckie zdanie na ich temat]. [video=youtube] 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Za dużo masz tego w pracy, podziel się 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Savage, kolejna egzotyka 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 Za dużo masz tego w pracy, podziel się Jak przejdą na emeryturę to może uda się coś pogadać w pracy na ten temat Savage, kolejna egzotyka Moje kompy lubią zaskakiwać Aktualnie będę szukać, który ma to: Bo to pudełko jest puste więc, któryś musi ją mieć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts