I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Witam mógłby mi ktoś zbudować dobry zestaw do LC procka ? najpewniej będzie to i5 4690k kręcony na 4.5GHz a nawet wyzej mój budżet to +/- 500zł może być max. 280mm radiator Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Za te pieniądze nie ma wody. Minimum to 700-800 Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 myślałem że na procka 5 stów starczy Cytuj Link to post Share on other sites
ashesrider 7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Zależy od tego czy chcesz to mieć na teraz czy możesz poczekać. Ja klocki do LC zbierałem prawie rok, myślę, że jeśli będziesz regularnie zaglądał na allegro i do działu sprzedam na forach to zmieścisz się w budżecie. Jak na teraz to bierz AIO corsair h110 lub h105 Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 czasu mam jeszcze dużo czyli brać corsair h110i albo h105i ? czy dałoby się dobrać coś lepszego ? Cytuj Link to post Share on other sites
ashesrider 7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Swiftech może ma lepsze AIO, nigdy nie miałem, więc się nie wypowiem. Ale jeśli chodzi o corsaira to dają 5lat gwarancji. I ta gwarancja działa, niezależnie czy zepsuje ci się pompka czy zepsuje się różowe podświetlenie pomki, każda zepsuta poerdółka=nowy fabrycznie zapakowany model chłodzenia. Także od siebie polecam chłodzenia corsarza. Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Porządny zestaw lc to co najmniej 900zł, np. xspc masz świetny blok, najlepszą pompę i bdb chłodnicę, zestaw bardzo przyszłościowy, przy rozbudowie nie trzeba nic wymieniać tylko dokładać jeśli chcesz bawić się w wodę to nie ma sensu oszczędzać i brać pseudo lc, nie przyszłościowe i nie wiele lepsza wydajność od dobrego powietrza Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 no na taki to funduszy braknie ten corsair będzie naprawdę aż taki zły ? Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 ten corsair będzie naprawdę aż taki zły ? zły nie będzie ale szału nie ma, jak to mówią du*y nie urywa na porządnym powietrzu będzie podobnie z wydajnością a awaryjność nie porównywalna (w powietrznym chłodzeniu najwyżej siądzie wentylator a w pseudo lc zaleje całość, czy warto ryzykować dla braku korzyści wydajnościowej i mizernym wyglądzie?) ale decyzja należy do ciebie, sam przeszedłem przez wszystkie chłodzenia (dark rock=>h90=>lc) więc mogę powiedzieć że na pseudo lc szkoda kasy Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Na eksplozje sprzętu nie mam ochoty więc chyba wezme powietrze ale na prawde nie dało by się złożyć czegoś porządnego w tej cenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
ashesrider 7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Na eksplozje sprzętu nie mam ochoty Z tą eksplozją to tak nie przesadzaj, jeśli to byłoby tak awaryjne jak niektórzy piszą że jest to nie byłoby takiego boomu na AIO. Corsair można powiedzieć to pierwszy zaczął, a potem reszta producentów chciała dodać taki cooler też do swojej oferty Enermax, Swiftech, Silverstone, Coolermaster, Fractal Design. Jak dla mnie jedyne warte uwagi firmy to Corsair - świetna gwarancja, Swiftech - możliwość rozbudowy no i fractal design ma zamiar wypuścić swój AIO, tu jest ciekawa kwestia, bo przy współpracy z alphacool (w pełni miedziane chłodnice). Jak koniecznie chcesz custom loop to musisz się uzbroić w cierpliwość, na używkach na pewno coś sensownego złożysz. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez ashesrider Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 eskplozja to była metafora ale śmiem ogłosić iż mój budżet na LC zwiększył się do 700zł czy jesteście w stanie złożyć coś co będzie mi starczyć na długie lata ? Cytuj Link to post Share on other sites
ashesrider 7 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Blok: http://allegro.pl/bitspower-cpu-block-summit-ef-intel-clear-i4500309640.html Pompa: http://allegro.pl/nowa-pompa-laing-ddc2b-vc-12v-18w-i4474363927.html Chłodnica: http://allegro.pl/chlodnica-phobya-240-2x120-i4485746752.html Napisz na allegro do gościa, który sprzedaje blok i pompę czy nie miałby jakiś prostych złączek 16/10 skręcanych na sprzedaż i generalnie dodaj go sobie do ulubionych, bo bardzo często ma na sprzedaż klocki do LC. Rezerwuar - musisz śledzić allegro czy coś się nie pojawi. A węże i płyn polecam kupić nowy w angela.pl lub 3kropki.pl Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez ashesrider Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Blok elegancki, ale ma ogromny minus : zestaw montażowy tylko pod lga 2011. Po za tym polecam Łukasz-a z czystym sumieniem, i polecam go pomęczyć na gg, jest w stanie załatwić wszystko do LC w *****iaszczych pieniądzach nowe/uzywane p.s. blok tymczasowo niedostępny Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez PatrykT Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 a dało by się to złożyć agito/morelach/esc ? ale i tak najlepiej by było gdybyście mi podali nazwy i tylko nazwy części Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Szukaj używanych podzespołów na allegro, forach. Polecam Ci wyprzedać Malika z pclaba, ma tam chłodnice, blok wodny i pompkę d5 z rezem, wszystko od EK w bardzo dobrych pieniądzach. A jak byś wziął kilka rzeczy to jeszcze byś coś urwał z cen Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 używek nie chce Cytuj Link to post Share on other sites
haszu 50 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 @up To zapomnij o porządnym LC Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 http://angela.pl/p10161,alphacool-nexxxos-cool-answer-240-lt-st-set.html a co o tym sądzicie ? Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) a co o tym sądzicie jak pisałem wcześniej, na porządne lc trzeba wydać min. 900zł, jeśli szukasz nowego, na używkach może się wyrobisz w 700zł xspc co dałem wyżej to najlepsza opcja w tych pieniądzach po za wszystkim jeśli liczysz każdy grosz to odpuść sobie lc bo to puszka bez dna, a jak miewam nie stać cię na taką zabawę... Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez ryba21184 Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 a mógłbyś mi jakieś złożyć za 600zł ? Cytuj Link to post Share on other sites
ryba21184 318 Napisano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 600zł.. jak pisałem wyżej niektórzy tyle dają za samą chłodnicę.. jeśli nie masz 900zł na porządny zestaw to albo daj spokój albo dozbieraj, za 600zł możesz złożyć nie zły zestaw używany co najwyżej Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Za 500-600 co najwyżej h220 możesz kupić Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 A miales kiedys stycznosc z kompaktowym LC typu Corsair h100i czy cos podobnego ?? Moze warto bylo by sie najpierw zapoznac z takim systemem LC i sprawdzic czy to Ci wystarczy Ja u siebie mailem 3 modele takich LC corsair h60, h50, i obecnie antec kuhler 920. Wszystkie mialy chlodnice 120mm ale antec z ta roznica od h50 i h60 bo ma grubsza. H60 na procesorze FX 6300@ 4,5 GHz nie zdal egzaminu calkowicie. H50 na i5 2400@ 3,8GHz w stresie dochodzil do 60 st, natomiast antec przy grubszej chlodnicy przy tym samym i5 nagrzal sie do niemal 50 st w stresie. Przebil moje chlodzenie powietrzne pod wzgledem wydajnosci Mugen 2 o 5 st czego sie absolutnie nie spodziewalem. Kompaktowe chlodzenie LC dziala do poki sie albo plyn w nim nie skonczy albo nie siadzie blokopompka. Nie mozna tego napelnic ( choc niektorzy robiac modyfokacje tego zestawu po ktorych mozna uzupelniac plyn i to sie wtedy nazywa pseudo LC ) Jak spisuja sie produkcje H100i nie mam pojecia nie doszedlem jeszcze do chlodnic 240mm mysle ze kiedys sie dorobie takiego zestawu. Tu masz testy http://chlodzenie.net/reviews/antec-kuhler-h20-620-v4-oraz-kuhler-h20-920-v4-test/ Cytuj Link to post Share on other sites
I-ILifeHunterI-I 0 Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 a co sądzicie o tym zestawie ? http://angela.pl/p10161,alphacool-nexxxos-cool-answer-240-lt-st-set.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts