Skocz do zawartości

Gigabyte GTX 460 1GB OC

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie nieco z innej półki, czy ktoś z forumowiczów kupował w sklepie InwazjaPC? Zamierzam tam kupić kartę, a dokładnie z allegro i odbiór w sklepie. Pierwsze co mi się nie podoba to gwarancja 24 miesiące zamiast 36. Oto link do aukcji http://allegro.pl/item1177848891_nowosc_gigabyte_gtx_460_oc_1gb_gddr5_fermi_dx11.html Jeżeli nie tu to czy jest jakiś inny sklep w Krakowie gdzie tanio kupię ową kartę?

Pozdrawiam

Jak myslicie mam procka dual core e5300 @4.0ghz duzo bedzie ograniczal karte gtx 460 i a moze nie bedzie ograniczal ;) ?

Nie raczej nie, najwyżej tam gdzie potrzebne będą fizyczne 4 rdzenie może dostać zadyszki ;)

ja przeszedlem Transformers 2 na 10 fps'ach, wiec nie opowiadaj :)

Łoooooooooooooooo szacunek :oops:

Witam serdecznie,

Planuję na dniach kupić nowy komputer.

Najgorszy problem mam z kartą graficzną. Waham się między Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 a Asus Radeon HD5850 DirectCu 1024MB DDR5

HD5850 jest wydajniejszy o te 10-15%, ale GTX 460 zapewnia nieco wyższe minimalne FPS, co w sumie jest ważniejsze od max FPS. Nvidia ma dodatkowo PhysX i CUDA a HD5850 poza szybszym działaniem jest chłodniejszy i zżera nieco mniej prądu.

Czy ze sterownikami ATI dalej są problemy jak kiedyś?

Co byście wybrali na moim miejscu?

Chcę nadrobić starsze gry (STALKER: Zew Prypeci, Far Cry 2, Anno, oba Crysisy) i chciałbym też pograć komfortowo w nadchodzące tytuły (Shogun 2 na przykład) przez najbliższe 1,5-2 lata.

Poniżej reszta zestawu:

AMD Phenom II X4 955 Black Edition

ASRock M3A770DE

Scythe Mugen III albo Zalman CNPS10X

GoodRam 2x2GB 1333MHZ

Zasilacz TAGAN TG600-U33II 600W

Samsung 500GB 16MB Cache F3

Obudowa CoolerMaster Dominator CM690

DVD mam ze starego kompa, wystarczy :wariat:

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Jeśli chodzi o PhysX, to tytułów nadal jest na lekarstwo, bajer fajny ale jego załączenie może mocno ograniczyć FPS'y. CUDA??? Jestes programistą ktory wykorzystuje tę technologie do wspomagania obliczeń matematycznych? Jeżeli tak to NVIDIA jest tu jedynym rozsądnym wyjściem, jeżeli nie to po co ci CUDA? :>. GTX 460 ma bardzo duze możliwości OC, po lekkim podkreceniu karta dościga 5850, ale nigdy nie bedzie lepsza, na 2 lata GTX 460 wystarczy, z ATI zawsze były/są/będą (niepotrzebne skreślić) jakieś problemy (ja takich doświadczyłem na 5770) i dlatego wybrałem GTX 460, wybierz model od GIGABYTA albo MSI CYCLONE :wariat:

Pytam, bo nie wiem w jaki sposób CUDA może/mogą (? ) być wykorzystane w multimediach. Jeśli w żaden, to nie ma tematu.

są wykorzystywane w elementach obróbki multimediów i niektórych programach inżynierskich, a jeżeli tego nie robisz to są zasadniczo do niczego, taki "chłyt martetingowy"

ot. w JustCause 2 masz przykład wykorzystania CUDA do renderowania wody. W sumie daje to bardzo ładny efekt, ale to chyba jedyny taki przykład w grach. VLC Media Player wykorzystuje CUDA do dekodowania materiału wideo (aczkolwiek w tym przypadku ATI Stream potrafi to samo).

Każdy GTX460 kręci się dobrze, musiał byś mieć wyjątkowego pecha - niezależnego od vendor'a GPU

Ze sterownikami do ATI to mit jaki się za nimi ciągnie od lat (fakt, że zasłużenie)

Od dawna jest wszystko okej.

Ja od 1,5 roku zmieniałem sterowniki dziesiątki razy i zero problemów (a mam crossfire, czyli prawdopodobieństwo kłopotów wyższe)

Nie jestem programistą . Pytam, bo nie wiem w jaki sposób CUDA może/mogą (? ) być wykorzystane w multimediach. Jeśli w żaden, to nie ma tematu

W żaden sposób nie chciałbym urazić kolegi, ale to jest dobitny przykład jak działa marketing. To nieszczęsne CUDA, którymi podniecają się nieświadomi klienci Nv.

Ile razy już słyszałem o CUDA jako argument za kupnem Nv, od ludzi, którzy w życiu nie wykorzystają tej technologii.

Nie uraziłeś, ja z obiegu sprzętowego wypadłem ze 3 lata temu. Teraz też mnie to zdecydowanie mniej interesuje, chcę po prostu sobie komfortowo pograć.

Zgadzam się, że łyknąłem ten ficzer, ale dlatego się pytam na forum, żeby się dowiedzieć czegoś od ludzi, którzy są mądrzejsi w tym temacie :wariat:.

Chociaż jak widać z postu powyżej w JC2 jakoś jest to użyte.

JC2 jest użyte, ale popatrz jak spadają wtedy klatki, nie idzie komfortowo grać.

Ja bym brał HD5850 wydajniejszy od GTX460, co z tego, że po podkręceniu GTX460 się zrównuje z HD5850 albo go lekko przewyższa, jak HD5850 też można podkręcić, nie kręci się tak dobrze jak GTX460, ale tez ma swoje możliwości.

Brałbym tego HD5850 http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=63114

Witajcie

Zastanawiam się nad wymianą mojej karty na tego GTX.

Mój PC:

Fortron fsp500-60apn 85+ 500w

Gigabyte GA-p55m-ud2 (rew 1.0)

Intel Core i5 750 (bez oc)

Sapphire Radeon HD5850 1GB (Już 2 bo pierwszy się popsuł a 2 aktualnie jest popsuty)

ddram3 2048 1333 Kingstone KVR1333D3N9/2G (2 szt)

Chcę przejść do zielonych bo mam dość już HD 5850, z którym mam same problemy. Najpiew ciągłe Bsody i "sterownik ekranu przestał działać" potem niska wydajność w grach a w 10.7 artefakty(na pulpicie) aż padł. Warto brać tego GTX 460? zamiast hd 5850.

Zamówiłem kartę Gigabyte GTX460 w InwazjaPC z odbiorem w Krakowie i mam takie pytanie. Jeżeli sklep daje na kartę 24 miesiące gwarancji a producent 36 to czy po upłynięciu gwarancji sklepowej mogę realizować gwarancję we własnym zakresie u producenta? Pytam bo już raz się nadziałem na podobny problem gdy kupowałem u złodziei z allegro, sprzedawca E-N-T-E-R, dawniej miecia_kras, gdy mi się karta zepsuła wysłałem na gwarancje, po prawie 2 miesiącach odesłali, działa 2 dni i znów artefakty. Po tym kontakt z nimi się urwał. Nie miałem nawet paragonu ani faktury wiec nic nie mogłem zrobić. Pozdro

Też mnie to ciekawi bo mam taką samą sytuację.Gwarancje na PC mam 2 lata a na jakiś podzespół 3 lata (ale wydaje mi się, że obowiązuje tylko to 2 lata).

Wracając do mojego problemu: Grałem sobie w Mass Effect (na radeonie jeszcze) i po 2 godzinach zaczęły się artefakty i dopiero jak zmniejszyłem detale i rozdzielczość do gra działała dalej. Wyglądało to jakby się komputer zmęczył czy coś.

Też mnie to ciekawi bo mam taką samą sytuację.Gwarancje na PC mam 2 lata a na jakiś podzespół 3 lata (ale wydaje mi się, że obowiązuje tylko to 2 lata).

Wracając do mojego problemu: Grałem sobie w Mass Effect (na radeonie jeszcze) i po 2 godzinach zaczęły się artefakty i dopiero jak zmniejszyłem detale i rozdzielczość do gra działała dalej. Wyglądało to jakby się komputer zmęczył czy coś.

Sprawdź temperatury karty, wygląda na to, że się przegrzewa, jeśli nie, to pewnie to co u mnie, uszkodzona pamięć, z czasem artefakty będą po 5 minutach grania. Miałem tak ze swoim Gf 9600gt.

Sexik, albo ktoś inny z 460 po OC..

mógłbyś napisać czy w MSI Afterburner sterowanie chłodzeniem masz na "auto" czy inaczej zdefiniowane?

Bo raz na teście Furmarka karta osiągnęła 86*-reset a według programu MSI wentylatory nie były na 100%.. :D

u mnie chłodzenie dopiero przyśpieszą ponad 40% gdy temperatury przekroczą 60*