Skocz do zawartości

Skaczące zegary w GPU-Z

Recommended Posts

Witam. W programie GPU-Z  pokazuje mi dziwne skakania napięcia, fan speeda itp. Wartości wariują od najmniejszej do największej, od największej do najmniejszej itd.

http://gpuz.techpowerup.com/14/07/26/cdh.png

Poza tym podczas ruszania myszką wzrasta mi temperatura o czasem nawet 5 stopni i GPU Load do 30%

Chciałbym się dowiedzieć czy jest to szkodliwe, a jeśli tak to co z tym zrobić

Chyba źle się wyraziłem. Te wszystkie wskaźniki skaczą mi tak co 0,5sek albo i mniej. Nawet jak mam otworzoną tylko przeglądarkę to wystarczy, że trochę poruszam myszką i np. taki GPU Memory Clock wskakuje mi odrazu na 1500 na jakieś 0,1sek. Widać to na wykresach. U innych ludzi nie widziałem czegoś takiego.

Zmien czestotliwosc odswiezania wykresu na 0.5s/1s, to samo mialem ;)

Dalej to samo  :(

Btw z temperaturami chyba też mam problem bo w tym FC3 po jakiejś godzinie gry miałem 81 stopni, a grałem w nocy

Edytowane przez ohaha

Ctrl+alt+delete i daj spis aktywnych procesów jak jesteś w pulpicie i masz te skoki. Coś mi się zdaję, że jakiś program w tle robi takie psikusy :menda:

81 stopni w grach akurat mnie tak nie dziwi, to w końcu Radeon, no ale mogłoby być trochę mniej.

Jak ten spis podać, bo przepisywanie zajęłoby mi pół nocy, a kopiować tego się nie da?  :D

Zauważyłem, że po włączeniu komputera tylko Fan speed mi wariuje a reszta działa normalnie. Dopiero jak coś włączę to reszta mi zaczyna skakać. Po wyłączeniu tego co miałem włączone dalej skacze. 

2200rpm na pulpicie nawet na 8cm went to musi być masakra .

A co do tego objawu to masz system zasyfiony

Ta wartość Fan speed to mi się w ciągu jednej sekundy o parę tyś zmienia, a czasem pokazuje, że nie chodzi.

A systemu chyba nie mam zasyfionego, ze 3 gry, antywirus, skype itp.

Sterowniki najnowsze. A to czy zaczęło się to po przejściu na nowe to nie mam pojęcia. Te wariacje odkryłem jakieś 2 dni temu.

Czy używanie teraz komputera w jakiś sposób może mu zaszkodzić?

Edytowane przez ohaha

Monitor to urządzenie wyjścia, on nie ma nic do powiedzenia w kwestii eksploatowania GPU - on tylko wyświetla to co GPU mu poda, nie odwrotnie.

Co do złych odczytów, hehe, no zdarza się. Sprawdź to jeszcze innym programem jak ta grafika się zachowuje - np. MSI Afterburner