Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Chciałbym zrobić upgrade swojego komputera, mam na to maksymalnie 2000zł. 

Obecne podzespoły:

CPU: i5 3470 3,20 GHz x4 

GPU: Gigabyte GTX 560ti

RAM: GoodRam 2x8GB 

MOBO: MSI h61mp20 

PSU: LC Power 550W

Obudowa: LC POWER - zdjęcie - http://www.notebookm...y/PRO925b/0.jpg

Sprawa wygląda tak, że nie wiem czy jest sens wymieniać MOBO pod kartę graficzną i zasilacz bo i tak do tego zestawu w przyszłości nie będę nic dodawać. 

CPU i RAM'y zostaja na 1000% i ich się pozbywać nie mam zamiaru. Kolejną sprawą jest to, czy ta obudowa jest dobra i czy wejdzie tam nowy zasilacz. 

Teraz pytanie czy po sensownym upgrade pomiędzy wydajnością będzie jakiś duży przeskok? Zauważyłem że 560Ti już nie daje rady w grach i niestety muszę grać w BF4 na średnich/minimalnych przy rozdziałce FHD. Ważne żeby karta uciągnęła przez następne kilka lat wymagające gry i żeby miała w grach takich jak BF4 na ultra w FHD po te 60 FPS. 

Moje myśli krążą w okół radeona ale nie jestem do niego przekonany, co proponujecie? 

PS komputer nie będzie podkręcany na 1000%. 

Ewentualnie moge dolozyc 100-200zł. 

Zasilacz warto zmienić z powodu obecnie posiadanej słabej jednostki jaką jest LC Power. W tym budżecie spokojnie możesz wrzucić:

MSI Radeon R9 290 + Cooler Master G550M  + Zalman Z3 Plus

Za całość 1832 zł. Masz tutaj wydajność zbliżoną do GTX 780 w postaci tańszego R9 290. Do tego, nowy porządny zasilacz modularny z zapasem mocy, niezależną regulacją napięć, oparty o przetwornicę DC-DC. Również nowa obudowa z 4 wentylatorami 120 mm w zestawie, regulatorem obrotów, filtrami mesh

100-200zł

Lekko na siłę bo na siłę ale można tutaj zmienić mobasa i dołożyć cooler aby podkręcić proca pod 4.0 GHz, 

W jaką odmiane najlepiej zainwestować? Tri-X, Asusa, MSi czy jeszcze coś innego? Chodzi mi o największą wydajność. 

Można też prosić o jakieś testy? jakby ten zestaw się sprawował? I czy w moje mobo to wszystko wejdzie? 

(nie mam czasu na guuglowanie)

ps nie bede krecic proca

Edytowane przez jedrzej20

Obstawiam że saphirka mi dluzej nie posluzy bo ja wymienie. Tak wiem na chwile obecna niestety nie moge bo jestem zajety kilkoma sprawami dlatego prosze o to was ale samemu pozniej sam moge to zrobic. :)

Ok ludzie zestaw złożony jest taki - KILK

tylko boje się że ten zasilacz może nie dać rady, co myślicie? 

Edytowane przez kajtek.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_amd_radeon_r9_290_sapphire_trix_vs_asus_directcu_ii?page=0,7

R9 290X to podkręcona wersja R9 290, będzie trochę głośniej i cieplej ale i też wydajniej. 

Tutaj nie chodzi o dokładanie tylu ile się ma tylko o jak najbardziej opłacalny zakup. MSI R9 290 masz za 1399 zł na esc.pl, model ASUSA z DC II na morele jest za 1449, Sapphire Tri-x na esc.pl za 1499 zł. Kręciłbym się wokół tych trzech modeli z naciskiem na dwa pierwsze. 

Cześć wszystkim, dziś mi koledzy z forum polecili zestaw do upgrade i już jestem pewien że będzie to R9 290, tylko jest mnóstwo jej wersji i nie mam pojęcia którą wziąć. Budżet to MAKSIMUM 1600zł.

Karty które mi zaproponowano lub je wypatrzyłem:

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=27348

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-290xoc-4gb-ddr5-512bit-gv-r929xoc-4gd-621429/

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-290-tri-x-4gb-ddr5-512-bit-512bit-2dvi-hdmi-dp-11227-03-40g-633204/

może zna ktoś lepszą? nie mam już pojęcia, dawać sensowne argumenty.. 

Aby ułatwić forumowej społeczności udzielenie Ci właściwej porady zastosuj się do poniższego wzoru:

-Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz: (np. Upgrade w tym tygodniu, 600-700 złotych)

-Zastosowanie: [od najważniejszego do najmniej ważnego] (np. Gry- wymień tytuły- karta do LoL będzie inna niż do Crysisa 3, filmy, program photoshop)

-Model i moc zasilacza: [KONIECZNIE]

-Reszta specyfikacji komputera [model procesora, płyty głównej i pamięci RAM- to pomoże dobrać kartę która będzie idealnie współpracować z posiadanym sprzętem. Podaj też jaką posiadasz OBUDOWĘ- do mniejszych niektóre karty zwyczajnie się nie zmieszczą]

-Rozdzielczość monitora w której grasz!

-Dodatkowe wymogi: (np. Najcichsza z możliwych, najlepsza do podkręcania, dobra w stosunku potencjał OC/cisza)

• Popieram 1

Kiedy i kwota - maksymalnie 1600zł nie więcej, zakup jutro/pojutrze.

Zasilacz  Cooler Master G550M - 550W

Reszta specyfikacji komputera - i5 3470, GoodRam 2x4GB,  MSI h61mp20, ZALMAN Z9 PLUS

Rozdzielczość monitora - 1920x1080 - FHD 

Zastosowanie - Gry typu Battefield 4, AC:BF, GTA V, Crysis 3 itd. Czasami Adobe PS CS5 aczkolwiek do tego wystarcza mi mój 560Ti więc zostańmy przy zastosowaniu wyłącznie do gier. 

Dodatkowe wymogi - nie będę kręcić karty na 100% więc nie potrzebne mi OC. 

*KOLOREM CZERWONYM SĄ OZNACZONE KOMPONENTY KTÓRE ZOSTANĄ ZAMÓWIONE RAZEM Z KARTĄ. 

Dlatego że nie mam czasu jutro patrzeć na forum i potrzebuje odpowiedzi na teraz, a potem już będzie za późno na decyzję - nie pytajcie o co chodzi. Poza tym można przenieść mój post, albo ewentualnie nie wiem co z nim zrobić. Jedna osoba już powiedziała po cholerę nowy temat więc wystarczy, ale ja go nie usunę bo nie mam takiej opcji więc moglibyście mi w końcu pomóc. 

Dziś padła taka decyzja i kłócić się nie mam zamiaru. Nie chodzi o to że jej nie wierze, tylko w internecie nie ma sensownych porównań pomiędzy tymi kartami więc chciałbym otrzymać jakieś sensowne wypowiedzi którą brać najlepiej pod moje wymagania. Jeżeli masz zamiar się dalej kłócić to po prostu to oleje i poczekam na dalsze wypowiedz. Poza tym tak jak mówiłem istnieje funkcja zgłoś, jeżeli ktoś jest złośliwy to zamiast pomóc będzie dalej wałkował temat tego że zakładanie nowego jest bezsensu. Okej jestem tego świadom ale ten temat już ISTNIEJE więc dopóki ktoś go nie przeniesie/usunie to mogę z niego korzystać. To tylko w Polsce tak jest, że ludzie zamiast zrozumieć będą usiłować udowodnić mi że nie mam racji. 

@edit ktoś przeniósł bez bezsensownego gadania, dziękuje i proszę o wypowiedzi dot. tego postu:

Cześć wszystkim, dziś mi koledzy z forum polecili zestaw do upgrade i już jestem pewien że będzie to R9 290, tylko jest mnóstwo jej wersji i nie mam pojęcia którą wziąć. Budżet to MAKSIMUM 1600zł.

Karty które mi zaproponowano lub je wypatrzyłem:

http://www.esc.pl/pr...oducts_id=27348

http://www.morele.ne...xoc-4gd-621429/

http://www.morele.ne...-03-40g-633204/

może zna ktoś lepszą? nie mam już pojęcia, dawać sensowne argumenty.. 

Ja nie usiłuję udowadniać, tylko stwierdzam. Na forum są pewne zasady po to, aby był porządek a nie po to, aby każdy uważający się za uprzywilejowanego brakiem czasu urządzał sobie wolną amerykankę. A przeniosłem ja, który ku wielkiemu niezadowoleniu musi po kimś sprzątać.

Z tego co pamiętam, to 290x od Sapphire miał najniższe temperatury. Niemniej WF3 od Gigabyte też jest dobrym chłodzeniem. Na dobrą sprawę nie ma większej różnicy którą kartę z powyższych wybierzesz, kultura pracy na zbliżonym poziomie - nieco cichszy był bodaj Asus, ale ta karta to ogólnie rzekłszy suszarka i ciężko ją okiełznać tak czy siak.

Ktoś mi pisał że broń Boże nie bierz karty od Gigabyte pod argumentacją - "sporo modeli piszczy, dużo osób ma z nimi problemy" 

Dlatego wstępnie ją odrzucam, skoro powiedziałeś że są podobne. 

Wybór pozostaje pomiędzy szafirem a MSI. Większych różnic nie ma? Bardziej przekonany jestem do MSI bo to jednak 290X.