poprostuandi 0 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 jak to jest gdy mamy połączone w raid 1 (lustrzany) dwa dyski twarde .. na obu jest to samo - wiadomo.. ale co w przypadku gdy wysypie się nam jeden dysk ? Co się stanie gdy wyjmiemy go i wsadzimy nowy? - całkiem czysty.. obraz sam automatycznie stworzy się na nim ze starego? . może mi ktoś wyjaśnić co i jak w przypadku awarii jednego z hdd? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Wszystko będzie działać, będzie leciało z jednego dysku. Przynajmniej tak działał RAID na chipie nVidii - 4 dyski w RAID10 albo 01, jeden padł, a system dalej śmigał. Nie wiem jak to jest po podmianie dysku, trzeba by było sprawdzić na żywca Cytuj Link to post Share on other sites
poprostuandi 0 Napisano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 najgorsze jest to ze nie mogę zaryzykować i potrzebuje od góry wiedzieć co się stanie ;d Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Wiesz co ja mam teraz RAID1 testowo postawiony na 7mce. Docelowo będzie linuch więc mogę zrobićtaki eksperyment Odpenę jeden dysk - sformatujęgo, a potem dodam z powrotem Ale to zrobię gdzieś w ciągu kilku dni - max 2 tygodni. Cytuj Link to post Share on other sites
poprostuandi 0 Napisano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 no i super, odpowiedz mile widziana a możne ktoś już się spotkał z takim czymś i wie co się stanie :> zaoszczędzi to czasu i wysiłku Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 A w sterownikach, sofcie do tego RAID-u nie ma jakiś funkcji do jego odbudowy? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Gdy masz RAID 1/10/01/5 (lub inny nastawiony na bezpieczeństwo) po uszkodzeniu dysku i zastąpienie go innym nastąpi odbudowa macierzy. W zależności od macierzy (i wydajności komputera), może to potrwać kilkadziesiąt minut do kilkunastu godzin. Cytuj Link to post Share on other sites
poprostuandi 0 Napisano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 dokładnie, znalazłem chwile czasu i postanowiłem sprawdzić sam jak to jest.. MB: Asus Crosshair IV Formula 890FX HDD: 3x Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 OS: MS Windows 7 Ultimate OEM 64-bit od początku.. ..w BIOSie najpierw włączyłem RAID a następnie w konfiguracji RAID dwa całkowicie puste (bez partycji) dyski, zostały połączone w RAID 1 (lustro), zacząłem instalować system .. podczas instalacji musiałem dograć sterowniki RAID do instalatora (z pendrive, wcześniej na niego skopiowane) i zaczęła się już normalna instalacja.. Po zakończeniu instalacji systemu dograłem wszystkie sterowniki i oprogramowanie do płyty głównej (w tym oprogramowanie/sterowniki AHCI RAID) oraz grafy i wyłączyłem kompa. Odłączyłem jeden z dysków twardych symulując tym samym jego awarie i uruchomiłem komputer na jednym dysku, gdzie po chwili zobaczyłem komunikat (trwający kilka sekund) że mój RAID jest uszkodzony ale wcześniej zainstalowany system uruchomił się bez żadnych problemów. Wyłączyłem kompa i podpiąłem trzeci (też pusty) dysk. Po uruchomieniu sprzętu uruchomiłem konfiguracje RAID ale nie było tam żadnej opcji do "rebuilidu" - przywrócenia macierzy - same do tworzenia lub usuwania tylko. Gdy uruchomił się system upragniona opcja znalazła się w oprogramowaniu do RAID , jak również kilka innych przydatnych funkcji .. Po uruchomieniu rebuilidu, musiałem wybrać dysk na którym ma być stworzone lustro (po drodze komunikat, że jeżeli coś jest na wskazanym dysku to zostanie usunięte) i rozpoczął się proces tworzenia lustra na drugim twardzielu .. Gdy macierz została przywrócona znów odłączyłem jeden dysk - podczas uruchamiania oczywiście powitał mnie komunikat o uszkodzonym RAIDzie a system bez problemów wstał tak jak wcześniej .. Restart kompa, wejście do BIOSu zmiana trybu z RAID na standardowy IDE i ponowne uruchomienie komputera (w dalszym ciągu na jednym dysku) , ale tym razem bez żadnych errorów czy komunikatów o uszkodzeniu macierzy itp. Wszystko tak jakby nigdy nic nie było Może komuś się przyda informacja na przyszłość, pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
bodzio.k 0 Napisano 28 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Info od Ciebie BARDZO SIE PRZYDAŁO. WIELKIE DZIEKI. Liczyłem po cichu że tak będzie ale pewności nie było a chciałem postawić dwa Raidy na dwóch dyskach: 1. Na Raid 0 na połowie dysku a dróga połowa na Raid 1 / Bo System i Programy oraz Gry można wgrać od nowa a Raid 0 do tego jest wskazany zaś Zdjęcia(jedne już straciłem, słynny Seagate 500 z serii 11) i filmy oraz muza będą na dwóch dyskach w Raidzie 1. Jeszcze raz dzięki za test.Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
pitersz15 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A ja sie doczepie. Jak jest z wydajnoscia 2 dysków w RAID 1 chodzi głownie mi o odczyt i porównanie z 1 dyskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
bodzio.k 0 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 To samo jak na pojedynczym dysku - jak nie wolniej bo zapis na obu dyskach tych samych danych Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 prędkość zapisu i odczytu jest taka, jak najwolniejszego dysku w macierzy. Cytuj Link to post Share on other sites
pitersz15 0 Napisano 5 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 Ogólnie na wikipedii pisze ze da sie zwiekszyc predkosc odczytu : Odczyt: odczyt sekwencyjny z kolejnych dysków macierzy (ang. round-robin) - przy pewnej charakterystyce odczytów możliwe osiągnięcie szybkości takiej jak w RAID 0 czyli to sie mija z prawda czy da sie zrobić tak ze odczyt bedzie troche mniejszy od raid 0 a zapis tak na 1 dysku ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts